Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Αυγουστίνος Γαλιάσος: Οι “Έλληνες στο Λονδίνο” και τα γλυπτά του Παρθενώνα

  • Της Eliana Nunes

Ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας «Greek List» και της ομάδας «Έλληνες στο Λονδίνο» στο Facebook – η οποία, με περισσότερα από 73.000 μέλη, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική διαδικτυακή κοινότητα εκτός Ελλάδας – μίλησε στην εκπομπή “Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο” της Φωνής της Ελλάδας με την Eliana Nunes.

Μόνιμος κάτοικος Λονδίνου από το 2003, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας σε διοικητικές θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Bloomberg, η McVitie’s και η Finlays, ο Αυγουστίνος Γαλιάσος περιέγραψε πώς έχει εξελιχθεί η ελληνική κοινότητα στη Βρετανία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στη συζήτηση, μοιράστηκε τις απόψεις του για κομβικά ζητήματα όπως το φαινόμενο του brain drain και τις προσπάθειες αντιστροφής του, αλλά και το πάγιο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα του πώς ήταν να είστε ένας νέος επαγγελματίας στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 2000;

“Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι μόνοι Έλληνες που βρίσκονταν στην Αγγλία και δούλευαν ήταν κυρίως στον τραπεζικό τομέα, σε συμβουλευτικές επιχειρήσεις αλλά και στον ναυτιλιακό χώρο. Η επικοινωνία με την Ελλάδα ήταν αρκετά περιορισμένη και ακριβή – στις αρχές του 2003 είχε μόλις ξεκινήσει το Skype, οπότε ήταν ο τρόπος για να μπορώ να μιλάω με φίλους και οικογένεια. Συνήθως, στις πολυεθνικές που δούλευα, οι Έλληνες μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού – κάτι που πλέον δεν ισχύει, αφού ακούς πολύ συχνά να υπάρχουν ελληνικά “πηγαδάκια” μέσα σε μεγάλες πολυεθνικές. Οπότε, το να είσαι επαγγελματίας στις αρχές του 2000 ήταν λίγο μοναχικό και προσπαθούσες πάντα να κάνεις παρέες και να βρεις ευκαιρίες είτε από τη δουλειά είτε εκτός δουλειάς.”

Πώς θα περιγράφατε την ελληνική κοινότητα στην Αγγλία; 

“Η ελληνική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζεται από ένα πιο σύγχρονο μεταναστευτικό προφίλ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν πρόκειται κυρίως για μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, αλλά για μια πιο πρόσφατη και συχνά πολύ καλά εκπαιδευμένη γενιά που ήρθε με συγκεκριμένο στόχο: σπουδές, επαγγελματική ανέλιξη και διεθνή εμπειρία.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η ελληνική μετανάστευση ήταν πιο παραδοσιακή, η ελληνική παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο ξεχωριστές φάσεις: η πρώτη γενιά περιλαμβάνει Έλληνες που ήρθαν εδώ δεκαετίες πριν, κυρίως για να εργαστούν σε ναυτιλιακές εταιρείες, στον τραπεζικό τομέα και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά, απέκτησαν σημαντική εμπειρία και σήμερα έχουν μεγάλη οικονομική δύναμη και δίκτυο.

Και είναι και η δεύτερη γενιά που συζητάμε τώρα, που ήρθε μετά το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης. Αποτελείται κυρίως από άτομα με υψηλή ακαδημαϊκή κατάρτιση και εξαιρετικές επαγγελματικές προοπτικές. Πολλοί από αυτούς όχι μόνο βρήκαν δουλειά, αλλά δημιούργησαν και δικές τους επιχειρήσεις, από εστιατόρια έως εταιρείες construction. Παράλληλα, υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι ήρθαν, προόδευσαν και σήμερα αρκετοί έχουν ανοίξει τα δικά τους ιδιωτικά ιατρεία.”

Πότε και με ποιο σκοπό δημιουργήσατε την ομάδα «Έλληνες στο Λονδίνο»;

“Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2007, λίγα χρόνια αφού μετακόμισα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2003. Αρχικός σκοπός ήταν να επικοινωνώ με τους φίλους μου στο Λονδίνο αλλά και στην Ελλάδα και να προωθώ τα Ελληνικά events που διοργάνωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τον καιρό, όμως, εξελίχθηκε σε έναν κοινωνικό κόμβο για Έλληνες στο Λονδίνο που αναζητούσαν δουλειές, σπίτια, εστιατόρια και πληροφορίες για τη ζωή στη Βρετανία. Καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες μετανάστευαν στο Λονδίνο, η ομάδα απέκτησε και πιο πρακτικό χαρακτήρα, βοηθώντας τα μέλη να διεκπεραιώσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή. Σήμερα, η ομάδα έχει 73.000 μέλη και είναι, αν όχι η μεγαλύτερη, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες εκτός Ελλάδας στον κόσμο.”

