Ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα θα μεταδώσει η ERT WORLD την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, ημέρα εορτής των Θεοφανίων.
«Κάλαντα από την Αθήνα»
Στις 06:00 ώρα Ελλάδας θα μεταδοθεί η συναυλία παραγωγής της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας με παραδοσιακά κάλαντα στα ελληνικά και αγγλικά καθώς και γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Υπό την επίβλεψη του συνθέτη Τάσου Ιωαννίδη, η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου παρουσίασε ένα πρόγραμμα, ειδικά για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας. Συμμετείχαν η γεννημένη στη Μελβούρνη Σοφία Τσέρου, ο Θάνος Λάμπρου και η Αλκμήνη Μπασακάρου. Η συναυλία προβλήθηκε την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε γιγαντοοθόνη στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής «Άξιον Εστί», στο Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας στην Αυστραλία. Οι διοργανωτές με «γέφυρα» τη μουσική, κατόρθωσαν να ενώσουν νοερά τη Μελβούρνη με την Αθήνα, την Αυστραλία με την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με γιορτινούς ήχους και μελωδίες των Χριστουγέννων, μέσα από το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια – Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων.
«Έλληνες του κόσμου»
Στις 07:00 ώρα Ελλάδας και στην εκπομπή «Έλληνες του κόσμου» θα μεταδοθεί ένα αφιέρωμα στους Έλληνες της Αυστραλίας. Θα γνωρίσουμε:
Τον Γιώργο Παξινό, καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ που θα μιλήσει για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου. O Γιώργος Παξινός είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2012 και της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών από το 2009. Είναι διεθνώς γνωστός και πολυβραβευμένος για τη συμβολή του στη νευροανατομία και στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου του ανθρώπου και των ζώων. Τα συγγράμματά του και οι έρευνές του έχουν ανοίξει νέους δρόμους στην καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Την Μαίρη Κούστα, ηθοποιό – συγγραφέα και γνωστή τηλεοπτική προσωπικότητα της Αυστραλίας που έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και είναι αγαπητή στο αυστραλιανό κοινό. Μας μιλάει για τη δουλειά της, αλλά και για τον αγώνα που έδωσε ώστε να γίνει μητέρα.
Τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο. Θα μας μιλήσει για το πνεύμα των ημερών, αλλά και για τις δυσκολίες των Ελλήνων ομογενών στην Αυστραλία λόγω της πανδημίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ζητάει από τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Παραδοσιακά κάλαντα Πρωτοχρονιάς θα τραγουδήσει ο λυράρης και μουσικός Μιχάλης Πλατύρραχος. Παρότι γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, ευτύχησε να θαυμάσουν τα παιδικά μάτια του, ξακουστούς λυράρηδες που φιλοξενούνταν στο σπίτι του πατέρα του κατά τις περιοδείες τους στην Αυστραλία. Έμαθε να παίζει πολλά παραδοσιακά μουσικά όργανα, λύρα, βιολόλυρα, λυράκι, κρητικό λαούτο, νησιώτικο ή στεριανό λαούτο και μαντολίνο, έχει συμμετάσχει σε πολλά πολυεθνικά Φεστιβάλ και κατάφερε πρόσφατα να υλοποιήσει ένα παιδικό του όνειρο, παίζοντας την Κρητική λύρα μέσα στην Όπερα του Σύδνεϋ για πρώτη φορά με την συμμετοχή του στην εκδήλωση “Τραγούδια Χωρίς Σύνορα“.
(Αποσπάσματα του αφιερώματος μεταδόθηκαν για πρώτη φορά στις 30/12/2021 στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις»).
«Πατριαρχική και συνοδική θεία λειτουργία των Θεοφανίων»
Στις 08:00 ώρα Ελλάδας και από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το Φανάρι η ERT WORLD θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση τη θεία λειτουργία των Θεοφανίων. Θα συνδεθούμε με την καρδιά της Ορθοδοξίας, τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη, για να παρακολουθήσουμε την ακολουθία των Θεοφανίων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και στη συνέχεια τον Αγιασμό των Υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.
«Το Αλάτι της γης» – Πρωτοχρονιά στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία
Στις 23:00 η εκπομπή «Το αλάτι της γης» και ο Λάμπρος Λιάβας μάς προσκαλούν σ’ ένα εορταστικό αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, στα έθιμα και τα τραγούδια τους. Με αφορμή την έναρξη του έτους μνήμης του προσφυγικού Ελληνισμού ( 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή), η δυναμική ομάδα του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας μας ταξιδεύει στη Σμύρνη και τα παράλια της Ιωνίας καθώς και στην Προποντίδα, με τα πιο αγαπημένα τραγούδια και χορούς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ο Θοδωρής Κοντάρας, ερευνητής του Μικρασιατικού Πολιτισμού, αναφέρεται στην ανθρωπογεωγραφία των επιμέρους περιοχών και στα έθιμα και τις συνήθειες των Ρωμιών για το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι γυναίκες της παρέας καταφτάνουν με τα εξαιρετικά φαγητά και τα γλυκά που ετοίμασαν για την εκπομπή και μας ξεναγούν στην πλούσια μικρασιάτικη γαστρονομία και τα «μπερεκέτια» των ημερών Παίζουν οι μουσικοί: Χρίστος Τσιαμούλης (ούτι-τραγούδι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Μανούσος Κλαπάκης και Σταμάτης Βλάχος (τουμπελέκι). Τραγουδούν η Τούλα Σιδέρη και οι: Ελένη Αλεξανδροπούλου, Στέλλα Βογιατζή, Σούλα Κλημάνογλου, Χρύσα Μαδούρογλου, Μιμή Μούσα, Δέσποινα Μουστάκη, Μαρία Ρεμούνδου, Μάγδα Τσιρογιάννη και Κατίνα Χατζηανέστη. Χορεύουν μέλη του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας, από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ)