Στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ αναμένεται να ανοίξει ένα νέο μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σπάρτης.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά και του διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Paideia», Ηλία Τομάζου.
Ο κ. Τομάζος συναντήθηκε πρόσφατα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και της παρουσίασε τα σχέδιά του για το μουσείο αλλά και για την πρόοδο που γίνεται για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Το μουσείο θα βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, κοντά στο ανοιχτό ελληνικό θέατρο, την ορθόδοξη εκκλησία και το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο.
Στο νέο μουσείο θα φιλοξενούνται εκθέσεις με επίκεντρο την ελληνική κουλτούρα της προϊστορικής εποχής έως και το Βυζάντιο. Οι εκθέσεις θα εξερευνούν την ιστορία και τη συνεισφορά των Σπαρτιατών και γενικότερα της λακωνικής περιοχής μέσα από σειρά έργων τέχνης, ενώ θα κατασκευαστούν το άγαλμα του Λεωνίδα αλλά και ένα γλυπτό που θα απεικονίζει τη Μάχη των Θερμοπυλών.
Μεγάλο μέρος του πρότζεκτ έγινε πραγματικότητα χάρη στις δωρεές που έγιναν αλλά και στην εθελοντική προσφορά.
Όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού, το υπουργείο θα στηρίξει την προσπάθεια με την παροχή γλυπτών, φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού.
Ο κ. Τομάζος ενημέρωσε την κ. Μενδώνη για τα προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο, ενώ την προσκάλεσε στα εγκαίνια του ανοιχτού θεάτρου «Μέγας Αλέξανδρος» τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών αλλά και τα εγκαίνια του νέου μουσείου.
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Paideia» είναι το μοναδικό κέντρο που λειτουργεί μέσα σε πανεπιστήμιο της Αμερικής και η δραστηριότητά του έχει επεκταθεί σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα σε ελληνικά πανεπιστήμια.
Ο ακαδημαϊκός, Ηλίας Τομάζος, με καταγωγή από τη Ρόδο, είναι εμπνευστής και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στη Ρόδο το οποίο φιλοξενεί φοιτητές από 28 αμερικανικά πανεπιστήμια, επί το πλείστον ελληνόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς, που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών σπουδών.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας
Φωτογραφία: lakonikos.gr
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα