Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μόσχα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος»

Ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, στη Μόσχα, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος», το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από την αυτόνομη, μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνίδων “Αγάπη”», το Κέντρο παραγωγής «Χοροσό Production» και την ΚΑΡΟ.Αρτ, ενώ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας.

Επίσημοι προσκεκλημένοι της τελετής έναρξης ήταν η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αικατερίνη Νασίκα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Ζήνωνος, ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλαος Κρίκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Χρήστος Ταχτσίδης, η εκπρόσωπος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ευγενία Ποπόβα, η συντονίστρια των προγραμμάτων της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Μελίνα Λεόνοβα, ο σκηνοθέτης από την Ελλάδα Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος κ.ά. Στην έναρξη του Φεστιβάλ, την οποία παρουσίασαν οι ηθοποιοί Αριστάρχ Βένες και Ευγενία Ασλανίδη, έδωσαν το παρών γνωστοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί της Ρωσίας.

Κατά την έναρξη του φεστιβάλ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ακουγόταν μουσική του με ρυθμό συρτάκι.

«Συρτάκι στο γεγονός ενός θανάτου! Αυτό ακούσαμε. Θα σας πω παρόλη τη θλίψη. Ναι, Συρτάκι. Έτσι μετέφερε ο Μίκης Θεοδωράκης την ορμή και την ενέργεια της ψυχής του, της ελληνικής του ψυχής στα πέρατα του κόσμου, αλλά και εδώ στη Ρωσία. Σας αγάπησε και τον αγαπήσατε. Τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν το 1983 και με το Παράσημο φιλίας το 2007. Οι προσωπικότητες όπως του Θεοδωράκη δεν πεθαίνουν. Θα τον ζούμε πάντα με αυτές τις ουράνιες μουσικές του ψηλά πολύ ψηλά από τον πύργο του τραγουδιού…», είπε κατά τον χαιρετισμό της η Ελληνίδα πρέσβειρα, Αικατερίνη Νασίκα. Έπειτα, η κ. Νασίκα, μίλησε για τη σημασία του κινηματογράφου στη σύγχρονη ζωή των ανθρώπων, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την τύχη του κινηματογράφου τον καιρό της πανδημίας, εξέφρασε όμως και την αισιοδοξία της για τις προσπάθειες που καταβάλουν οι επαγγελματίες στο χώρο της έβδομης τέχνης, ενώ τόνισε τη σημασία του Φεστιβάλ στη Μόσχα για την προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ, με επιστολή του, χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης. Είμαι πεπεισμένος, έγραψε, ότι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ «Σύγχρονος κινηματογράφος της Ελλάδας» «όχι μόνο θα γίνει έντονο πολιτιστικό γεγονός για τη πρωτεύουσα της Ρωσίας, αλλά και θα αυξήσει το ενδιαφέρον για τον ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος φέρνει την κουλτούρα, την ιστορία και την σύγχρονη ζωή του ελληνικού έθνους στους Ρώσους θεατές, και θα συμβάλει ιδιαίτερα στη επόμενη εξέλιξη της πολιτιστικής αλληλεπίδρασης και συνεργασίας των χώρων μας».

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, με τη σειρά του εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας προς τους διοργανωτές του Φεστιβάλ από την Αθήνα. «Θέσαμε, με ιδιαίτερη συγκίνηση, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας αυτό το Φεστιβάλ, γιατί έρχεται να συναντήσει και να συμβαδίσει με τη δική μας βασική επιδίωξη, που δεν είναι άλλη από την προβολή της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη μέσα και από την προβολή και τη διάχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής της δημιουργίας και εν προκειμένω της σύγχρονης κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παραγωγής».

