Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Nέος πρόεδρος στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας

Τα καθήκοντα του προέδρου στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας ανέλαβε, από τις αρχές Αυγούστου, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ), Βασίλειος Κουκουσάς.

Το προσωπικό του Ινστιτούτου έχει ενημερώσει ήδη, για ζητήματα διοικητικού, οικονομικού, ερευνητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, τον νέο πρόεδρο , ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματική λειτουργία του Ιδρύματος, καθ’ όλο το διάστημα της απουσίας Προέδρου και παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου που έπληξαν τη Βενετία και την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση της Covid-19.

Κατά τη συνεργασία με τον Γραμματέα και τον Οικονομικό Διευθυντή ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες και οργανωτικές ανάγκες του Ινστιτούτου, ενώ ζητήθηκε να κατατεθούν προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Ειδικότερα, ο κ. Κουκουσάς ενημερώθηκε για μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων του Ινστιτούτου που πρόκειται να γίνουν σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ινστιτούτα από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Πεκίνο, την Αμερική, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και αφορούν στην ανάδειξη των διαφόρων πτυχών του ελληνικού Πολιτισμού κατά την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο. Αποφασίσθηκε ότι όλες θα υλοποιηθούν σταδιακά, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να προγραμματισθεί μια σειρά νέων εκδηλώσεων (συνέδρια, εκθέσεις, κ.ά.) σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, επ᾽ ευκαιρία των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οι οποίες θα αναδείξουν την σημασία της Ελληνικής Επανάστασης για την Ευρώπη και τους λαούς της Βαλκανικής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου προγραμμάτισε σειρά συναντήσεων με τους θεσμικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης της Βενετίας.

Στις 5 Αυγούστου, ο κ. Κουκουσάς συναντήθηκε στην έδρα του Ινστιτούτου, με τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στη Βενετία, καθηγητή Μπρούνο Μπερνάντι, παρουσία του Γραμματέα του Ινστιτούτου.

Ο επίτιμος πρόξενος εκδήλωσε την επιθυμία για συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων και εξετάστηκε η δυνατότητα συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού για το 1821, με τον πρόξενο να παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Κουκουσάς τόνισε ότι το Ινστιτούτο θα αναλάβει μια σειρά δράσεων ενόψει του επετειακού εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και ότι προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον πρόεδρο της Scuola Grande di San Marco, Μάριο Πο, ο οποίος ξενάγησε τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Ινστιτούτου στο Μουσείο και τους χώρους του εν λόγω ιδρύματος. Κατόπιν συζήτησαν για τη συνδιοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου «La medicina tra anima e corpo, dal platonismo bizantino all’umanesimo italiano», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Βενετία.

Επιπλέον εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο του υφιστάμενου πρωτοκόλλου μεταξύ των δύο φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Ελληνοαμερικανός μπλουζίστας Nick Gravenites
Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο Ελληνοαμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής της μπλουζ, ροκ και φολκ σκηνής, Nick Gravenites (Νικ Γκραβενίτης). Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η οικογένειά του, η οποία γνωστοποίησε ότι απεβίωσε την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, μετά από μακρόχρονη ασθένεια. Ο Νικ Γκραβενίτη...
Στην Ουάσινγκτον 11-13 Οκτωβρίου το Συνέδριο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά
Στην Ουάσινγκτον θα πραγματοποιηθεί, το τριήμερο της Ημέρας του Κολόμβου (11-13 Οκτωβρίου 2024), το 67ο Εθνικό Συνέδριο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, με οικοδεσπότη τον Σύλλογο Χιωτών της Ουάσινγκτον. Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλα τα χιώτικα σωματε...
Νέα Υόρκη: Στις 3 Οκτωβρίου η πρεμιέρα του Greek Film Expo
Το ετήσιο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Greek Film Expo, που διοργανώνεται από την Ελληνική Κινηματογραφική Εταιρεία (Hellenic Film Society – HFS), κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, από την αίθουσα του Village East Cinema στο Μανχάταν. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, στο Greek Film ...
Η δημοσιογράφος/συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη είναι ‘το Πρόσωπο της Εβδομάδας’ | 21.09.2024, 16:00
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη είναι το πρόσωπο της εβδομάδας, που φιλοξενεί η Μίνα Ράλλη στη Φωνή της Ελλάδας.  Καλεσμένη στην εκπομπή «Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας», το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 16:00, η Κατερίνα Μανανεδάκη μας μιλάει για το νέο της βιβλίο με τίτλο «Σας έχω βαρεθεί όλους...
Ιστορικοί Περίπατοι: Η εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ μέχρι σήμερα | 21.09.2024, 13:00
Mε αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ (21/09) οι Ιστορικοί Περίπατοι του Σαββάτου με καλεσμένο τον νευροφυσιολόγο Γιάννη Σωτηρόπουλο θα εξετάσουν το φαινόμενο της νόσου, που εξελίσσεται σε πανδημία. Ξεκινώντας από τον Γερμανό ψυχίατρο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ η εκπομπή θα εστιάσει στ...
Ο Τάκης Μπαρμπέρης είναι καλεσμένος στη “Δική μας Πόλη” | 21.09.2024, 12:00
Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και ώρα Ελλάδας 12:00-13:00, η εκπομπή «η Δική μας Πόλη» θα φιλοξενήσει τον Τάκη Μπαρμπέρη. Ο ταλαντούχος συνθέτης και κιθαρίστας, θα μιλήσει για ξεχωριστές στιγμές στην σημαντική και μακρόχρονη διαδρομή του. Θα αναφερθεί στα σχήματα που δημιούργη...