Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 14:00 - 16:00
Λαϊκοί Δρόμοι
Έλενα Φαληρέα
ΕΠΟΜΕΝΟ 16:00 - 16:05
Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω
Γιάννα Τριανταφύλλη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού», Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός στο Μπουένος Άιρες

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός «Ο Νόστος» με έδρα το Μπουένος Άιρες διοργανώνει Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, με θέμα “200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού”.
Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο διαγωνισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής (SADE) και απευθύνεται στους Έλληνες και στους Φιλέλληνες, όπου γης. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα των συμμετεχόντων να επιλέξουν να συγγράψουν τα έργα τους σε πέντε γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά.

Στόχος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Ο Νόστος» είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Όλα τα βραβευμένα έργα (ποίησης ή λογοτεχνικό δοκίμιο) θα δημοσιευθούν αρχικά σε μια ηλεκτρονική ανθολογία, με σκοπό να αναδειχθούν οι σκέψεις, ο στοχασμός και οι έννοιες που συνδέονται με τις αξίες και το επίκαιρο μήνυμα του Ελληνικού Αγώνα για τη Λευτεριά. Ένα μήνυμα πανανθρώπινο, που συνδέεται ιδιαιτέρως με την Παγκόσμια Ιστορία και τη Λογοτεχνία.

Τελική ημερομηνία κατάθεσης των έργων ορίζεται η 1η Αυγούστου 2021. Η αποστολή θα πρέπει να γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται λεπτομερώς στους όρους διεξαγωγής του Διαγωνισμού.

Η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Ο Νόστος» ιδρύθηκε το 2006 από την ομογενή Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου.
Οι βασικότεροι στόχοι του Νόστου, είναι :
• Ανάδειξη, διάδοση και διατήρηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Παιδείας στην Αργεντινή, την Λατινική Αμερική και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα ή ζήτηση.

• Ενίσχυση της ελληνικής (ελληνόφωνης) εκπαίδευσης στην Αργεντινή και τη Νότιο Αμερική και γενικότερα εκτός Ελλάδος. Συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, με εκπαιδευτικούς φορείς, όπως και με ελληνικούς ή διεθνείς φορείς διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

• Υποστήριξη και διοργάνωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δράσεων με αναφορά την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τον Ελληνικό Πολιτισμό σε συνεργασία με άλλους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

• Δημιουργία και ενίσχυση της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών της Ελληνικής Διασποράς της Αργεντινής, της Λατινικής Αμερικής και γενικά της διασποράς, καθώς και των δεσμών των ελληνικών φορέων της Αργεντινής και της αλλοδαπής με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και της Ομογένειας, με κυβερνητικές και μη πολιτιστικές οργανώσεις και άλλους συναφείς οργανισμούς.

Όλες οι δραστηριότητές του «Νόστου» είναι δωρεάν, και σχετίζονται με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού. Από το 2011, οργανώνουν κάθε χρόνο το Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες, με την συμμετοχή πανεπιστημιακών από τα Πανεπιστήμια της Αργεντινής, και του εξωτερικού, με θέματα που αφορούν την επιρροή του Ελληνικού πολιτισμού στις επιστήμες και στις τέχνες
Στην 15ετή πορεία τους, έχουν πραγματοποιήσει:

-Πάνω από 100 πολιτιστικές ημερίδες, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, σε πανεπιστήμια, σχολές, εκθέσεις, κλπ, Αφιερώματα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στη φιλοσοφία, λογοτεχνία, ελληνική παράδοση, εκμάθηση ελληνικών χορών.

-Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε 4 επίπεδα. Μαθήματα ελληνικών χορών, σεμινάρια φιλοσοφίας, αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Θέατρο , κλπ

-Οργάνωση 3 λογοτεχνικών διαγωνισμών, σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής, το 2008 «Ο Ελληνικός πολιτισμός», το 2009 «Ελληνισμός και Μέγας Αλέξανδρος», παρελθόν, παρόν και μέλλον», το 2010-11«Τα γλυπτά του Παρθενώνα: ιστορία μιας κλοπής ή κλοπή της ιστορίας». Με την συμμετοχή εκατοντάδων λογοτεχνών από όλο τον κόσμο και έκδοση 3 λογοτεχνικών ανθολογιών με τα βραβευμένα έργα του κάθε διαγωνισμού.

-Ο διαγωνισμός για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αναγνωρίστηκε ως έργο εθνικής σημασίας και αξίας από το Κογκρέσο της Αργεντινής. H τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκε στην Βουλή της Αργεντινής και στο Μουσείο της Ακρόπολης την οποία παρακολούθησαν και 3 γερουσιαστές της Αργεντινής, που ταξίδεψαν για να υποστηρίξουν το αίτημα της επιστροφής.

