Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

«Ιστορικοί Περίπατοι»: «Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο» με καλεσμένη την ερευνήτρια Μαρία Τσαρτσιανίδου | 17.08.24
Ιστορικοί Περίπατοι
0:00
0:00 LIVE

«Ιστορικοί Περίπατοι»: «Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο» με καλεσμένη την ερευνήτρια Μαρία Τσαρτσιανίδου | 17.08.24

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη ρίχνουν φως στην πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου σε δύο επεισόδια. Τo μακρινό 1570 οι Οθωμανοί κατόρθωσαν να κατακτήσουν την Κύπρο με μεγάλη βία… Στα τέλη του 19ου αιώνα τη μεταβίβασαν στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Ο αγώνας για αποαποικιοποίηση του νησιού έδειξε από τα μέσα του 20ου αιώνα ότι το μέλλον προβλέπονταν δύσκολο: από την επώδυνη κυοφορία ως στη δύσκολη γέννηση του κυπριακού κράτους το καλοκαίρι του 1960, στα διεθνοτικά επεισόδια μέχρι το τραγικό πραξικόπημα του Ιουλίου 1973 που οδήγησε στην τουρκική στρατιωτική εισβολή και από κει στη διχοτόμηση.

Μιλήσαμε για γεγονότα και τις αναπαραστάσεις τους στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Μέσα από αυτή την εκπομπή, στοχεύουμε να κατανοήσουμε τη νεότερη κυπριακή ιστορία και να αναδείξουμε τη σημασία της για το παρόν και το μέλλον της περιοχής.

Στο δεύτερο επεισόδιο η ερευνήτρια και υποψήφια διδακτόρισσα Μαρία Τσαρτσιανίδου επικεντρώνεται στον πόλεμο που οδήγησε στη διχοτόμηση της νήσου.

Φέτος, κλείνουν 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή της Τουρκίας, το μεγαλύτερο διάστημα των οποίων σημαδεύτηκε από συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο διεθνώς συμπεριλαμβάνεται στα δυσκολότερα γεωπολιτικά προβλήματα που έχει να επιλύσει το διεθνές δίκαιο.

Όσο πιο περίπλοκο είναι ένα διεθνές πρόβλημα τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η ιστορία και τα ταυτοτικά ζητήματα στον τρόπο που οι άνθρωποι και κυρίως οι εμπλεκόμενοι το κατανοούν. Για τον λόγο αυτό, έχει σημασία να προσεγγίζουμε τέτοια ζητήματα όσο γίνεται πιο ψύχραιμα. Αντικειμενική ανάγνωση του εθνικού παρελθόντος είναι αδύνατη.

Μια έντιμα υποκειμενική και νηφάλια αντιμετώπισή του είναι όμως πάντα επιθυμητή. Σημειώνεται ότι το πρώτο επεισόδιο του αφιερώματος, με τον δημοσιογράφο και υποψήφιο διδάκτορα ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πιέρρο Τζανετάκο, μεταδόθηκε το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024.

Επιμέλεια – παραγωγή – παρουσίαση: Μαριλένα Κατσίμη

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand