Ti κοινό μπορεί να έχει ο ελληνικός με τον αυστραλιανό πολιτισμό, εκτός από το γεγονός ότι και οι δύο είναι από τους αρχαιότερους στον κόσμο;
«Πάρα πολλά», απαντούν οι υπεύθυνοι του εκπαιδευτικού τμήματος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, οι οποίοι υπόσχονται και να το αποδείξουν, με μια διαφορετική εκδήλωση με θέμα «τους θαυμαστούς δεσμούς μεταξύ των αυτοχθόνων της Αυστραλίας και των Αρχαίων Ελλήνων», την Κυριακή, 15 Μαΐου, στις 2μμ τοπική ώρα, στον ημιώροφο του Ελληνικού Κέντρου.
Όπως εξήγησε στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» η εκπαιδευτικός των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, κα Χριστίνα Σουμή, πρόκειται για την υλοποίηση μιας ιδέας του πρώην διευθυντή των Σχολείων της Κοινότητας, κ. Μάνου Τζιμπραγού, ο οποίος, διαπιστώνοντας τα κοινά σημεία ενός μύθου των Αβοριγίνων με τον ελληνικό μύθο του Προμηθέα, σκέφτηκε να ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάδειξης των κοινών σημείων των δύο πανάρχαιων πολιτισμών.
Σε αυτό βρήκε αρωγό την λέκτορα του Πανεπιστημίου Monash, κα Clare Hall, η οποία ανέλαβε το συντονισμό της όλης δράσης για την υλοποίηση αυτής της πρωτότυπης ιδέας.
«Το κομμάτι της υλοποίησης ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι Αβορίγινες ανήκουν σε πολλές φυλές, επομένως, για να προσεγγίσουμε το θέμα με τον δέοντα σεβασμό προς όλους, έπρεπε να είμαστε πολύ σίγουροι και, ως εκ τούτου, να έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις από τις κατάλληλες πηγές. Το πιο δύσκολο ήταν να έρθουμε σε επαφή με Αβορίγινες που ζούσαν εδώ» είπε η κα Σουμή.
Η κα Clare Hall άνοιξε τις γέφυρες επικοινωνίας με μία φυλή στο Gippsland, η αντιπρόεδρος της Κοινότητας, κα Ανθή Σιδηροπούλου με τους Wurundjeri και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Θεόδωρος Μάρκος, γνώρισε στους υπεύθυνους του project τον Αβορίγινα ελληνικής καταγωγής, Andrew Jackomos, ο οποίος και θα μιλήσει στην εκδήλωση, καταθέτοντας την εμπειρία του ως προερχόμενος από τις δύο αυτές κουλτούρες.
«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το πρόγραμμα μέσα στα σχολεία μας, αλλά στην πορεία είδαμε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κάτι πιο μεγάλο που να αφορά όλα τα ελληνικά σχολεία της Βικτώριας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικό υλικό που να είναι προσβάσιμο σε όλα τα σχολεία και που στόχο θα έχει να ενώσουμε την κουλτούρα της Αυστραλία με της Ελλάδας» είπε η κα Σουμή.
Όπως δήλωσε η ίδια, η εκδήλωση είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή με την ανάδειξη των ομοιοτήτων μεταξύ των δύο πολιτισμών και «φυσικά η πρώτη αναφορά μας θα είναι στους πρώτους Αυστραλούς, που είναι οι Αβορίγινες».
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνεται μουσική των Wurundjeri και ένα τραγούδι από τα Torres Strait Islands, ενώ θα ακουστεί για πρώτη φορά στα ελληνικά –σε μετάφραση της Clare Hall– το τραγούδι «We are one» από μαθητές των σχολείων της Κοινότητας. Επίσης, θα παρουσιαστεί ο μύθος του Αισώπου «Ο λαγός και η χελώνα» σε σκηνοθεσία της κας Κατερίνας Πουταχίδου.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.
Πηγή: Νέος Κόσμος