Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου συμμετείχε σε μια σημαντική διαπολιτισμική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο εμβληματικό μνημείο του Σουλτάνου, Κανσού Άλ Γούρι, στο ιστορικό κέντρο του Καΐρου. Διοργανωτής ήταν η Αιγυπτιακή μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο) «Χασάνα», η οποία στοχεύει στην ενεργή διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, μέσα από δράσεις με μεγάλη επιδραστικότητα στο κοινό.
Η αρχική ιδέα, όπως την παρουσίασε η υπεύθυνη της οργάνωσης κα Άλια Νασσάρ, ήταν να φέρει το Αιγυπτιακό κοινό, και όχι μόνο, κοντά στις οργανωμένες κοινότητες που διαβιούν στο Κάϊρο μέσα από ένα τριήμερο φεστιβάλ με κέντρο τον Πολιτισμό. Κάθε χώρα είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει την Πολιτιστική της κληρονομιά και να γνωρίσει στους επισκέπτες τις δράσεις, αλλά και τις εκδηλώσεις που οργανώνει στις εκάστοτε παροικίες.
Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ έλαβε χώρα στο σημαντικό τοπόσημο του ιστορικού κέντρου του Καΐρου, το οποίο έχτισε ο τελευταίος Μαμελούκος Σουλτάνος Κανσού Αλ Γούρι το 1503. Ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αναδύει μέχρι τις μέρες μας την πλούσια και γόνιμη σφραγίδα του παρελθόντος και συνεχίζει την χρήση του μέσα από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οι παροικίες της Ελλάδας και της Σλοβενίας, τιμήθηκαν την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ. Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ και υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και η Διευθύντρια Οικονομικών του «Πολιτιστικού» και Κωνσταντίνα Γεδεών. Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν ενδελεχώς για την ιστορία και τις παραδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο, αλλά και τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου, που έχουν ως κύριο άξονα την εκμάθησης της γλώσσας μας, αλλά και την διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αίγυπτο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι επισκέπτες και για τις μεταφρασμένες στα Αραβικά εκδόσεις της Ε.Κ.Κ. που παρουσιάζονταν στο Ελληνικό «περίπτερο» μεταξύ των οποίων, το νεοεκδοθέν βιβλίο της κας Μαρίας Αδαμαντίδου για το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο, τα βιβλία του Στρατή Τσίρκα, το πόνημα του κ. Γιάννη Μελαχροινούδη για τον Κινηματογράφο, «Ο Πάροικος», του Νίκου Αρμαδώρου και πολλά ακόμα που σκιαγραφούν και ξεδιπλώνουν το μωσαϊκό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο Κάιρο.
Πέραν όμως από την λογοτεχνία οι δύο χώρες παρουσίασαν στο κοινό και τις γαστριμαργικές τους προτάσεις με το Ελληνικό Κέντρο του Καϊρου να συμμετέχει στο Φεστιβάλ και τον Διευθυντή του κ. Σάμεχ να προσφέρει σε όλους πεντανόστιμες Ελληνικές γεύσεις, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες εν ριπή οφθαλμού.
Την παράσταση της ημέρας βέβαια έκλεψαν, κάνοντας όλους να θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί τους ο Κωνσταντίνος Ρεκτσίνης και η Κωνσταντίνα Γιόσρι που ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές Ελληνικές φορεσιές, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στην εκδήλωση.
Τέλος ,οι κυρίες Πολίτη και Γεδεών αφού ευχαρίστησαν την κα Νασσάρ για την πρόσκληση, την συνεχάρησαν για την διοργάνωση και της προσέφεραν την Αραβική έκδοση του βιβλίου της κας Αδαμαντίδου για το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο.
Στην εκδήλωση παρέστη επίσης και ο Κοινοτικός επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Βασίλης Ζουές και οι κυρίες Αλεξάνδρα Ρεντιτάκου και Ναταλί Σαΐντ.
Πηγή: Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου