Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Γραμμή αλληλοβοήθειας των Ελλήνων της Ιρλανδίας κατά του Covid-19

του Πέτρου Δίπλα

Στην Ιρλανδία η Ελληνική Κοινότητα, καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα του Covid-19, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας των Ελλήνων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Στέλλα Ξενοπούλου όποιος θέλει να βοηθήσει δίνει τα στοιχεία του στο helpline@helleniccommunity.ie ενώ όποιος έχει ανάγκη επικοινωνίας ή βοήθειας επίσης επικοινωνεί σε αυτό το email.

Στην χώρα πριν την οικονομική κρίση βρίσκονταν γύρω στους χίλιους Έλληνες αλλά κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα πήγαν πολύ περισσότεροι. Σύμφωνα με την κα Ξενοπούλου σήμερα στην Ιρλανδία έχουν λάβει αριθμό φορολογικού μητρώου πάνω από 5.000 Έλληνες.|

Η κα Ξενοπούλου τόνισε ότι σήμερα τα μαθήματα του Ελληνικού σχολείου στο Δουβλίνο συνεχίζονται διαδικτυακά έτσι ώστε και τα παιδιά και οι ενήλικες να μη χάσουν μαθήματα.

Όσον αφορά στην Εκκλησία, αυτή λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών και η λειτουργία μεταδίδεται διαδικτυακά.

Η Ελληνική Κοινότητα ενημερώνει καθημερινά όλα τα μέλη της για όλες τις εξελίξεις γύρω από την ασθένεια, αλλά και περί άλλων θεμάτων, όπως αυτό των επιδομάτων στους καινούργιους άνεργους.

«Η Κοινότητα μας, ενημερώνεται μέσω επίσημων πηγών, μιας και είναι μέλος στα επίσημα τοπικά και εθνικά δίκτυα. Η Ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε από την αρχή της πανδημίας να ακολουθήσει όσο πιο πιστά μπορεί τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καταπολέμηση πανδημιών όπως αυτές εφαρμόζονται και από την Γερμανική κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή πιστεύεται πως η Δημοκρατία της Ιρλανδίας δεν έχει φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα και περιμένουμε περισσότερους θανάτους. Για να μειωθεί όμως ο αριθμός των θανάτων στο στάδιο της αποκορύφωσης η κυβέρνηση έλαβε τα εξής μέτρα με ισχύ μέχρι τις 19 Απριλίου:

• Ζήτησε από όλους τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι.
• Στις περιπτώσεις που χρειάζεται να βγουν έξω, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 4 άτομα εκτός αν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
• Έκλεισαν θέατρα, παιδικές χαρές, bar, κέντρα διασκέδασης και γυμναστήρια. Τα ξενοδοχεία μπορούν να μένουν ανοιχτά αλλά όχι για τουρίστες ή κοινωνικές εκδηλώσεις.
• Παράλληλα προχώρησε σε πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού και προετοίμασε ειδικές μονάδες για αντιμετώπισης/περίθαλψης θυμάτων του ιού.»

Στην αρχή της πανδημίας – όπως μας πληροφόρησε η κα Ξενοπούλου – ο κάθε μολυσμένος άνθρωπος στην Ιρλανδία ερχόταν σε επαφή κατά μέσα όρο με 15 άτομα, τώρα ο κάθε μολυσμένος άνθρωπος έρχεται σε επαφή με λιγότερο από 5 άτομα.

Τα συνολικά κρούσματα στην Ιρλανδία μέχρι την Δευτέρα έφθασαν τα 2.615 και οι νεκροί τους 46, ενώ το πρώτο κρούσμα Covid-19 καταγράφηκε στις 28 Φεβρουαρίου.

Η κα Ξενοπούλου  – που εκτός από πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας είναι και σύμβουλος επιχειρήσεων – ξεκίνησε πριν 4 χρόνια μαζί με άλλους Έλληνες ένα φεστιβάλ επιχειρηματικότητας στο οποίο αρκετοί ‘Έλληνες συμμετέχουν με δική τους εταιρεία, δείχνοντας τι κάνουν ή τι θέλουν να κάνουν.

Την πρώτη χρονιά του φεστιβάλ πήραν μέρος 7 εταιρείες και 150 επισκέπτες, ενώ σήμερα συμμετέχουν 10αδες εταιρείες με χιλιάδες επισκέπτες.

«Η Ιρλανδία με βοήθησε να γίνω επιχειρηματίας και για αυτό θεωρώ πως θα πρέπει να βοηθήσω και άλλους να κάνουν το ίδιο.»

Η χώρα έχει πληθυσμό σχεδόν 5 εκατ. και κατά κεφαλή εισόδημα άνω των 70 χιλ. ευρώ (ΑΕΠ 380 δις ευρώ) και έχει καταφέρει ένα οικονομικό θαύμα αφού κατόρθωσε πολύ γρήγορα (από το 2013) να ξεφύγει από την κρίση και τα μνημόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης είναι «Ο ποιητής της Εβδομάδας» | Από 07 έως 13.10.2024
Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές. Η εβδομάδα από 07/10/2024 έως 13/10/2024 είναι αφιερωμένη στον ποιητή Γιώργο Χ. Θεοχάρη. Ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης γεννήθηκε στη Δεσφίνα ...
Ο Νίκος Τουλιάτος έρχεται στη «Δική μας Πόλη» | 07.10.2024, 19:00
Τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 19:00-20:00 ώρα Ελλάδας (και σε επανάληψη την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου και ώρα 04:00-05:00), η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» στη Φωνή της Ελλάδας θα φιλοξενήσει τον Νίκο Τουλιάτο.   Ο έμπειρος και ταλαντούχος μουσικός, καλεσμένος στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, θ...
Την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα εορτάσει η ομογένεια της Βοστώνης
Την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, θα τιμήσει η Ομογένεια της Βοστώνης και γενικότερα της Νέα Αγγλίας, με εορτασμό την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ο οποίος θα γίνει στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη, από τις 3 έως τις 5 μ.μ.. Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση που αναρτήθηκε στην...
“Hellenic Dreaming” 37 ξεχωριστές ιστορίες μετανάστευσης σ’ ένα βιβλίο (audio)
Από το Σίδνεϋ στην Αγία Παρασκευή, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και στο στούντιο της "Φωνής της Ελλάδας" βρέθηκε η Δρ. Ελένη Βατσικοπούλου την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, όπου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Η φωνή που μας ενώνει" καλεσμένη της Γιάννας Τριανταφύλλη. Η δημοσιογράφος και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σύ...
H Φωνή της Ελλάδας αποχαιρετά τον Μίμη Πλέσσα | Κυριακή 6 Οκτωβρίου
Με ξεχωριστά αφιερώματα αποχαιρετά η «Φωνή της Ελλάδας» τον σημαντικό μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που «έφυγε» από τη ζωή σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου.Η δίωρη εκπομπή «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 16:00 ώρα Ελλάδας «ζωντανά» είναι αφιερωμένη στο έργο το...
Το μουσικό συγκρότημα Άσμα Cordis έρχεται στη «Δική μας Πόλη» | 06.10.2024, 12:00
Την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 12:00-14:00 ώρα Ελλάδας (και σε επανάληψη τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου και ώρα 04:00-06:00), η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» στη Φωνή της Ελλάδας, θα φιλοξενήσει το συγκρότημα Άσμα Cordis.  Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τέσσερις νέες κοπέλες, την Άννα-Μαρία Μαρκαντώνη, τη Γεωργί...