Η ιδέα της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος», ανήκει στη διευθύντριά του και πρόεδρο της Αυτόνομης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνίδων “Αγάπη”», Στέλλα Χριστιάνοβα.
«Κάποτε με κατάκτησε ο ελληνικός κινηματογράφος των δεκαετιών 1960-70. Ήθελα να δω και τις σύγχρονες ταινίες της Ελλάδας, ο κινηματογράφος τις οποίας έχει μεγάλη ιστορία, πλούσια παράδοση και παγκόσμια αναγνώριση. Δυστυχώς, οι Ρώσοι θεατές δεν γνωρίζουν τον ελληνικό κινηματογράφο, γιατί λείπει η προβολή του εδώ. Και στο διαδίκτυο σχεδόν δεν υπάρχουν μεταφρασμένες ελληνικές ταινίες. Έτσι, το έτος 2016 γεννήθηκε και ενσαρκώθηκε για πρώτη φορά η ιδέα του φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός κινηματογράφος». Είμαι σίγουρη, πως ο ελληνικός κινηματογράφος θα αρέσει στους Ρώσους θεατές και ελπίζω, ότι το Φεστιβάλ θα αποτελέσει βάση για την γέννηση του νέου ρωσοελληνικού κινηματογράφου».

Το 2ο Φεστιβάλ ξεκίνησε με το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Έλληνα σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου Μήλα. Η ταινία παρουσιάστηκε με επιτυχία στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου στο Ντένβερ, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Λιουμπλιάνα, Ζυρίχη και Βενετία, και εκπροσώπευε την Ελλάδα στα Όσκαρ 2021 στην κατηγορία «Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας».

Κατά την έναρξη παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου NIMIC, του Έλληνα σκηνοθέτη, που κατάφερε μερικές φορές να γίνει υποψήφιος του βραβείου Όσκαρ και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών και τιμήθηκε με το βραβείο των Καννών το 2009 και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας του 2018.

Πηγή: Pontosnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυστραλία: Η εξάχρονη Χρύστα Βικτωρία κέρδισε το βραβείο «Major Bursary Winner» στο Science Talent Search 2024
Η εξάχρονη Ελληνοαυστραλή Χρύστα Βικτωρία, μαθήτρια του Lower Hall Anglican Grammar School, κέρδισε πρόσφατα το βραβείο «Major Bursary Winner» στον Διαγωνισμό Επιστημονικού Ταλέντου 2024 (Science Talent Search 2024), για το βίντεο-πρότζεκτ της σχετικά με την επιβίωση των ειδών. Το πρότζεκτ της, το οπ...
International Micro μ Festival 2024: Προβολές και ψηφοφορίες κοινού σε Ελλάδα και εξωτερικό
Το International Micro μ Festival πιστό στο φθινοπωρινό ραντεβού με το κοινό του, επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες για δέκατη τέταρτη χρονιά. Από σήμερα Πέμπτη 21 ως και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, το Micro μ θα ταξιδέψει τις ταινίες του σε Αθήνα, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Κοπεγχάγη κ...
ΗΠΑ: Συνέδριο Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) στην Ουάσινγκτον για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο 
Διήμερο συνέδριο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, διοργάνωσε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) στην Ουάσινγκτον. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι των σημαντικότερων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επιφ...
Ο Βρασίδας Καραλής εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών της Αυστραλίας
Μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών της Αυστραλίας (Fellowship of the Australian Academy of the Humanities) εξελέγη ο Βρασίδας Καραλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου. «Τα νέα Μέλη της Ακαδημίας αντιπροσωπεύουν εκείνους που άφησαν ανεξίτη...
Εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»
Πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στο Πεκίνο, τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία συνεχίζει το ιδιαίτερα επιτυχημένο ταξίδι της στην Κίνα, με τρίτο σταθμό το Μουσείο Capital της κινεζικής πρωτεύουσας. Το μοναδικό στο είδος του Capital Μο...
Κωνσταντινούπολη: Συνάντηση αποφοίτων του Ζωγραφείου Λυκείου
"Όλοι οι Ζωγραφειώτες και οι Φίλοι των Ζωγραφειωτών αυτή την εβδομάδα συναντώνται στην Παναγία την Βαλουκλιώτισα, στην Παναγία του Πέρα, στο Σταυροδρόμι, στο Πέρα, στον Βόσπορο και φυσικά στη Μητέρα τους Σχολή το Ζωγράφειο, το οποίο περιμένει όλα τα τέκνα του με ανυπομονησία με δάκρυα χαράς στα μάτια και α...