Μιλήστε μας για το Greek List, την πλατφόρμα που ιδρύσατε μαζί με την σύζυγό σας Μαρία Χατζηασλάνη. Πώς και πότε γεννήθηκε η ιδέα;

“Η ομάδα «Έλληνες στο Λονδίνο» ήταν ο λόγος και της δημιουργίας του «Greek List». Καθημερινά έβλεπα και άκουγα Έλληνες να ζητούν Έλληνες δικηγόρους, Έλληνες οδοντίατρους, Έλληνες μεταφραστές και να ψάχνουν ελληνικά προϊόντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρετανοί δεν είναι καλοί, απλά νομίζω, ειδικά με τους Έλληνες που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια, ότι είναι πολύ πιο εύκολο να συνεννοηθείς στη δική σου γλώσσα και να έχεις κάποιον να σε καταλάβει στην χώρα που βρίσκεσαι… Το Greek List λανσαρίστηκε επίσημα το 2018 και από τότε εξελίσσεται συνεχώς. Δεν είναι απλώς ένας κατάλογος, αλλά είναι μια πλατφόρμα σύνδεσης και ενδυνάμωσης της ελληνικής κοινότητας – για επαγγελματική στήριξη, προβολή και συνεργασίες. Όλο αυτό χτίστηκε οργανικά, μέσα από την ανάγκη της ίδιας της παροικίας.”

Αυγουστίνος Γαλιάσος

Η Αγγλία έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, όπως το Brexit, η κρίση κόστους διαβίωσης, η πανδημία του COVID-19, οι συχνές αλλαγές στην πολιτική ηγεσία. Πώς πιστεύετε ότι έχουν επηρεαστεί οι Έλληνες που ζουν στη χώρα;

“Το κόστος ζωής στην Αγγλία, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλους, έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Όσοι ζουν στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να αντιληφθούν πλήρως αυτή τη διαφορά. Θα σας πω μόνο ότι ένα απλό δωμάτιο στο κεντρικό Λονδίνο κοστίζει πλέον πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα – ποσά που τρομάζουν όταν συγκρίνονται με άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί Έλληνες άρχισαν σταδιακά να νοσταλγούν το σπίτι τους, τη θαλπωρή, την οικογένειά τους. Υπάρχουν πλέον αμέτρητα παραδείγματα Ελλήνων που επιστρέφουν οριστικά στην Ελλάδα. Πρόσφατα μιλούσα με μια μεταφορική εταιρεία, που μου είπε ότι έστειλε 11 φορτηγά με πράγματα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Από αυτά τα 11 φορτηγά, το 80% αφορούσε Έλληνες που δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι φοιτητές πλέον δεν καλύπτονται από το φοιτητικό δάνειο. Το κόστος σπουδών έχει αυξηθεί και η ελεύθερη μετακίνηση δεν ισχύει. Στο παρελθόν υπήρχαν περίπου 30.000 Έλληνες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της πρεσβείας, ο αριθμός αυτός έχει πέσει κάτω από 8.000.”

Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση του φαινομένου του brain drain;

Κατά τη γνώμη μου, τα “κλειδιά” για την ουσιαστική αντιμετώπιση του brain drain είναι δύο: η φορολογία και το κόστος ζωής. Πρώτον, χρειάζονται σοβαρές και σταθερές φορολογικές ελαφρύνσεις – όχι μόνο για όσους ζουν στο εξωτερικό και σκέφτονται να επιστρέψουν, αλλά και για όσους ζουν ήδη στην Ελλάδα και δίνουν μάχη καθημερινά για να μείνουν. Γιατί αν θες να φέρεις πίσω κόσμο, πρέπει πρώτα να κρατήσεις αυτούς που είναι ήδη εκεί. Πρέπει να υπάρχει ένα απλό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να μπορείς να κάνεις προγραμματισμό ζωής – να ξέρεις τι σε περιμένει τον επόμενο χρόνο, όχι να φοβάσαι τι καινούριο θα σου προκύψει.

