Παρουσιάζεται εκ νέου, σήμερα Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, το βιβλίο του καθηγητή Αναστάσιου Μ. Τάμη με τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος: Το Εκκρεμές ενός Διαφυλετικού Δράματος». Την παρουσίαση οργανώνει το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών (ΑΙΜΣ), σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, την Παναρκαδική Ομοσπονδία, τις Αδελφότητες των Ιμβρίων και Λημνίων και την Επιτροπή για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το βιβλίο έχει ως βάση του τα αρχεία που συνέλεξε ο Παναγιώτης Καλαϊτζής και αναφέρεται στην περίοδο της απελευθέρωσης των νησιών (1912-1923), στα χρόνια που ακολούθησαν, στις δύσκολες διαφυλετικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στα δύσκολα χρόνια της συστηματικής εθνικιστικής εκστρατείας των τουρκικών Αρχών να εκτουρκίσουν τα νησιά, στις προσπάθειες των Ρωμιών να διατηρήσουν την εθνογλωσσική τους πολιτιστική ταυτότητα, στους αγώνες των εκπατρισμένων Ιμβρίων και Τενεδίων να ενισχύσουν και να στηρίξουν την δημογεροντία να διατηρήσει την ελληνόγλωσση παιδεία και να κρατηθεί κοινωνικά και οικονομικά όρθια, στις σχέσεις τους με τις τουρκικές αρχές, στα καλά χρόνια με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στην εξουσία (1946-1960), και στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν με έμφαση πάντα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πορεία του Κυπριακού θέματος.
Το βιβλίο εκδόθηκε από το ΑΙΜΣ ως συμμετοχή του στους εορτασμούς των 200 Χρόνων και είναι αφιερωμένο σε ιδρυτικά μέλη του που έχουν εκδημήσει, ήτοι τους Χάρη και Βίκυ Γιαννουλοπούλου, Γιάννη Νίνη, Αθανάσιο Καραμπάτσα, Μάκη Κασαπίδη, Κώστα Χατζησταύρου, Πλούταρχο Δεληγιάννη, Νίκο Κεφαλλίδη, Δημήτριο Κοντολέοντα και Παναγιώτη Λιβεριάδη.
Η παρουσίαση θα γίνει στο Κέντρο «Νίκος Ανδριανάκος» του Alphington Grammar, Fairfield, στις 6.00 μμ., από τον πανεπιστημιακό δάσκαλο κ. Παναγιώτη Γκογκίδη, γραμματέα του ΑΙΜΣ.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, κ. Βασίλειος Παπαστεργιάδης, ΟΑΜ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας, πρώην υπουργός, κ. Θ. Θεοφάνους, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, κ. Δ. Αλεξόπουλος, ΟΑΜ, ο εκπρόσωπος των Ιμβρίων κ. Γ. Ξυνός, ο πρόεδρος των Λημνίων, κ. Con Hagi, και ο προεδρεύων της Επιτροπής των 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κ. Α. Τσουρδαλάκης.
Η Μουσική Ακαδημία «Πήγασος» του Σωτήρη Σωτηρίου θα παρουσιάσει τρεις τοπικούς χορούς.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει σύντομο φιλολογικό μνημόσυνο για τον αείμνηστο Παναγιώτη Λιβεριάδη και θα προσφερθούν δωρεάν βιβλία του σε ενδιαφερομένους.
Πηγή: Νέος Κόσμος