Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μ. Καζαμίας: Η Τανζανία περιορίζει τον covid-19 με το βλέμμα στην οικονομία της

του Πέτρου Δίπλα

Η Τανζανία, μια χώρα που κάποτε είχε πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες στην αγροτική παραγωγή, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να έχει πολύ λίγα κρούσματα covid-19 και ελάχιστους νεκρούς, ενώ προσπαθεί παράλληλα να κρατήσει την οικονομία της λειτουργική.

Όπως μας λέει ο Μιχάλης Καζαμίας, Έλληνας δεύτερης γενιάς «Η κυβέρνηση της χώρας πήρε, αμέσως μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, μέτρα για το περιορισμό της εξάπλωσής του με απαγορεύσεις στην συγκέντρωση πολλών ατόμων και χρήση μασκών και απολυμαντικών. Στα λεωφορεία επιτρέπονται μόνο καθιστοί και όσο το δυνατόν πιο αραιά.»

«Μέχρι χθες Τρίτη 14 Απριλίου, η χώρα είχε μόνο 49 κρούσματα και 3 θανάτους. Το πρώτο κρούσμα στην Τανζανία πιστοποιήθηκε στην Αρούσα στις 16 Μαρτίου και ήταν ένας Τανζανός 46 ετών που ήρθε από το Βέλγιο. Την επόμενη αμέσως ημέρα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα κλείνοντας παράλληλα τα σχολεία.»

«Από τις 23 Μαρτίου η κυβέρνηση αποφάσισε όλοι ταξιδιώτες που έρχονται στην χώρα να τοποθετούνται σε καραντίνα για 14 ημέρες ενώ στην αρχή αυτής της εβδομάδες αποφάσισε να σταματήσει όλες οι αεροπορικές πτήσεις προς και από την χώρα.»

«Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να προλάβει τυχόν εξάπλωση της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα θέλει να αφήσει την οικονομία να λειτουργεί, γιατί διαφορετικά ο πολύς κόσμος που έχει χαμηλά εισοδήματα, και στηρίζεται στο μεροκάματο, θα περάσει δύσκολες ημέρες. Γι’αυτό τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις λειτουργούν παίρνοντας όμως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.»

“‘Επειδή η Τανζανία είναι χώρα με πολλές ομορφιές, ωραίο κλίμα, και μοναδική φύση, αποτελεί δυναμικό τουριστικό προορισμό που φέτος λόγω των απαγορεύσεων από την πανδημία αναμένεται να παρουσιάσει ελάχιστα έσοδα.»

Η χώρα, έχει σήμερα λίγες μόλις δεκάδες ομογενών σε αντίθεση με τις πολλές χιλιάδες του παρελθόντος, όταν οι Έλληνες είχαν στα χέρια τους τις περισσότερες φυτείες, κυρίως αγαύης από την οποίαν έφτιαχναν τα σχοινιά (τα περίφημα σχοινοκτήματα).

Ήταν τόσοι πολλοί οι Έλληνες, που το Ελληνικό σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου, που δημιουργήθηκε το 1952, είχε φθάσει να έχει κάποτε 250-300 ελληνόπουλα αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο με ξένους μαθητές.

Ο κ. Μιχάλης Καζαμίας κατάγεται από την μεριά του πατέρα του από την Σητεία της Κρήτης και από την μεριά της μητέρας του από την Σίφνο.

«Ο πατέρας μου σε μικρή ηλικία ήρθε στην χώρα και μου έλεγε ότι οι Γερμανοί στις αρχές του περασμένου αιώνα δεν θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει τις γραμμές του σιδηρόδρομου της Τανζανίας χωρίς τους ‘Έλληνες που ήταν έμπειροι σε θέματα κατασκευής και επιστασίας.»

«Οι περισσότεροι Έλληνες, μετά τους σιδηροδρόμους, στράφηκαν στο εμπόριο και στην παραγωγή, όπως οι δικοί μου που απέκτησαν σχοινόκτημα το οποίο όμως εθνικοποιήθηκε, όπως κι άλλα, την περίοδο 1967-1971. Μετά από 25 χρόνια το σχοινόκτημα μας επεστράφη από το κράτος αλλά είχε πια μετατραπεί σε δάσος.»

Ο κ. Καζαμίας αποφάσισε να καλλιεργήσει μάνγκο και σήμερα έχει 23.000 δένδρα μάνγκο έχοντας βάλει στόχο τις 70.000.

«Δυστυχώς στην Τανζανία, έχουμε απομείνει λίγοι Έλληνες επιχειρηματίες στη γεωργία. Λίγοι καπνοπαραγωγοί και μερικοί ακόμη που καλλιεργούν καφέ και καλαμπόκι.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το Βραβείο Templeton 2025
Tο Ίδρυμα John Templeton, σε συνεργασία με το Templeton World Charity Foundation και το Templeton Religion Trust, ανήγγειλαν ότι απονέμουν το Βραβείο Templeton για το έτος 2025 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη Γιάννης Μανδαλίδης Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο μακροβιότερος προκαθήμενος του Αποστο...
«Ποιήματα για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι» | 12.04.2025 17.00
Άνοιξη: «’Ανοιξη θρύψαλο μενεξεδί. Άνοιξη χνούδι περιστέρας. Άνοιξη σκόνη μυριόχρωμη». Οδυσσέας Ελύτης. Καλοκαίρι: «Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί» Γιώργος Σεφέρης. Η εκπομπή «Διηγήσεις – Ιστορίες και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά» παρουσιάζει το Σάββατο 12.04.2025 στις 17.00 ...
Εννέα Podcasts του Θέμη Ροδαμίτη για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα | 12 – 20.04.2025
Καλλιτέχνες μιλούν στο πνεύμα των ημερών μέσα από το αποτύπωμα της τέχνης. Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου: Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή: «Ο θρήνος της Φωνής» Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου: Σχήμα «Μετάβασις», Μουσικό σχολείο Αλίμου: «Ώρες για σκοτάδι, ώρες για φως». Μ. Δευτέρα 14/4: Λουδοβίκος των ...
“Βασίλειος Μάγγος, 26 χρόνια και 65 μέρες” | 11.04.2025, 11:00
Η ραδιοφωνική σειρά "Αφύλαχτη Διάβαση" παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για ένα παιδί που έφυγε άδικα από τη ζωή, ένα παιδί που όπως λέει και η δασκάλα του στο ηχητικό τεκμήριο που ανοίγει το ντοκιμαντέρ "ο Βασίλειος Μάγγος ήταν ένα παιδί που έζησε ανάμεσά μας 26 χρόνια και 65 μέρες". Ένα ξεχω...
Σειρά διαλέξεων του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Πλάντζου στις Η.Π.Α.
Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Πλάντζος, επιλέχθηκε ως ομιλητής για τη σειρά διαλέξεων Charles Eliot Norton Memorial Lectureship του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής (AIA) για την περίοδο 2024-2025. Αυτή η διάκριση αποτελεί μία από τις υ...