Ο Δρ. Αντώνης Πιπέρογλου, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, πρόκειται να παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Οραματιζόμενοι έναν Μεσογειακό Ειρηνικό: Φωτογραφία και μετανάστες που εργάστηκαν στη βιομηχανία ζαχαροκάλαμου», την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, στις 7.00 μ.μ. στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Ο Δρ Πιπέρογλου θα αναφερθεί στην ιστορία των μεταναστών από τη Μεσόγειο και τον Ειρηνικό που εργάστηκαν στη βιομηχανία ζάχαρης του Κουίνσλαντ. Ενώ η συμβολή των μεταναστών από τη Μεσόγειο στα εργοστάσια ζάχαρης, στις φυτείες ζαχαροκάλαμου και στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης δασών στις αρχές του 20ου αιώνα είναι γνωστή, ο Δρ Πιπέρογλου θα επισημάνει και τον κρίσιμο ρόλο των εργατών του Νοτίου Ειρηνικού που ήρθαν στο Κουίνσλαντ τον 19ο αιώνα.
Χρησιμοποιώντας οπτικό υλικό —όπως φωτογραφίες, κινούμενα σχέδια και γλυπτά— ο Δρ. Ο Πιπέρογλου θα δείξει πώς έχουν απεικονιστεί αυτές οι ομάδες μεταναστών και πώς συνδέονται οι ιστορίες τους. Στόχος του είναι να προσφέρει μια νέα προοπτική για την ιστορία της μετανάστευσης, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές αφηγήσεις της αφομοίωσης και υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι διασπορές της Μεσογείου και του Ειρηνικού έχουν εκπροσωπηθεί στο πλαίσιο της αποικιοκρατίας στην Αυστραλία.
Ο Δρ Αντώνης Πιπέρογλου είναι Ανώτερος Λέκτορας Παγκόσμιας Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Είναι ειδικός στη μετανάστευση και την ιστορία εθνοτήτων και έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την ελληνική μετανάστευση στην Αυστραλία. Εργάζεται πάνω στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ της αποικιοκρατίας, του ρατσισμού και της μετανάστευσης, καθώς και στις ανθρώπινες μετακινήσεις μεταξύ της Μεσογείου και του Ειρηνικού. Στη Σχολή Ιστορικών και Φιλοσοφικών Σπουδών, διδάσκει για τη μετανάστευση, τη διασπορά, την πολυπολιτισμικότητα, τον κοσμοπολιτισμό και την παγκοσμιοποίηση. Επίσης, είναι Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αυστραλιανών Σπουδών.
Αυτή η διάλεξη υπόσχεται να προσφέρει μια νέα προοπτική για την ιστορία της μετανάστευσης και της εργασίας στο Κουίνσλαντ, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να επανεξετάσουν τις καθιερωμένες αφηγήσεις και να εξερευνήσουν συγκριτικές ιστορίες της διασποράς.
Τα Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που φιλοξενούνται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, αποτελούν μια πολύτιμη πλατφόρμα για την εξερεύνηση διαφόρων πτυχών της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και πολιτισμού. Στα σεμινάρια συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές και μελετητές που προσφέρουν σε βάθος γνώσεις και προωθούν μια βαθύτερη κατανόηση της ελληνικής κληρονομιάς.