-Προβολή του ελληνικού πολιτισμού, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αργεντινής, σε Πανεπιστήμια και σχολεία και οργάνωση της «Πρώτης ημέρας της Ελλάδας στην Αργεντινή» με τον Δήμο Μπουένος Άιρες.

-Τη Ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωση».

-30 Πολιτιστικά ταξίδια στην Ελλάδα. Γύρω στα 800 άτομα έχουν επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους και όλα τα αξιοθέατα της Ελλάδας

-Μαθήματα on-line ελληνικής γλώσσας δωρεάν (για ισπανόφωνους), για ενήλικες και για παιδία, στα οποία συμμετέχουν και πάλι εκατοντάδες άτομα από όλη την Λατινική Αμερική (μαθητές από Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία, Παραγουάη, Περού, Βολιβία, Κολομβία και Βενεζουέλα) μέσα στο κανάλι τους στο youtube Asociacion Cultural Helenica Nostos

-Διαγωνισμό Φωτογραφίας, για το ελληνικό στοιχείο στην Αργεντινή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, για τους μαθητές της αρχιτεκτονικής σχολής, (Οι βραβευθέντες ταξίδεψαν στην Ελλάδα ενώ πραγματοποιήθηκε έκθεση με τα έργα τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών) . Διαγωνισμό Φωτογραφίας, «η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του ταξιδιώτη», πάλι με το Πανεπιστήμιο Μπελγράνο.

-Παραγωγή ελληνικών θεατρικών παραστάσεων και μπαλέτων όπως τα έργα «Τάνγκο-Χασάπικο» και «Ζορμπά» (2010).

-Παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Τάνγκο-Χασάπικο – ο χορός των λιμανιών»., για την ιστορία της ελληνικής ομογένειας στην Αργεντινή, το οποίο παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (2011).

-Οργάνωσαν το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού και Αργεντίνικου Θεάτρου στο Μπουένος Άιρες.

-Μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μέσω Ζοομ, Εργαστήρι Ελληνικής γλώσσας «Μιλάμε Ελληνικά». (2020 – 2021)

Περισσότερες πληροφορίες: https://nostos.org.ar

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε στο Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στο Πεκίνο
Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε ενεργά στο Α' Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου 2024. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Southwest της Κίνας, με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών και τη συμμετοχή ...
Υπέρ ξενιτεμένων- Κείμενα και πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια για τον αποχωρισμό και την ξενιτιά
Η εταιρεία θεάτρου ΟΜΑΖ ΑΜΚΕ και το φωνητικό σχήμα Κατά- Φωνή παρουσιάζουν ξανά την μουσικοθεατρική παράσταση στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: Υπέρ ξενιτεμένων - κείμενα και πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια για τον αποχωρισμό και την ξενιτιά, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ (Παρασκ...
Η ταινία STRATIS του Αντώνη Μάρου, στην έκθεση Exils στο Μουσείο του Λούβρου στη Λανς
Στο πλαίσιο της έκθεσης Exils - Regards d' artistes, το Μουσείο του Λούβρου στη Λανς της Γαλλίας (Louvre-Lens), σε συνεργασία με το Le Fresnoy - Studio national des arts contemporains, παρουσιάζει την ταινία μικρού μήκους STRATIS του Αντώνη Μάρου. Η ταινία, που αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική...
Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης και έκθεση κειμηλίων σχετικά με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελληνική Πρεσβεία Λονδίνου
Με μια εκδήλωση με τίτλο «Allied Histories: A Greek-British perspective of the "Great War"», [«Σύμμαχες Ιστορίες: Μια ελληνοβρετανική θεώρηση του Μεγάλου Πολέμου»], η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, τίμησε, ανήμερα της επετείου της λήξης του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, την Ημέρα Μνήμης. Η εκδήλωση, η οποία έ...
Με την “Κραυγή Γυναικών” αρχίζει η 38η Εβδομάδα Ελληνικού Κιν/φου Μονάχου (audio)
Με το κλασικό αριστούργημα του Ζιλ Ντασέν "Κραυγή Γυναικών" του 1978 αρχίζει η 38η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου Μονάχου. Το φετινό πρόγραμμα αφιερώνεται στις δυνατές γυναικείες προσωπικότητες – μπροστά ή πίσω από τις κάμερες – και τις θέτει στο κέντρο των προβολών. Μέσα από αυτές τις ιστορίες θα δούμε γ...
«Proika Project»: Μια βιωματική, σύγχρονη ματιά στην ελληνική κουλτούρα στην Αυστραλία
Φωτογραφίες τραβηγμένες σε επιλεγμένα σπίτια Ελλήνων μεταναστών, με ρούχα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά και ιστορίες που εξερευνούν την πορεία ζωής των ιδιοκτητών, Θώμης Καλαβριανού, Παναγιώτας Μαυραγάνη και Χριστίνας Μπουρσινού, παρουσιάζει το «Proika Project», η νέα πολυμεσική έκθεση που ξεκινά την ερχό...