Η κ. Αγγελική Οικονόμου, η οποία ζει και εργάζεται στο Cargese (Καρζές ή Καργκέζε), το αποκαλούμενο Ελληνικό χωριό της Κορσικής, από την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μίλησε για την ιστορία των κατοίκων του χωριού, τα έθιμά τους και την ελληνική συνείδησή τους, στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
Η κ. Οικονόμου, η οποία είναι παντρεμένη μ’ ένα απόγονο από τις πρώτες οικογένειες των Μανιατών, ονόματι Τζανετάτσι (απο το Τζανετάκης), και έχει ένα γιο, αναφέρθηκε στην ιστορία των 700 περίπου Μανιατών που έφυγαν από το Οίτυλο τον 17ο αιώνα και πήγαν στη Γένοβα για να καταλήξουν κατόπιν στο νησί της Κορσικής το οποίο ήταν τότε υπό Γενοβέζικη κυριαρχία. ‘Οταν ξεκίνησε η επανάσταση των Κορσικανών, αυτοί έμειναν πιστοί στους Γενοβέζους και το πλήρωσαν. Τελικά, η Κορσική πέρασε στη Γαλλία και ο πρώτος κυβερνήτης, ο Γάλλος στρατηγός Μαρμπέφ, συμπεριφέρθηκε πολύ καλά στους απογόνους των Μανιατών και τους επέτρεψε να φτιάξουν το δικό τους χωριό εκεί που είναι σήμερα το Cargese.
Η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι Μανιάτες αναγκάσθηκαν να αναγνωρίσουν την αρχή του Πάπα για να έχουν την βοήθεια της Γένοβας αλλά διατήρησαν το ορθόδοξο τελετουργικό. Κάτι που είναι φανερό στην καθολική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και στις λειτουργίες όπως πρόσφατα του Πάσχα. Γενικά, η εκκλησία βρίσκεται στο επίκεντρο της θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής των κατοίκων του χωριού. Οι τελευταίοι έχουν συνείδηση της καταγωγής τους, επισκέπτονται το Οίτυλο, την Κέρκυρα και άλλα μέρη της Ελλάδας και θέλουν να έχουν δεσμούς με την Μάνη και γενικότερα την Ελλάδα όπως ανέφερε η ίδια.