Ο πρώην αρχηγός του Ομοσπονδιακού Εργατικού Κόμματος, Μπιλ Σόρτεν, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ελληνικό Κέντρο όπου συναντήθηκε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και συζήτησε θέματα σχετικά με την Ελληνική κοινότητα και την παροικία, μεταξύ των οποίων και η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Τον κ. Σόρτεν υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης OAM, οι Αντιπρόεδροι κα Ανθή Σιδηροπούλου και κ. Μιχάλης Καραμήτου, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Κουκουβιτάκης και ο Ταμίας Καθ. Μαρίνης Πιρπιρής.
«Χαίρομαι που σας έχουμε στο Ελληνικό Κέντρο για άλλη μια φορά. Έχετε έρθει σε κάθε μεγάλη εκδήλωση που διοργανώσαμε στο παρελθόν», είπε ο κ. Παπαστεργιάδης.
«Συνεχίζετε όμως να υποστηρίζετε ως σκιώδης υπουργός τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες και ιδιαίτερα όσον αφορά στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Περιμένουμε με αγωνία τη μεταφορά στη Μελβούρνη και την εγκατάσταση στην πρόσοψη του κτηρίου μας, αντιγράφου της ζωφόρου του Παρθενώνα. Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε μαζί μας και για τη βοήθειά σας.»
Ο κ. Σόρτεν από την πλευρά του αναγνώρισε τη συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, λέγοντας ότι «είμαστε τυχεροί που έχουμε τόσους πολλούς πολίτες ελληνικής καταγωγής εδώ».
«Οι Αυστραλοί με ελληνική καταγωγή συνέβαλαν τα μέγιστα στην Αυστραλία», είπε. «Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τόσους πολλούς πολίτες ελληνικής καταγωγής. Για τους Ελληνοαυστραλούς, τους Έλληνες και για όλους τους Αυστραλούς που αγαπούν την ιστορία της Ελλάδας, η Αγγλία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα πήραν σε μια διαφορετική εποχή και τώρα είναι η ώρα για τη Βρετανική Κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψουν έναν ακρογωνιαίο λίθο ελληνικής κληρονομιάς στο «σπίτι» τους στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν όλοι να τα απολαύσουν».
Λίγες μέρες αργότερα, η Ομοσπονδιακή βουλευτής Μαρία Βαμβακινού επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ).
Α. Μακρυγιώργος, Μ. Βαμβακινού, Β. Παπαστεργιάδης, Ν. Ντάλλας, Σ. Δημητρίου και Α. Σιδηροπούλου.
Την ελληνικής καταγωγής βουλευτή υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης ΟΑΜ, η Αντιπρόεδρος Ανθή Σιδηροπούλου, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Σπυριδούλα Δημητρίου και Νίκος Ντάλλας.
Με την κ. Βαμβακινού συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Κοινότητα και την Ομογένεια, όπως η πρόταση του Εργατικού Κόμματος στη Βουλή για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η κ. Βαμβακινού συνεχάρη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εκλογή τους στις πρόσφατες εκλογές της Κοινότητας, και αναφερόμενη στο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα είπε:
«Ο σκιώδης υπουργός Καλών Τεχνών, Τόνυ Μπερκ, ο οποίος εκλέγεται στη Νέα Νότια Ουαλία, και η έδρα του έχει πάρα πολλούς Έλληνες, ενώ εδώ και από πολλά χρόνια έχει καλή συνεργασία με την ελληνική παροικία του Σίδνεϊ, έθεσε πρόταση στη Βουλή για την επιστροφή πολλών πολιτιστικής αξίας αντικειμένων των Ιθαγενών που έχουν παρθεί από την Αυστραλία, αλλά και για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένα θέμα το οποίο σαν Εργατικό Κόμμα, και σαν πολιτικοί που έχουμε καλές και μακρόχρονες σχέσεις με την Ελληνική παροικία, μας ενδιαφέρει και θέλουμε να το προωθήσουμε, έτσι ώστε κάποτε να πετύχουμε αυτή την επιστροφή. Είναι ένας μακρόχρονος αγώνας, κι έχουν γίνει τρομερές προσπάθειες. Η Αυστραλία ειδικά έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.»
Από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργιάδης καλωσορίζοντας την κ. Βαμβακινού, επισήμανε επίσης τη σημασία που έχει το γεγονός ότι στην πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου της Κοινότητας θα αναρτηθούν αντίγραφα της Ζωφόρου του Παρθενώνα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπαστεργιάδης επικρότησε την ενέργεια της Εργατικής Αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση στην ομοσπονδιακή βουλή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
“To Ελληνικό Κέντρο μας έχει χαρακτηριστεί ως ο Παρθενώνας του Νότιου Ημισφαιρίου. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς αυτό. Χαιρόμαστε πάρα πολύ για την πρόταση που κάνατε και ευχόμαστε να πετύχετε.»
Η κ. Βαμβακινού ανταπαντώντας τόνισε ότι «Είναι ένας αγώνας που πρέπει να κερδηθεί, και ιδιαίτερα με τη συνεργασία της Κοινότητας και της υπόλοιπης παροικίας».
Πηγή: Νέος Κόσμος