Το Film Fest Ghent / Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι έτοιμο για την 48η διοργάνωσή του, που πραγματοποιείται από τις 12 έως τις 23 Οκτωβρίου στη Γάνδη. Φέτος, το φεστιβάλ εξερευνά τον κόσμο του ελληνικού σινεμά, με εξέχουσες προσωπικότητες και πολύτιμα διαμάντια της ελληνικής 7ης Τέχνης.
Ανάμεσά τους, ο Ευθύμης Φιλίππου, ο γνωστός Έλληνας σεναριογράφος και συχνός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου, που είναι και το κεντρικό πρόσωπο της αφίσας της φετινής διοργάνωσης. Οι συνδημιουργίες των Λάνθιμου-Φιλίππου αναπνέουν μια χαρακτηριστικά περίεργη ατμόσφαιρα και το δίδυμο έδωσε νέα ώθηση στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο, με ταινίες όπως ο Κυνόδοντας (2009), ο Αστακός (που παρουσίασε ο Λάνθιμος παρέα με τον ηθοποιό Colin Farrell στο Film Fest Ghent το 2015), το The Killing of a Sacred Deer (2017), την Ευνοούμενη (2018) και το Nimic (2019) , οι οποίες προβλήθηκαν όλες στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γάνδης.
Σκηνή από τον “Κυνόδοντα” του Γιώργου Λάνθιμου
Μετά την ακμή του ελληνικού κινηματογράφου στη δεκαετία του ’50 και του ’60 και του «σύγχρονου» κινηματογράφου στην Ελλάδα με απόλυτο πρωταγωνιστή, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, μια νέα γενιά κινηματογραφιστών εμφανίστηκε την χαραυγή της κρίσης του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, του Γιάννη Οικονομίδη, της Σοφίας Εξάρχου, του Αλέξανδρου Αβρανά, καθώς επίσης και του Γιώργου Λάνθιμου με τον Ευθύμη Φιλίππου. Ο δικός τους Κυνόδοντας (2009) εισήγαγε μια εντελώς νέα αισθητική που ενέπνευσε πολλούς νέους σκηνοθέτες. Ο αντίκτυπος του έργου του Λάνθιμου και του Φιλίππου ήταν σε τέτοιος που ακόμα γίνεται λόγος για το περίφημο «ελληνικό weird cinema», όταν αναφερόμαστε σε ταινίες που προσεγγίζουν πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα με ανατρεπτικό τρόπο.
O Wim De Witte, διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Φέτος τα φώτα πέφτουν στο σινεμά και την κινηματογραφική μουσική της Ελλάδας, το λίκνο όλων των δραμάτων. Το πρόγραμμα αποδεικνύει ότι ο ελληνικός κινηματογράφος είναι πολύ πιο πλούσιος από το ελληνικό weird cinema. Από τη θρυλική μουσική του Ζορμπά, σε μια πλήρη αναδρομή του έργου του μεγάλου δασκάλου, Θεόδωρου Αγγελόπουλου και μέσω του Ευθύμη Φιλίππου, σεναριογράφου του Λάνθιμου, σε νέες φωνές όπως η Ζακλίν Λέντζου. Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα πρόγραμμα που γίνεται η Κάθαρσις μετά από όλη αυτή την περιπέτεια του κορονοϊού ».
Ελένη Καραΐνδρου
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στην μουσική εκδήλωση του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του World Soundtrack Awards Gala, θα λάβει χώρα βράβευση της συνθέτριας, Ελένης Καραΐνδρου. Η κυρία Καραΐνδρου θα παραλάβει το Lifetime Achievement Award από την World Soundtrack Academy, σε τελετή που θα συνοδευτεί από κονσέρτο και θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου 2021 για πρώτη φορά στην Όπερα της Γάνδης, στον κλείσιμο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.
Πηγή: www.newsville.be