Στο έβδομο επεισόδιο της σειράς ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ με τίτλο “Τα τρένα της Σιωπής” στη “Φωνή της Ελλάδας” παρακολουθούμε μια ιστορία αγάπης που ξεκινά το 1935 και χάνεται στο σκοτάδι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι η ιστορία του Ρούντολφ Κάουφμαν και της Ίνγκεμποργκ Μάγκνουσον.
Εκείνος, ο Ρούντολφ Κάουφμαν είναι Γερμανο-εβραίος, που ζει στην πόλη Κένιγκσμπεργκ της Γερμανίας, με διδακτορικό στη Γεωλογία. Στη διατριβή του μελετά τους τριλοβίτες, ένα απολιθωμένο ορυκτό, που για να σχηματιστεί χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια. Για τους ναζί όμως χρειάστηκαν μόλις πέντε χρόνια για να εξοντώσουν τουλάχιστον 9 εκατομμύρια ανθρώπους στα στρατόπεδα του θανάτου.
Εκείνη, η Ίνγκεμποργκ Μάγκνουσον, που ζει στη Σουηδία. Η Ίνγκε έχει μεγάλη έφεση στις ξένες γλώσσες και εργάζεται στη Στοκχόλμη.
Θα συναντηθούν ένα υπέροχο καλοκαίρι στην Μπολόνια. Είναι Ιούνιος του 1935 και η Ίνγκε επισκέπτεται αρχικώς τη Φλωρεντία, ύστερα τη Ρώμη και τέλος τη Μπολόνια. Εκεί, βρισκόταν και ο Ρούντολφ, όχι για διακοπές, αλλά γιατί το ναζιστικό καθεστώς τον είχε ήδη απολύσει από το πανεπιστήμιο που εργαζόταν. Το σκοτάδι έχει αρχίσει να πέφτει πηχτό πάνω από την Ευρώπη. Αλλά αν ο Ρούντλοφ δεν βρισκόταν στην Μπολόνια, έστω και γι’ αυτόν τον λόγο, δεν θα την είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή του.
Ο Ρούντολφ και η Ίνγκε συναντήθηκαν όλες κι όλες τρεις φορές. Η αρχή έγινε στην Μπολόνια, στη συνέχεια την επισκέφτηκε εκείνος στη Στοκχόλμη και τέλος η Ίνγκε πήγε να τον δει στη Γερμανία. Τα συναισθήματα και το πάθος όμως που περίσσεψαν, διοχετεύθηκαν στις επιστολές που αντάλλαξαν. Μακροσκελείς επιστολές που μαρτυρούν έναν μεγάλο και αληθινό έρωτα σε μια λάθος εποχή. Ο διωγμός και η εξόντωση έχει ήδη αρχίσει.
Τι συνδέει τον Ρούντολφ με τον διαβόητο ναζί Ιούλιο Στράιχερ; Θα καταφέρει να φύγει από τη Γερμανία προτού οδηγηθεί στο γκέτο; Η Ίνγκε θα βρει τρόπο να επικοινωνεί μαζί του μετά το 1936;
Μέσα από αυτή τη συγκλονιστική ιστορία αγάπης, φωτίζεται το ιστορικό πλαίσιο για το ναζιστικό έγκλημα, το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε ποτέ κατά της ανθρωπότητας.