Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

«Φάρος» – Ομάδα για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία

Το Σάββατο, 11 Μαΐου, μέλη της ομάδας για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία με την επωνυμία «Φάρος», με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Joseph Lo Bianco, συναντήθηκαν με εκπροσώπους παροικιακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Εκτός από τον κ. Lo Bianco, το πάνελ αποτελούνταν από την πρόεδρο κα Δέσποινα Σαράντη, τη Γραμματέα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας, κα Διονυσία Διακοδημητρίου, και τη Συντονίστρια του Προγράμματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου La Trobe, Δρ Σταυρούλα (Στέφη) Νικολούδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ομάδας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου για τη διάσωση και την περαιτέρω προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας.

Από αριστερά, η κα Δέσποινα Σαράντη, ο καθηγητής Joseph Lo Bianco, η κα Διονυσία Διακοδημητρίου και η Δρ Στέφη Νικολούδη. Φωτογραφία: Μαρία Καμπύλη

Υποδεχόμενη τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η πρόεδρος της ομάδας «Φάρος» και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας, κα Δέσποινα Σαράντη, έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της ομάδας και τους στόχους της, στη σύνθεση των μελών της και τις διάφορες υποεπιτροπές που λειτουργούν υπό την αιγίδα της.

Η ομάδα «Φάρος» συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021 ως ανταπόκριση στην ομώνυμη έρευνα του καθηγητή Lo Bianco σχετικά με την ζωτικότητα και την παρουσία της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο ίδιος και πλαισιώνεται από εκπροσώπους εννέα παροικιακών οργανισμών.

Στη συνέχεια, η κα Σαράντη αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου, που είναι η οικοδόμηση ικανοτήτων, η δημιουργία ευκαιριών και η ενίσχυση της επιθυμίας, καθώς και στις μέχρι τώρα δράσεις της ομάδας για την υλοποίησή του.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας της Βικτώριας, επαφές με το VCAA, ενημερωτικά πακέτα για φοιτητές, σεμινάρια σε γονείς, υποστήριξη δίγλωσσων προγραμμάτων στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, προώθηση του προγράμματος «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» και άνοιγμα στα Μέσα Ενημέρωσης.

«Αυτό το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο μιας διαρκούς σειράς δράσεων της ομάδας μας που στόχο έχουν την προώθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και του έργου του «Φάρου»»

Ο επικεφαλής της ομάδας «Φάρος», καθηγητής Lo Bianco, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα αναζωογόνησης γλωσσών, πήρε το λόγο εξηγώντας πώς θα μπορούσαν τα παροικιακά μέσα ενημέρωσης να εμπλακούν ενεργά στο στρατηγικό σχέδιο, προωθώντας τους στόχους του και επιταχύνοντας την αποτελεσματικότητά του.

Υπογράμμισε τη σημασία της καλλιέργειας ενός θετικού κλίματος εντός της παροικίας όσον αφορά την ελληνική γλώσσα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και την ενθάρρυνση της έμπρακτης στήριξης των λόγων και των υποσχέσεων της επίσημης Πολιτείας.

Αναφέρθηκε επίσης στα βήματα της ομάδας προς την δημιουργία του Ιδρύματος «Φάρος», με στόχο την επέκταση του στρατηγικού σχεδίου και σε άλλες Πολιτείες της χώρας, αποκτώντας εθνική διάσταση.

Η πρώτη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται με τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου «Φάρος» το Δεκέμβριο του 2024, για το οποίο, όπως είπε ο κ. Lo Bianco θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες αργότερα.

Πριν από αυτό, η ομάδα «Φάρος» θα πραγματοποιήσει το δεύτερο της σειράς ενημερωτικών σεμιναρίων για γονείς, με θέμα «Language in the Home: Raising Greek-English Bilinguals In Melbourne» (Η γλώσσα στο σπίτι: Μεγαλώνοντας Δίγλωσσα Παιδιά στη Μελβούρνη).

Πηγή: Νέος Κόσμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Μάιρας Μυρογιάννη στο Μπουένος Άιρες – Συμμετοχή στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση 2024 και στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Νόστος για την Ελλάδα
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφθηκε το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Συμμετείχε στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση 2024 και στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Νόστος για την Ελλάδα, ενώ είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για...
“Από την Αθήνα στο Τολέδο: Το ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού μέσω του Ισλάμ” – Διάλεξη του ελληνιστή Pedro Olalla
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνει διάλεξη του ελληνιστή Pedro Olalla, την Τρίτη 03/12/2024 στις 18:30 με θέμα "Από την Αθήνα στο Τολέδο: Το ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού μέσω του Ισλάμ". Το ταραχώδες ταξίδι της αρχαίας ελληνικής γνώσης μέσω του Ισλάμ και η μεταλαμπάδευσή της στη Δύση μέσω της ...
“Cycladic Gala Glamor in Antiquity” Κυκλαδίτικος αέρας στο ΜΕΤ της Ν. Υόρκης
Μια εμβληματική βραδιά εμπνευσμένη από την ελληνική αρχαιότητα με τίτλο Cycladic Gala, Glamor in Antiquity διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.   Στόχος  ήταν η  ενίσχυση των σκοπών και των δράσεων του Μουσείου, εν όψει του 2026 που συμπλη...
81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα  των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Συνολικά 81 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας  του Πανεπιστημίου Κρήτης ( καθηγητές, διδάσκοντες και ερευνητές) συμπεριλαμβάνονται στη λίστα World’s Top 2% Scientists του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία αναδεικνύει τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως. Αναλυτικά, 42 μέλη ανήκουν στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστ...
Η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI στις Βρυξέλλες
Πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI, η θεματική της οποίας εστιάστηκε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία και στην παιδεία γενικότερα. Η εξαιρετική πρωτοβουλία συγκέντρωσε αρκετούς Έλληνες εκπαιδευτικούς από διάφο...
Δημοσθένης Δαββέτας: Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν (audio)
της Μίνας Ράλλη Δημοσθένης Δαββέτας: «Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν. Κάνεις μια έκθεση ζωγραφικής, γράφεις ένα βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι: ‘’πούλησες;’’» «Θα μιλάμε πάντοτε είτε για την άνοδο της ακροδεξιάς είτε καμιά φορά για την άνοδο της ακροαριστεράς, όσο εμείς δίνουμε το βάρος μόνο στα οικονομικά...