Με αφορμή την απογραφή πληθυσμού 2021, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την «επιστροφή στην πατρίδα» των ξενιτεμένων, αλλά και όσων θα θέλουν να ζήσουν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον, με νέες δυνατότητες και ευκαιρίες!
Πρόκειται για δέσμη μέτρων με στόχο τη βελτίωση συνθηκών απασχόλησης σε όλους του τομείς, μέσα από καινοτόμες ιδέες. Για τον πρωτογενή τομέα προβλέπεται, η δημιουργία Τράπεζας Γης με καταθέτες τους ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων και εκμεταλλεύσεων που έχουν εγκαταλειφθεί. Δανειστές όσοι ντόπιοι, δημότες ή άλλοι ήθελαν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, για κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα. Οι δανειστές γης με συμβολικό τίμημα θα δανείζονται τη γη, με παράλληλη διασφάλιση των ιδιοκτητών για τα κτήματά τους μέσα από διαδικασίες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
Άλλος ένας τομέας είναι η αξιοποίηση του δασικού πλούτου του Δήμου. Μέσα από το πρόγραμμα προβλέπεται η δημιουργία Καστανομεριδίων, από δημοτικά δάση άγριας καστανιάς, έπειτα από διαχειριστική μελέτη και διανομή προς εκμετάλλευση (όχι κυριότητα) εμβολιασμένων καστανιών, στους μόνιμους κατοίκους των κοινοτήτων και σε όσους θα ήθελαν να επιστρέψουν στον τόπο τους. Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα προωθεί τη δημιουργία Δασικού – Βιοενεργειακού Συνεταιρισμού, για την αξιοποίηση του ανενεργού δασικού πλούτου, με στόχο την συλλογή βιομάζας για παραγωγή εναλλακτικής μορφής ενέργειας. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη εξασφαλισμένη την αγορά της βιομάζας από την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας, στην οποία ο Δήμος είναι μέτοχος.
Για τις συνθήκες απασχόλησης στον δευτερογενή τομέα το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία Τοπικού Μητρώου Απασχόλησης, με στόχο την προώθηση των ντόπιων επαγγελματιών σε κάθε κλάδο, την ανίχνευση αναγκών απασχόλησης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο δήμο λίμνης Πλαστήρα.
Στον τριτογενή τομέα και ειδικότερα στον Τουρισμό, προβλέπονται δράσεις με στόχο την σύνδεση των χωριών με νέους ανθρώπους. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος διεκδικεί πρόγραμμα χρηματοδότησης για ανακαίνιση εγκαταλειμμένων κατοικιών και μετατροπή σε Ξενώνες Νεολαίας (Youth Hostel), για τη διάθεση αυτών σε φοιτητές και νέους. Μια άλλη κατηγορία είναι η προσέλκυση εργαζομένων από απόσταση («ψηφιακοί νομάδες») για διαμονή στη λίμνη Πλαστήρα, με παροχή πρόσβασης σε διαδίκτυο υψηλών προδιαγραφών και λοιπές διευκολύνσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επαναφορά του «Παραθερισμού» και προώθηση της λησμονημένης αυτής μορφής Τουρισμού, που υπήρχε στα ορεινά χωριά από το 18ο αι. μέχρι και τη δεκαετία του 1970.
Μεταξύ των άλλων ο Δήμος στοχεύει στην ανάδειξη της Υγείας και Ασφάλειας που προσφέρουν οι διακοπές στο Βουνό στην μετα-covid εποχή, κ.ά. Το πρόγραμμα προβλέπει μέτρα και για τη βελτίωση ποιότητας ζωής στα χωριά.
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος τονίζει: «η μετανάστευση των προηγούμενων δεκαετιών, αποψίλωσε την ύπαιθρο και τα χωριά μας ερήμωσαν. Συμβολικά επιλέξαμε το 2021 για να κάνουμε την “ειρηνική μας επανάσταση”, με το πρόγραμμα “Επιστροφή στην Πατρίδα”». Πρόκειται, προσθέτει, για «μια τολμηρή προσπάθεια για να επιστρέψουν στον τόπο τους οι ξενιτεμένοι μας, αλλά και άνεργοι να επιλέξουν τα χωριά μας για να εργαστούν. Αντί να είναι άνεργοι στις πόλεις, εμείς τους προσκαλούμε να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους».
Στη λίμνη Πλαστήρα προσφέρονται δυνατότητες απασχόλησης, κυρίως στον Τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Για να καταλήξει τονίζοντας: «Τα πλεονεκτήματα των χωριών μας είναι πολλά: άριστες κλιματολογικές συνθήκες, καθαρό οξυγόνο, ντόπια αγροδιατροφικά προϊόντα ασύγκριτης ποιότητας, χαμηλότερο κόστος ζωής, άλλοι ρυθμοί χωρίς ένταση και προβλήματα υγείας που ανακύπτουν από τις συνθήκες των πόλεων. Με δυο λόγια τα χωριά μας προσφέρουν ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ!
Εισάγουμε καινοτόμες ιδέες οι οποίες εδράζονται στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, αλλά και τον Κοινοτισμό, αξίες οι οποίες ήταν κυρίαρχες και έχουν ρίζες αιώνων. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, η επιτυχία της οποίας θα κριθεί μεταξύ των άλλων και από τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και την ανταπόκριση του Κράτους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