O Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βραδεμβούργου διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τσαναξίδη με τίτλο «Το άλογο που κλαίει», το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, στις 18:00 τοπική ώρα, στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου.
«Το άλογο που κλαίει» αφηγείται την ιστορία ενός προσφυγικού χωριού Ποντίων στην Βόρεια Ελλάδα -από τον ξεριζωμό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50- και τη συναισθηματική ενηλικίωση μιας παρέας παιδιών.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
-ο Γιάννης Ευθυμιάδης, Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό
-ο Μιχάλης Συμεωνίδης, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας και
-ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Τσαναξίδης.
«Το άλογο που κλαίει» είναι η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Παναγιώτη Τσαναξίδη. Μέσα από μια ολοζώντανη εξιστόρηση, που μας βάζει στο κλίμα και τις ιδιόμορφες συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει μια παρέα σκληροτράχηλων παιδιών σε ένα μικρό προσφυγικό χωριό της Βόρειας Ελλάδας, ο συγγραφέας καταπιάνεται με μια ιστορία συναισθηματικής ενηλικίωσης. Τα αγόρια που πρωταγωνιστούν σε αυτήν ξεπερνούν μια σειρά από διλήμματα και αδιέξοδα στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν ένα τραυματισμένο άλογο, που συναντούν σε μια από τις περιπέτειες τους.
Ο αναγνώστης ζει την αγωνία τους και γίνεται συμμέτοχος του ηθικού προβληματισμού τους, μέσα από μια γραφή που ισορροπεί ανάμεσα στη νοσταλγία και την κριτική για τα όσα βίωνε ένα παιδί μεγαλώνοντας στα μέσα του εικοστού αιώνα στη χώρα μας. Θα τα καταφέρει η ευρηματική παρέα να λυτρώσει το άλογο που κλαίει; θα βρει η συμμορία των εφτά αγοριών τον τρόπο να ελιχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον διαμορφωμένο έτσι που θέτει συνέχεια εμπόδια μπροστά στην αγνότητα και την θέληση τους;
“Μια ιστορία για παιδιά και για μεγάλους που ήταν τότε… παιδιά”, όπως την χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Τσαναξίδης, καταθέτει την αλήθεια της, όπως βιώθηκε τότε, και ανοίγει ένα διάλογο που μπορεί να φέρει χρήσιμα συμπεράσματα για την κοινωνία του σήμερα.
Ο Παναγιώτης Τσαναξίδης έφηβος ακόμα πρωτοστάτησε στην ίδρυση κοινοτικής βιβλιοθήκης στην γενέτειρά του, Λευκόβρυση Κοζάνης. Αυτή μάλιστα ήταν η απαρχή ενός λαογραφικού συλλόγου, στο έργο του οποίου προσμετρώνται και αξιόλογες ποντιακές θεατρικές παραστάσεις. Ερχόμενος στην Κατερίνη ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και δημοσίευσε προβληματισμούς και ποιήματά του. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
ΠΑΡΑΚΆΘ’
Θα ακολουθήσει παρακάθ’ (μουχαπέτ’) με τον Παύλο Τσαβδαρίδη, Λύρα – Τραγούδι.
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πλαισιωθεί με φωτογραφίες του φωτογράφου Σταύρου Σταματίου (Θεσσαλονίκη) από την θεματική του με τίτλο «Άλογα».