Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Eκδήλωση για τα 50 χρόνια του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 14 Απριλίου.

Η επετειακή εκδήλωση έλαβε χώρα σε αίθουσα του Μουσείου Chau Chak Wing και αποτελούσε μέρος του 42ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ, που διοργανώνει η ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ.

Χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών απηύθυνε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Ουρανία Καρτέρη, ενώ παρίσταντο και άλλη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Επιτροπών και του προσωπικού της Κοινότητας.

«Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα είναι σταθερά προσηλωμένη στην προαγωγή της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και είναι πολύ σημαντικό όλοι εμείς εδώ σήμερα να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε αυτό», επισήμανε μεταξύ άλλων η κυρία Καρτέρη.

Παρών ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, επισήμανε την διττή αποστολή του Τμήματος.

«Από τη μία πλευρά, το Τμήμα συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας μεταξύ των Ελληνοαυστραλών, αλλά επίσης, πολύ σημαντικό, το Τμήμα προωθεί και ενισχύει την ακαδημαϊκή έρευνα στον τομέα αυτού που θα αποκαλούσα γενικά “ελληνικές σπουδές”», επισήμανε ο Έλληνας διπλωμάτης, και συμπλήρωσε ότι η εκδήλωση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία «για να αναγνωριστεί και να τιμηθεί η σημαντική συμβολή των πανεπιστημιακών διδασκάλων και των φοιτητών του Τμήματος, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, καθώς και για να γιορταστούν τα επιτεύγματα του Τμήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αυστραλίας».

Ο Δρ. Alfred Vincent, Επίτιμος Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Λέκτορας του Τμήματος το 1974 και εργάσθηκε σ’ αυτό μέχρι την αφυπηρέτησή του, μιλώντας γενικότερα για την γλωσσομάθεια στην Αυστραλία, εξέφρασε την άποψη ότι «οι διάφορες γλωσσικές κοινότητες πρέπει να συναντηθούν με πανεπιστημιακούς σε πολλούς γλωσσικούς κλάδους για να πείσουν τους ηγέτες μας να υποστηρίξουν την εκμάθηση γλωσσών σε όλα τα επίπεδα».

Η Δρ Παναγιώτα Νάζου, η οποία ήταν πρώτα φοιτήτρια και μετά υφηγήτρια γα πολλές δεκαετίες στο Τμήμα, αν και επικριτική για ορισμένους χειρισμούς της ηγεσίας του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που αντιμετώπισαν προοριζόμενα για το Τμήμα οικονομικά κονδύλια, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζε την επαγγελματική της πορεία με το Τμήμα.

Ακολούθησαν στο βήμα οι δύο εν ενεργεία διδάσκαλοι στο Τμήμα. Ο Αν. Καθηγητής Αντώνης Δρακόπουλος, δήλωσε υπερήφανος για τα πολλά επιτεύγματα του Τμήματος, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς του να δέχεται φοιτητές και από άλλα πανεπιστήμια της πόλης. Κατέληξε λέγοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι ο Sir Nicholas Laurantus θα ήταν πολύ περήφανος με όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα».

Ο Καθηγητής της Έδρας Sir Nicholas Laurantus, Βρασίδας Καραλής, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνεισέφεραν σ’ αυτά τα 50 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του Τμήματος, εξέφρασε την σθεναρή αισιοδοξία του ότι το Τμήμα «θα επιβιώσει, θα συνεχίσει, και θα θριαμβεύσει».

Εκπροσωπώντας πρώην προέδρους και φοιτητές του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ (SUGS) και του Τμήματος, μίλησαν ο Ανδρέας Θάνος και η Joyce Kolevris.

Καθήκοντα τελετάρχου είχε επωμισθεί η πρώην φοιτήτρια του Τμήματος, Σοφία Κόρμακ.

Ανάμεσα στο ακροατήριο, ήταν μέλη του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών, πρώην φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος, εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και πλήθος συμπαροίκων.

Πηγή: SBSgreek

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Mαθήματα νέας ελληνικής από απόσταση για ενήλικες αρχάριους εκτός Ελλάδας
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) προσφέρει μαθήματα νέας ελληνικής από απόσταση: για ενήλικες αρχάριους εκτός Ελλάδας. Το ΚΕΓ, με εικοσαετή και πλέον εμπειρία στα πεδία • της αξιολόγησης, αφού διενεργεί τις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, • της επιμόρφωσης διδασκόντων της ελληνική...
Ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Γ. Κώτσηρα στις ΗΠΑ – Σειρά συναντήσεων με ομογενειακούς φορείς
Μήνυμα στήριξης προς την ελληνική Ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και εμβάθυνσης της συνεργασίας με την ακαδημαϊκή, επιστημονική και επιχειρηματική Διασπορά έστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και τη Βοστώνη, η οποία ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη ...
Στον διαπρεπή Ιταλό νεοελληνιστή, Vincenzo Rotolo, το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου για το 2024
Στον ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας  του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, Vincenzo Rotolo, απένειμε η Εταιρεία Συγγραφέων το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου για το έτος 2024. Το βραβείο απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες που με το έργο τους συντελούν στην διάδοση των ελληνικών γραμμάτ...
Επίσκεψη Μάιρας Μυρογιάννη στο Μπουένος Άιρες – Συμμετοχή στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση 2024 και στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Νόστος για την Ελλάδα
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφθηκε το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Συμμετείχε στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση 2024 και στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Νόστος για την Ελλάδα, ενώ είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για...
“Από την Αθήνα στο Τολέδο: Το ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού μέσω του Ισλάμ” – Διάλεξη του ελληνιστή Pedro Olalla
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνει διάλεξη του ελληνιστή Pedro Olalla, την Τρίτη 03/12/2024 στις 18:30 με θέμα "Από την Αθήνα στο Τολέδο: Το ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού μέσω του Ισλάμ". Το ταραχώδες ταξίδι της αρχαίας ελληνικής γνώσης μέσω του Ισλάμ και η μεταλαμπάδευσή της στη Δύση μέσω της ...
Αυστραλία: Ελλάδα και Ολυμπιακοί Αγώνες στη γιορτή των μαθητών των Ελληνικών Σχολείων
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γιορτή Ολυμπιακού Πνεύματος των Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας στην Αυστραλία. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο γήπεδο του Μπόξ Χίλ της αυστραλιανής μεγαλούπολης αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ...