Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Βερολίνο: Εγκαινιάστηκε η “Αίθουσα Κύπρου” στο Neues Museum

Βερολίνο: H «Εβδομάδα Κύπρου» στο φημισμένο «Νέο Μουσείο» (Neues Museum) του Βερολίνου άρχισε τη Δευτέρα με εμβληματικό τρόπο, με τα εκ νέου εγκαίνια της «Αίθουσας Κύπρου» στο μουσείο, από τις υφυπουργούς Πολιτισμού της Γερμανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κλαούντια Ροτ και Βασιλική Κασσιανίδου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Neues Museum διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου (…) Μπορούμε να δούμε μια αξιοσημείωτη ποικιλία πολιτιστικών επιρροών, αποτέλεσμα των εντατικών επαφών της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λεβάντε, την Ανατολία και την Ελλάδα. Η Αίθουσα Κύπρου μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο μέχρι το 2500 π.Χ. – και ανασταίνει έναν κόσμο που έχει παρέλθει προ πολλού», δήλωσε η κυρία Ροτ. Η ίδια περιέγραψε και την ευκαιρία που είχε, να ξεναγηθεί στην συλλογή από ειδικούς ως «χαρά και προνόμιο».  

Η υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της, αρχαιολόγος και η ίδια, τόνισε ότι με την Αίθουσα Κύπρου «προσφέρεται στους χιλιάδες επισκέπτες μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τον αρχαίο πολιτισμό του νησιού και την ιστορία χιλιετιών του».

Επιβεβαίωσε και εκείνη τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, και επισήμανε ότι οι κάτοικοι του Βερολίνου μπορούν να αντιληφθούν ίσως καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει να ζει κανείς σε μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία, η οποία είναι σήμερα η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη.

Η Γερμανία πάντα υποστήριζε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρώπης, πρόσθεσε η κυρία Κασσιανίδου, η οποία εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της για την πάντα υποστηρικτική στάση της Γερμανίας και στο θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων.

Τις προσεχείς ημέρες μάλιστα, οι γερμανικές αρχές θα επιστρέψουν στην Κύπρο 60 εκκλησιαστικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί το 1997 από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, ο οποίος, σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, καταλήστευσε πέραν των 50 ελληνορθόδοξων, μαρωνιτικών και αρμενικών χριστιανικών μνημείων, αρχαιότητες από τα κατεχόμενα αρχαιολογικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Ο ιστορικός και πρόεδρος του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Χέρμαν Πάρτσινγκερ, τόνισε ότι η συλλογή του Neues Museum «θα είναι μελλοντικά μια από τις πλέον ολοκληρωμένες και μεγαλύτερες παρουσιάσεις της αρχαίας ιστορίας της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη» και παρέπεμψε επίσης στην αίθουσα του μουσείου με τα ευρήματα από την Τροία.

Ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους, η πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, Μαρία Παπακυριακού, υπογράμμισε την συνεργασία για την Αίθουσα Κύπρου, ως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι με την συλλογή «θέλουμε να εμπνεύσουμε για περισσότερα» τους επισκέπτες προκειμένου να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν την Κύπρο, το «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο», όπως έγραψε ο Λεωνίδας Μαλένης και τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με την μακρά, πλούσια ιστορία και τις ομορφιές της, αλλά και την Κύπρο ως «φάρο σταθερότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

Σημειώνεται ότι έως και την Παρασκευή, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κύπρου», στο Νέο Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην συλλογή, αλλά και προβολές κινηματογραφικών ταινιών κυπριακής παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, europoilitis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θωμάς Σίδερης υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου Ευρωπαίου δημοσιογράφου για το 2024 (audio)
Τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, φιλοξένησε σήμερα στο στούντιο η "Φωνή της Ελλάδας" και η εκπομπή ”Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, με αφορμή την υποψηφιότητά του για τον καλύτερο Ευρωπαίο δημοσιογράφο για το 2024. Ο Θωμάς Σίδερης που είναι ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος για ...
Στη Βουλή αίτημα Ομογενών για online μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Παραδοσιακών Χορών
Ερώτηση σχετικά με το αίτημα των Ελλήνων Ομογενών ανά τον κόσμο για διαδικτυακά online μαθήματα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Όπως αναφέρ...
Στη Βοστώνη η έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Άγιον Όρος και Μετέωρα – 1929/Ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton»
Στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Βοστώνη, παρουσιάζεται από σήμερα Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2025, η έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Άγιον Όρος και Μετέωρα - 1929/Ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton». Την έκθεση διοργανώνει η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία...
Παρατείνεται η φιλοτελική έκθεση “Ναυσιπλοΐα” στην Τεργέστη (audio)
Παρατείνεται η φιλοτελική έκθεση «Ναυσιπλοΐα» που παρουσιάζεται από τις 14 Σεπτεμβρίου στο Ταχυδρομικό και Τηλεγραφικό Μουσείο Mitteleuropa. Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ιταλία, κα. Αλίκη Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξή της χθες Τετάρτη 25 Σεπτεμβρ...
Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης το φωτογραφικό έργο του Πάρη Δούκοβιτς
ανταπόκριση από την Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης Εγκαινιάστηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη η έκθεση του φωτογράφου Πάρη Δούκοβιτς, με τίτλο «Από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη: Το ταξίδι ενός φωτογράφου». Ο ομογενής Κωνσταντινουπολίτης, Πάρης Δούκοβιτς...
Η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μάιρα Μυρογιάννη στη “Φωνή της Ελλάδας”(audio)
Η νέα Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κα Μάιρα Μυρογιάννη, φιλοξενήθηκε σήμερα στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή ”Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο και μίλησε για τους στόχους, τις προτεραιότητες και το όραμά της. ” Προσπαθούμε να...