Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Από Στάχτη και Σιωπή – Επεισόδιο 4: Το μπλόκο της Καλαμάτας | 16.02.2024
Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE

Από Στάχτη και Σιωπή – Επεισόδιο 4: Το μπλόκο της Καλαμάτας | 16.02.2024

Με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα στην Καλαμάτα τον Φεβρουάριο του 1944 και την εκτέλεση δεκάδων κατοίκων της πόλης από τους ναζί (μέχρι σήμερα έχει ταυτοποιηθεί η εκτέλεση 153 πολιτών), η Φωνή της Ελλάδας φέρνει στο φως μία δημοσιογραφική και ιστορική έρευνα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Ηλία Μαραβά και Θωμά Σίδερη με σημαντικές προφορικές μαρτυρίες.

Καλαμάτα, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1944. Οι Γερμανοί πραγματοποιούν μπλόκο, με διαταγή του Γερμανού διοικητή Έγκχολμ, στη Λαχαναγορά της Καλαμάτας και μαζί με ένοπλες ομάδες ελλήνων συνεργατών τους, που έδρασαν πριν ακόμη ιδρυθούν επισήμως τα Τάγματα Ασφαλείας (18 Φεβρουαρίου 1944), υπό την καθοδήγηση του διορισμένου από τους Ναζί νομάρχη Μεσσηνίας πραγματοποιούν ομαδικές συλλήψεις. Το μπλόκο εκτυλίχθηκε κυρίως στις συνοικίες Αγιάννης, Υπαπαντής, Λαχαναγορά, Κρεοπωλεία, πλατεία 23ης Μαρτίου και στο βόρειο τμήμα της Νέδοντος.

Οι δυνάμεις κατοχής και οι συνεργάτες τους μεταφέρουν τους κρατουμένους  στο παλιό στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Οι συλλήψεις αυτές γίνονται με αφορμή το θάνατο δέκα Γερμανών στρατιωτών σε μάχη που έλαβε χώρα μεταξύ του ΕΛΑΣ και γερμανικής στρατιωτικής δύναμης κοντά στο χωριό Άγιος Φλώρος. Εκείνες τις μέρες για αντίποινα καίγονται τα χωριά Άγιος Φλώρος και Σκάλα, ενώ γίνονται και εκεί εκτελέσεις.

Οι ναζί στρέφουν τα πολυβόλα τους στους συλληφθέντες. Πριν την αυγή, τους μεταφέρουν σε φορτηγά και τους θάβουν πρόχειρα σε ομαδικό τάφο στον χώρο των παλαιών δημοτικών Σφαγείων. Την εκτέλεση θα περιγράψει αργότερα ο μελλοθάνατος Μίμης Γκουζουλής, που γλίτωσε όταν κατάφερε να διαφύγει μέσα στο σκοτάδι, παρά τους πυροβολισμούς, τις ριπές των αυτομάτων και τις φωτοβολίδες.

Πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST