Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ενέκρινε νόμο που ψηφίστηκε από το Εθνικό Κογκρέσο, με τον οποίο καθιερώνεται η 21η Σεπτεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη» (Dia Nacional do Imigrante Grego) σε όλη τη χώρα.
Η «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη» θα εορτάζεται στη Βραζιλία σε ετήσια βάση και μάλιστα σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας απόφαση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας, με την οποία αναγνωρίζεται η συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της χώρας.
Η ιστορία των Ελλήνων της Βραζιλίας αρχίζει από τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με συνέντευξη του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη, ιδρυτικού Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, στην εκπομπή “Η παγκόσμια φωνή μας” της “Φωνής της Ελλάδας“, ανάμεσα στους ‘Έλληνες που διακρίθηκαν στην λατινική χώρα ήταν ο Αβραάμ Νάσαρ και ο αδελφός του Πρόδρομος που μετανάστευσαν από τη Μικρά Ασία στο Σάο Πάολο, ο κρητικός Νικόλαος Παπατζανάκης που έζησε στο Σάντος το 1911, ο Ευάγγελος Βάρβας το 1924, ο Ηλίας Διαμανής από την Αιτωλία το 1927, ο Γαβριήλ Κομνηνός από το Καστελόριζο το 1904, ο Ιωάννης Κοτζιάς, ναυτικός από το Καστελόριζο το 1919 που έζησε στον Παρανά και ο Ευάγγελος Μαρκόπουλος που μετανάστευσε στο Ρίο το 1929, δραπετεύοντας από τα Τάγματα Εργασίας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η καθιέρωση της Εθνικής Ημέρας Μετανάστη ήταν αποτέλεσμα πολυετούς αγώνα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας και του προέδρου της, του κ. Σταύρου Κυριόπουλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του – στην ίδια εκπομπή – οι Έλληνες της Βραζιλίας σήμερα φτάνουν τους 50.000, από τους οποίους οι 20.000 ζουν στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για μια κοινότητα πολύ στενά δεμένη που τροφοδοτήθηκε κυρίως από το μεταναστευτικό κύμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, απλωμένη σε δύο γειτονιές στο κέντρο της πόλης, γύρω από τις εκκλησίες της. Τα χρόνια που πέρασαν έφεραν μεγάλες αλλαγές, κυρίως με γάμους έξω από την ελληνική κοινότητα, που είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση από ήθη και έθιμα, αλλά και την εξάπλωση των ομογενών σε όλο τον ιστό της πόλης. Ωστόσο, η ελληνική κοινότητα του Σάο Πάολο, διοργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώνοντας τους ομογενείς, ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί ελληνικό απογευματινό σχολείο.
Πηγή: Facebook Γιάννη Χρυσουλάκη, Φωνή της Ελλάδας