Δεύτερον, το κόστος ζωής. Ξέρουμε όλοι ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι ελληνικό. Αλλά από την άλλη, υπάρχουν πράγματα που στην Ελλάδα είναι ακριβότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε. Για παράδειγμα, το σούπερ μάρκετ, οι καθημερινές αγορές, ακόμα και οι ηλεκτρονικές συσκευές. Πολλές φορές έχουν τιμές που δεν δικαιολογούνται σε σχέση με τους μισθούς. Ο κόσμος δεν ζητάει θαύματα. Ζητάει να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, να δουλέψει χωρίς να τιμωρείται και να κάνει σχέδια χωρίς να αλλάζουν όλα κάθε έξι μήνες.”

Είστε ενεργό μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ποια είναι τα τελευταία νέα σχετικά με αυτό το θέμα;

“Η επιτροπή έχει δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1980 από τη Μελίνα Μερκούρη. Έχει σημαντικά μέλη και ιστορικούς, όπως η Βικτόρια Χίσλοπ. Έχουμε πολύ κόσμο, ο οποίος παλεύει ασταμάτητα τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η απόφαση της UNESCO το 2022. Η απόφαση αυτή ζητά ξεκάθαρα από το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του. Αναγνωρίζει ότι το ζήτημα δεν είναι πλέον μουσειακό, αλλά διακυβερνητικό.

Σε αντίθεση με τον πάγιο ισχυρισμό της βρετανικής πλευράς, η UNESCO τοποθετεί την υπόθεση στο επίπεδο των κρατών. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια βλέπουμε πραγματική κινητικότητα. Υπάρχουν επίσημες συζητήσεις ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, την ελληνική πλευρά και – το πιο κρίσιμο – τη νέα βρετανική κυβέρνηση, η οποία, όπως έχει πει, δεν θα εμποδίζει πλέον τον διάλογο. Μόνο αυτά είναι αρκετά για να πούμε ότι είμαστε κοντά στο να γίνει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στη φυσική τους τοποθεσία. Η συζήτηση έχει πλέον μετακινηθεί από το “αν” στο “πώς” θα γίνει.”

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Φρανκφούρτη “ταξιδεύει” η μουσικοχοροθεατρική παράσταση «Breathing Earth – Η ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ- AΕΡΟΠΛΟΙΟ
Η μουσικοχοροθεατρική παράσταση «Breathing Earth – Η ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ- AΕΡΟΠΛΟΙΟ, ταξιδεύει στη Φρανκφούρτη για να συμμετάσχει στο Sommerwerft Theaterfestival am Fluss, που διοργανώνει το φημισμένο θέατρο ANTAGON Theater Aktion που εδρεύει στη Φρανκφκούρτη. Ένας επείγων θεατρικός...
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κιν/φου Βερολίνου ταξιδεύει στη Φρανκφούρτη
To Τhe Greek Film Festival GOES Frankfurt 2025 θα σηκώσει αυλαία για τέταρτη φορά 13 & 14 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Eldorado. Με μια επιλογή πέντε ταινιών θα προσπαθήσουν να δείξουν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική παραγωγή προσφέροντας θέαμα στα ελληνικά για τους ελληνόφωνο...
Διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης για φορολογικά-οικονομικά θέματα για ομογενείς και κατοίκους του εξωτερικού
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), διοργανώνουν διαδικτυακή Ημερίδα για τους Ομογενείς και τους Κατοίκους του Εξωτερικού, για θέματα σχετικά με τις φορολογικές διαδικασίες και κίνητρα, τη χρήση του Taxis...
Διαδραστική συνάντηση στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου με θέμα «Πολυγλωσσία – Θεωρία και πράξη»
Είστε γονέας που μεγαλώνετε το παιδί σας σε δίγλωσσο ή πολύγλωσσο περιβάλλον; Αναρωτιέστε ποια γλωσσική πορεία είναι "φυσιολογική", ποια εμπόδια μπορεί να εμφανιστούν ή πώς μπορείτε να στηρίξετε αποτελεσματικά την ανάπτυξή του; Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου διοργανώνει μια διαδραστική συνάντηση με τίτ...
«Μύθοι, Θεοί και Ήρωες στην Αρχαία Ελλάδα» – Ομογενείς από 16 χώρες παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ημερίδα της ΓΓΑΕ και του ΕΚΠΑ
Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Μύθοι, Θεοί και Ήρωες στην Αρχαία Ελλάδα», διοργάνωσαν, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ημερίδα χαιρέτισαν η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσι...
Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα στην Ημερίδα του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά στη Ρώμη
«Να απαντήσουμε στην Βαρβαρότητα των Λίγων με τον Πολιτισμό των Πολλών. Με την κουλτούρα της αλληλεγγύης απέναντι στην κουλτούρα της ιδιώτευσης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με τίτλο «Μυρσίνη Ζορμπά. Δημοκρατία και πολιτισμός: 50 χρόνια διαδρομής», που πραγματοποιήθηκε...