Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Ο Χρυσόστομος Μητροπάνος στη Φωνή της Ελλάδας | 13.03.2024

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 15:00, «Τα ξωτικά της παράδοσης» φιλοξενούν στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας τον κορυφαίο ερμηνευτή από τη Θεσσαλία και ιδρυτικό μέλος του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, κύριο Χρυσόστομο Μητροπάνο.

Ο Χρυσόστομος Μητροπάνος γεννήθηκε στο Καππά, όπου και έζησε μέχρι να τελειώσει το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Φανάρι Καρδίτσας. Σπούδασε και συνεργάστηκε επί 11 χρόνια με τον Σίμωνα Καρρά, καθώς και στο Ωδείο Σκαλκώτα όπου έλαβε το δίπλωμά του από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με άριστα, από τον αείμνηστο Λυκούργου Αγγελόπουλο.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, ακούραστος εργάτης συμμετέχων στις έρευνες και τις δισκογραφικές παραγωγές του Αρχείου στην Αθήνα και στην επαρχία.  Εδώ και πέντε δεκαετίες υπηρετεί την παράδοση με κάθε τρόπο, είτε οργανώνοντας εκδηλώσεις η εκπομπές, είτε τραγουδώντας. Ίσως όμως η πολυτιμότερη προσφορά του είναι η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές και στις χιλιάδες μαθητές του στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, είναι σήμερα επώνυμοι καλλιτέχνες και δεν παύουν να μνημονεύουν το όνομα του και την τύχη που είχαν να διδαχτούν από αυτόν τη θεωρία και την πράξη της παραδοσιακής μουσικής.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Χρυσόστομος Μητροπάνος έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους τραγουδιστές και μουσικούς, αλλά και με νέους τους οποίους καθοδηγούσε στα πρώτα τους βήματα για περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι Διευθυντής της ορχήστρας «Θρία» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ασπροπύργου με έντονη καλλιτεχνική και παιδαγωγική παρουσία. Διετέλεσε επί τριετία υπεύθυνος της εκπομπής για την παραδοσιακή μουσική στην ΕΡΤ2. Δίδαξε επίσης στο Ίδρυμα Π. Ζήση όπου συμμετείχε και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Διεύθυνε την παραδοσιακή χορωδία του Αγίου Στεφάνου Αττικής, του Λυκείου Ελληνίδων, Ραφήνας κ.ά. Εκτός από τους προσωπικούς δίσκους με θεσσαλικά τραγούδια, συμμετείχε στις δισκογραφικές παραγωγές του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και σε πολλές άλλες όπως, με τη Δόμνα Σαμίου, το Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής, την Ανάβαση κ.ά φορείς.

Οι ερμηνευτικές του ικανότητές του στο τραγούδι είναι ανεπανάληπτες. Ιδιαίτερα στα αργά καθιστικά τραγούδια, λίγοι μπορούν σήμερα να συγκριθούν με αυτόν, μίας και η βαθιά γνώση στη βυζαντινή μουσική τον βοηθάει να κρατάει ακριβώς τα ιδιαίτερα μουσικά διαστήματα των εκκλησιαστικών ήχων, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της παραδοσιακής μελωδίας.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Μαρία Κουτσιμπύρη
Μετάδοση : Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, 15.00 και σε επανάληψη στις 23:00