Στην Κάνδανο είναι αφιερωμένο το τρίτο επεισόδιο της ραδιοφωνικής σειράς “Από στάχτη και σιωπή – οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας”, που θα μεταδοθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, από 13:00 έως 14:00 από τη Φωνή της Ελλάδας, σε ΄ερευνα, τεκμηρίωση και παρουσίαση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Θωμά Σίδερη.
Κεντρική αφηγήτρια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ είναι η Ειρήνη Κανδαράκη.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 3 Ιουνίου 1941, οι Ναζί την έκαψαν και ισοπέδωσαν την Κάνδανο, εκδικούμενοι για την αντίσταση που συνάντησαν από τους κατοίκους της έξω από το Δημοτικό Σχολείο.
Τρεις επιγραφές άφησαν οι Ναζί στην Κάντανο, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οπουδήποτε κι αν κατέστρεψαν, δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματος που διέπραξαν, αλλά και δεν τόνισαν τόσο πολύ την αντίσταση που συνάντησαν.
Στις δύο πινακίδες-επιγραφές, που είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους της Καντάνου από Παλαιόχωρα κι από Χανιά αντίστοιχα, ήταν γραμμένα με ελληνικά και γερμανικά τα παρακάτω: “Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μη επανοικοδομηθεί πλέον ποτέ”. Και κάπως ανορθόγραφα στη δεύτερη:” ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΑΠΩ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΙΣΘΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ”. Τέλος, το περιεχόμενο στην τρίτη μαρμάρινη πλάκα που έφεραν οι κατακτητές το 1943 είναι: “Εδώ υπήρχε η Κάντανος – Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών”
Η εκπομπή “Από στάχτη και σιωπή-Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας” φέρνει στο φως μία άγνωστη σφαγή που συντελέστηκε επί ελληνικού εδάφους στις αρχές του πολέμου από τους βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, υπό τις οδηγίες των χιτλερικών ναζιστικών αρχών. Οι κάτοικοι της μαρτυρικής Κορμίστας βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά σε μία ανείπωτη σφαγή, χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν και χωρίς να μπορέσουν ποτέ να εξηγήσουν οι επιζώντες γιατί οι δικοί τους άνθρωποι έγιναν θύματα μιας τέτοιας τραγωδίας
Ο Εμφύλιος, η φυγή στις λεγόμενες “ανατολικές χώρες” και η ξενιτιά, ερήμωσαν μεταπολεμικά την Κορμίστα, που έμεινε ένα έρημο χωριό, ποτισμένο κάποτε με το αίμα των δικών της ανθρώπων.
__
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Μετάδοση: Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 2024 13.00-14.00 ώρα Ελλάδας