Είναι γεγονός ότι Έλληνες θα συναντήσεις παντού. Ακόμη και στη μακρινή Χιλή. Ελληνικές κοινότητες υπάρχουν στο Σαντιάγο, στο Βαλπαραΐσο στην Αντοφαγάστα και λιγότεροι στη Πούντα Αρένας. Οι πρώτες οικογένειες ελληνικής καταγωγής, που μετανάστευσαν στη Χιλή, ήταν κατά πάσα πιθανότητα από τη νήσο της Κρήτης τον 16ο αιώνα και οι απόγονοί τους ακόμη ονομάζονται Κάντια, αν και δεν γνώριζαν τις ελληνικές τους ρίζες μέχρι την μεγάλη έρευνα του γνωστού Χιλιανού ιστοριογράφου Χούλιο Ρεταμάλ.
Τον 20ο αιώνα δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες που πήγαν στη Χιλή και συγκεκριμένα στην πόλη της Αντοφαγάστα. Σήμερα μιλάμε για μια πόλη – λιμάνι 350.000 κατοίκων, που είναι πολύ γνωστή στον κόσμο του παγκόσμιου εμπορίου, διότι από εκεί εξάγεται ο χαλκός της Χιλής σε πολλά σπουδαία βιομηχανικά κέντρα του κόσμου. Οι πρώτοι Έλληνες που ήρθαν στη Χιλή στις αρχές του 20ού αιώνα, έφτασαν στην Αντοφαγάστα για την εκμετάλλευση του νιτρικού άλατος.
Οι πληροφορίες, που έχουμε σήμερα, για τους πρώτους Έλληνες που πήγαν στην Αντοφαγάστα είναι από την εφημερίδα της πόλης «Ο Ταχυδρόμος». Ανάμεσα στο 1920 και 1935 υπήρχαν 400 Έλληνες, που ζούσαν στην Αντοφαγάστα και τότε ιδρύθηκε και ο πρώτος ελληνικός σύλλογος στην περιοχή με την ονομασία “Sociedad Helenica de Socorros mutuos“.
Σήμερα, η κοινότητα απαρτίζεται από Έλληνες 3ης και 4ης και σε πολλές περιπτώσεις 5ης γενιάς. Θεωρείται από τις πιο δραστήριες κοινότητες στη Λατινική Αμερική, αν και σχεδόν κανένα μέλος της δεν μιλά τη γλώσσα και σε ένα ποσοστό 95% είναι παντρεμένοι με Χιλιανούς, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν τις παραδόσεις κι αισθάνονται ακόμη Έλληνες.
Πρόσφατα πραγματοποίησαν οι νέοι ομογενείς της Αντοφαγάστα διαδικτυακή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη όπου παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις τους με έμφαση στα επιτεύγματα του διακεκριμένου Χορευτικού Συλλόγου «Ακρίτες», ο οποίος από το 2019 έχει επεκτείνει τη δράση του και στη διδασκαλία παραδοσιακών χορών σε μικρότερα παιδιά, ενώ έχει λάβει και σημαντικότατες διακρίσεις.
Στόχος όλων των δράσεών τους, επισήμαναν, είναι «η διατήρηση, αλλά και η προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη κοινότητά της πόλης τους», στην οποία εξάλλου η ελληνική κοινότητα είναι ιδιαίτερα αγαπητή και δραστήρια.
Ο κ. Χρυσουλάκης τους ενημέρωσε για τη δυνατότητα εξασφάλισης υποτροφιών στη χώρα μας, καθώς και για τα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως το πρόγραμμα Study in Greece. Ενημέρωσε τα παιδιά για τα προγράμματα εκπαιδευτικής φιλοξενίας της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας και για τα προγράμματα με σκοπό την προβολή της ελληνικής Γλώσσας και τα προσκάλεσε στο Πανομογενειακό Συνέδριο το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε επιπλέον ότι 10 παιδιά από τη χορευτική ομάδα θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία τους οποίους έχουν ήδη ετοιμάσει.
Απαντώντας στον κ. Χρυσουλάκη που ζήτησε να μάθει από πού πηγάζει αυτή η φλόγα που κάνει τόσο ξεχωριστή, αυτή τη μικρή και απομακρυσμένη (από την Πατρίδα) κοινότητα Ελλήνων, τα παιδιά της Antofagasta απάντησαν λέγοντας ότι «οι ελληνικές τους ρίζες και το πάθος τους για την Ελλάδα τους δίνει δύναμη».
Μίλησαν για την αγάπη για τη χώρα μας που γνώρισαν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους και δήλωσαν ότι «η Ελλάδα είναι στην καρδιά τους».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διοίκησης – apocatastasis.com