Τις τελευταίες μέρες στις οθόνες του πλανήτη πρωταγωνίστησε το Καπιτώλιο των Η.Π.Α με τις απίστευτες εικόνες εισβολής των οπαδών του Ντόναλτν Τραμπ που μεταδόθηκαν από εκεί. Εικόνες βανδαλισμών στο εσωτερικό ενός υπέροχου κτιρίου με καταπληκτικές τοιχογραφίες.
Λίγοι γνωρίζουν ότι οι σημαντικότερες από αυτές τις τοιχογραφίες του Καπιτώλιου είναι έργο ενός σπουδαίου Ελληνοϊταλού της διασποράς, του ζωγράφου Κωνσταντίνου Μπρουμίδη.
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε στην Ρώμη το 1805. Ήταν γιος του Σταύρου Μπρουμίδη από τα Φιλιατρά, ο οποίος έφυγε για την Ιταλία πριν ή λίγο μετά τα Ορλωφικά( 1770) για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων και της Ιταλίδας Anna Bionchini. Ο Κωνσταντίνος σε μικρή ηλικία έδειξε το σπάνιο ταλέντο του στη ζωγραφική, μαθήτευσε δίπλα σε διακεκριμένους ζωγράφους και το 1852 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε να ζωγραφίζει εικόνες σε εκκλησίες.
Επί 25 ολόκληρα χρόνια φιλοτέχνησε τον εσωτερικό χώρο της Ροτόντας του Αμερικανικού Καπιτωλίου, με σπουδαιότερο έργο του την «Αποθέωση του Ουάσιγκτον», το οποίο φιλοτεχνήθηκε αμέσως μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Το συγκεκριμένο έργο είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και ο Ουάσιγκτον απεικονίζεται στον ουρανό, ντυμένος με μοβ ένδυμα. Δεξιά και αριστερά του στέκονται οι θεές Νίκη και Ελευθερία, ενώ περιτριγυρίζεται από μορφές όπως είναι η Αθηνά, ο Ήφαιστος, ο Ερμής και η Δήμητρα. Συνολικά, τοιχογράφησε πάνω από 1.500 τ.μ.
Οι αναγεννησιακές του επιρροές (Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαήλ), σε συνδυασμό με τις ρομαντικές τάσεις της εποχής του, είναι φανερές στα έργα του Μπρουμίδη, που από τους κριτικούς τέχνης πήρε το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των Η.Π.Α.». Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης πέθανε τον Φεβρουάριο του 1880 εν πολλοίς άγνωστος και ξεχασμένος.
Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου