9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Εκδηλώσεις

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και για άλλη μία χρονιά σχεδιάζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα μορφοποίησε και μεταβίβασε σημαντικές επιστημονικές θεωρίες, φιλοσοφικές θεωρήσεις και λογοτεχνικά κείμενα. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, «την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αλλά οι εκδηλώσεις, σε όλο τον κόσμο, έχουν ήδη ξεκινήσει».

Συγκεκριμένα:

  • Διάλεξη με θέμα την ελληνική γλώσσα από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και με την αιγίδα του Προξενείου της Ελλάδας στο Αμβούργο διοργανώθηκε στις 4/2.
  • Διάλεξη με θέμα «Ποιος χρειάζεται τα ελληνικά σήμερα» διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Στοκχόλμη στις 5/2.
  • Εκδήλωση με θέμα «Τα Ελληνικά τον 21ο αιώνα» φιλοξένησε η Πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες στις 6/2.
  • Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο διοργάνωσε εκδήλωση  στις 7/2 με κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Λίλια Διαμαντοπούλου και θέμα «Η γλώσσα ως παιχνίδι, η περίπτωση της οπτικής ποίησης».
  • Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι τιμά την ημέρα με έναν φοιτητικό διαγωνισμό λογοτεχνικού κειμένου με λέξεις ελληνικής προέλευσης ή ρίζας.
  • Η ελληνική κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, στη Νάπολη της Ιταλίας διοργανώνει «Εβδομάδα ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας» στις 9, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου.
  • Εκδήλωση διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Βάδης Βυρτεμβέργης την Κυριακή, 9/2, με ομιλητές τους εκπαιδευτικούς Βασίλης Κωστόπουλο, και Καλλιόπη Ζαρογιάννη, αλλά και τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Γερμανίας, Αθανάσιο Κήπα και τον μεταφραστή, Παναγιώτης Παχάκη.
  • Συζήτηση για τη νεοελληνική γλώσσα στη βρετανική τριτοβάθμια εκπαίδευση διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο στις 13/2.
  • H Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή» το Σάββατο, 22/2, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας».

 

Φούλη Ζαβιτσάνου