Τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών Σαξωνίας και καλλιτεχνικό διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Δ.Ηρακλείου Κρήτης, Μύρωνα Μιχαηλίδη, φιλοξένησε σήμερα η “Φωνή της Ελλάδας” και η εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, με αφορμή την επετειακή συναυλία για τα 40 χρόνια αδελφοποίησης μεταξύ Λειψίας – Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, στη Λειψία.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Λειψίας (Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας), τον Σύλλογο Αδελφοποίησης Λειψίας-Θεσσαλονίκης, τον σύλλογο «Φίλοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών της Σαξονίας» και το εκκλησιαστικό συμβούλιο της εκκλησίας Bethanienkirche zu Leipzig.
Η αδελφοποίηση των δυο πόλεων πραγματοποιήθηκε στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1984. Φέτος γιορτάζεται η 40η επέτειό της με τη συναυλία που θα γίνει.Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών της Σαξονίας υπό τη διεύθυνση του Έλληνα μαέστρου Μύρωνα Μιχαηλίδη.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφερόμενος στις δύο πόλεις είπε ότι ” μπορεί να μην είναι πρωτεύουσες αλλά λόγω της θέσης τους στον παγκόσμιο χάρτη είναι σαν πρωτεύουσες” και συνέχισε για τη συναυλία λέγοντας ότι ” αυτό θα μπορούσε να το εκφράσει ένας πολιτιστικός φορέας και η πολύ σημαντική ορχήστρα της Σαξονίας ανέλαβε να το πραγματοποιήσει”.
Συμπλήρωσε ότι ”η ορχήστρα έχει 37 μέλη τα οποία παίζουν σε σπουδαίους χώρους και στη συναυλία αυτή έχουμε κάνει μία μίξη από κολοσσούς”. Είναι ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα το οποίο πληροφορούμαι ότι θα είναι ενώπιον ενός κατάμεστου ακροατηρίου”, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.
Να σημειωθεί ότι θα γίνει η πρεμιέρα της οβερτούρας της όπερας Ελένη του Ελληνοαυστραλού συνθέτη Νέστορ Τέιλορ, ενώ θα ακουστούν έργα όπως η Ελληνική Πόλκα του Γιόχαν Στράους (γιος), δύο μέρη της 9ης Συμφωνίας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, η οβερτούρα στο την όπερα Forza del Destino του Τζιουζέπε Βέρντι, το Πρωινό Τραγούδι και Πορεία των Στρατιών του Ρίχαρντ Βάγκνερ όπως και πέντε ελληνικούς χορούς του Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα.
Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ένας από πιο αναγνωρισμένους Έλληνες αρχιμουσικούς με διεθνή παρουσία.
Έχει διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τις Φιλαρμονικές/Συμφωνικές Ορχήστρες Βερολίνου, Ερφούρτης, Ενέσκου, Μπρατισλάβας, Σόφιας, Οδησσού, Άγκυρας, Μπανγκόκ, Μπραουνσβάικ, Σααρμπρίκεν, Ρώμης, Μπανγκόκ, Σαγκάης, Τεργέστης, Τορόντο, Ιερουσαλήμ, Μεξικού, Μπατούμι, Ραδιοφωνίας Πράγας, Βουκουρεστίου, Εθνικές Όπερες Σάο Πάολο, Βουκουρεστίου, Αστραχάν κ.α. Συνεργάζεται σταθερά με όλες τις ελληνικές ορχήστρες (ΚΟΘ, ΚΟΑ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ΟΛΣ, ΦΟΑ, Δήμου Αθηναίων κ.α.)
Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως οι Άλντο Τσικκολίνι, Πωλ Μπαντούρα-Σκόντα, Κυπριανός Κατσαρής, Ίβο Πογκορέλιτς, Λαρς Φογκτ, Φάζελ Ζάι, Μπάρι Ντάγκλας, Λαρς Φογκτ, Σαλβατόρε Ακκάρντο, Βάντιμ Ρέπιν, Σλόμο Μιντς, Μίσα Μάισκυ, Τζουν Άντερσον, Τσέριλ Στούντερ, Παάτα Μπουρτσουλάντζε κ.α.
Ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, , της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Αρχιμουσικός στην Όπερα της Σαξονίας και από το 2018, Γενικός Μουσικός Διευθυντής (GMD) στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, στη Γερμανία. Από το 2019, είναι ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Ακούστε τη συνέντευξη του Μύρωνα Μιχαηλίδη στη “Φωνή της Ελλάδας” εδώ: