Βερολίνο: H «Εβδομάδα Κύπρου» στο φημισμένο «Νέο Μουσείο» (Neues Museum) του Βερολίνου άρχισε τη Δευτέρα με εμβληματικό τρόπο, με τα εκ νέου εγκαίνια της «Αίθουσας Κύπρου» στο μουσείο, από τις υφυπουργούς Πολιτισμού της Γερμανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κλαούντια Ροτ και Βασιλική Κασσιανίδου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το Neues Museum διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου (…) Μπορούμε να δούμε μια αξιοσημείωτη ποικιλία πολιτιστικών επιρροών, αποτέλεσμα των εντατικών επαφών της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λεβάντε, την Ανατολία και την Ελλάδα. Η Αίθουσα Κύπρου μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο μέχρι το 2500 π.Χ. – και ανασταίνει έναν κόσμο που έχει παρέλθει προ πολλού», δήλωσε η κυρία Ροτ. Η ίδια περιέγραψε και την ευκαιρία που είχε, να ξεναγηθεί στην συλλογή από ειδικούς ως «χαρά και προνόμιο».
Η υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της, αρχαιολόγος και η ίδια, τόνισε ότι με την Αίθουσα Κύπρου «προσφέρεται στους χιλιάδες επισκέπτες μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τον αρχαίο πολιτισμό του νησιού και την ιστορία χιλιετιών του».
Επιβεβαίωσε και εκείνη τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, και επισήμανε ότι οι κάτοικοι του Βερολίνου μπορούν να αντιληφθούν ίσως καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει να ζει κανείς σε μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία, η οποία είναι σήμερα η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη.
Η Γερμανία πάντα υποστήριζε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρώπης, πρόσθεσε η κυρία Κασσιανίδου, η οποία εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της για την πάντα υποστηρικτική στάση της Γερμανίας και στο θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων.
Τις προσεχείς ημέρες μάλιστα, οι γερμανικές αρχές θα επιστρέψουν στην Κύπρο 60 εκκλησιαστικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί το 1997 από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, ο οποίος, σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, καταλήστευσε πέραν των 50 ελληνορθόδοξων, μαρωνιτικών και αρμενικών χριστιανικών μνημείων, αρχαιότητες από τα κατεχόμενα αρχαιολογικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
Ο ιστορικός και πρόεδρος του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Χέρμαν Πάρτσινγκερ, τόνισε ότι η συλλογή του Neues Museum «θα είναι μελλοντικά μια από τις πλέον ολοκληρωμένες και μεγαλύτερες παρουσιάσεις της αρχαίας ιστορίας της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη» και παρέπεμψε επίσης στην αίθουσα του μουσείου με τα ευρήματα από την Τροία.
Ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους, η πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, Μαρία Παπακυριακού, υπογράμμισε την συνεργασία για την Αίθουσα Κύπρου, ως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι με την συλλογή «θέλουμε να εμπνεύσουμε για περισσότερα» τους επισκέπτες προκειμένου να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν την Κύπρο, το «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο», όπως έγραψε ο Λεωνίδας Μαλένης και τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με την μακρά, πλούσια ιστορία και τις ομορφιές της, αλλά και την Κύπρο ως «φάρο σταθερότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».
Σημειώνεται ότι έως και την Παρασκευή, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κύπρου», στο Νέο Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην συλλογή, αλλά και προβολές κινηματογραφικών ταινιών κυπριακής παραγωγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, europoilitis