Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι “Ιστορικοί Περίπατοι” και η Μαριλένα Κατσίμη φιλοξένησε τον ιστορικό Κωστή Κορνέτη, συγγραφέα του βραβευμένου βιβλίου «Τα παιδιά της δικτατορίας», για μια συζήτηση γύρω από τα γεγονότα αλλά και τους μύθους που περιβάλλουν τη συλλογική μνήμη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Ο Κωστής Κορνέτης, που δεν υπήρξε «πρωταγωνιστής» της περιόδου αλλά την αναλύει από απόσταση, μίλησε για το πώς η ελληνική εμπειρία της δικτατορίας συνδέεται με το διεθνές πλαίσιο της δεκαετίας του ’60 και υπερβαίνει την εικόνα της «μεμονωμένης περίπτωσης».
Ο συγγραφέας, μας παρουσίασε μια σφαιρική, διεθνή οπτική για την Ελλάδα της δικτατορίας και της νεολαίας που έζησε εκείνη την περίοδο. Μας περιέγραψε πώς η δυναμική της εποχής, με τις επιρροές από το εξωτερικό, τις νεανικές αξίες και τις πολιτικές αντιφάσεις έφτιαξαν μια νέα κουλτούρα που οδήγησε το φοιτητικό κίνημα σε σύγκρουση με το καθεστώς και διαμόρφωσε τον κοινωνικό ιστό της μεταπολίτευσης.
Ο Κωστής Κορνέτης επέλεξε και τα τραγούδια που ακούστηκαν στο αφιέρωμα, τα οποία μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε κυρίως το 1973, τον δικό μας Μάη του ’68, όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας.
Επιμέλεια-παρουσίαση: Μαριλένα Κατσίμη