[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/Metsios.mp3&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2018/01/RADIO-fwni-elladas.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]
Με αφορμή την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 10 Μαϊου, στη διάρκεια της οποίας, δύο κήποι της περιοχής Σαν Ντονάτο – Σαν Βιτάλε της ιταλικής πόλης Μπολόνια, πήραν τα ονόματα των ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Διονυσίου Σολωμού, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Εμίλια Ρομάνα, Έλενα Μέτσιος, φιλοξενήθηκε στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο που παρουσιάζει ο Γιώργος Διονυσόπουλος.
“Αυτή η εκδήλωση ήταν πολύ θετική για τον ελληνισμό και δείχνει ότι οι δύο λαοί είναι πολύ ενωμένοι”, δήλωσε η κ. Μέτσιος.
Όπως ανέφερε, ο Δήμος της Μπολόνια επιθυμούσε να δώσει ονόματα σε πράσινους χώρους της πόλης οι οποίοι δεν είχαν ακόμη ονομαστεί, ζητώντας από τις ξένες κοινότητες που δραστηριοποιούνται ενεργά στην περιοχή να πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία.
Για την Ελληνική Κοινότητα η πρωτοβουλία προήλθε από τον Dott. Simone Borsari, πρόεδρο του Quartiere San Donato-San Vitale της Μπολόνιας, γιατί οι δυο εν λόγω πράσινοι χώροι βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.
“Εμείς πολύ ευχαρίστως δεχτήκαμε και προτείναμε κάποια γνωστά ονόματα. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο του Quartiere San Donato-San Vitale επέλεξε δύο από αυτά και συγκεκριμένα τον Γεώργιο Σεφέρη και τον Διονύσιο Σολωμό”, σημείωσε η κ. Μέτσιος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της Μπολόνια, Βιρτζίνιο Μερόλα, ο πρόεδρος της περιοχής Σαν Ντονάτο – Σαν Βιτάλε, Δρ Σιμόνε Μπορσάρι, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Εμίλια – Ρομάνα, Έλενα Μέτσιος, καθώς και από ελληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης.
Η κ. Μέτσιος αναφέρθηκε και στις δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας της Εμίλια Ρομάνα, σημειώνοντας πως είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε πριν 41 χρόνια από Έλληνες φοιτητές που έφτασαν στη Μπολόνια για να σπουδάσουν και τελικά, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους έμειναν στην περιοχή.
“Από την αρχή”, σημείωσε, “ο στόχος ήταν να μεταφερθούν οι ελληνικές παραδόσεις και το ελληνικό στοιχείο από γενιά σε γενιά και αυτό γίνεται και σήμερα με διάφορες πολιτιστικές δράσεις που διοργανώνουμε. Γιορτάζουμε τις εθνικές εορτές μαζί με την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που υπάρχει εδώ στη Μπολόνια, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, διοργανώνουμε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και με Πανεπιστήμια και με τον δήμο και με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους. Έχουμε επίσης μαθήματα ελληνικών τόσο για Έλληνες όσο και για φιλέλληνες, γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό φιλελλήνων που μας παρακολουθούν, μας αγαπάνε και μας αγκαλιάζουν”, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Εμίλια – Ρομάνα.