Φωτογραφίες τραβηγμένες σε επιλεγμένα σπίτια Ελλήνων μεταναστών, με ρούχα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά και ιστορίες που εξερευνούν την πορεία ζωής των ιδιοκτητών, Θώμης Καλαβριανού, Παναγιώτας Μαυραγάνη και Χριστίνας Μπουρσινού, παρουσιάζει το «Proika Project», η νέα πολυμεσική έκθεση που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στην Αυστραλία και συνδυάζει μόδα, φωτογραφία και συζητήσεις.
Η καλλιτέχνης Ντέμη Κρομιδέλλη, η σχεδιάστρια Μαρία Κουτσούκου και η δημοσιογράφος Μαριάννα Αλεπίδου, αποτελούν την ομάδα πίσω από το «Proika Project», το οποίο περιλαμβάνει τα υλικά και συμβολικά κειμήλια που περνούν από γενιά σε γενιά στις οικογένειες της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία.
Η ομάδα περιγράφει το «Proika» ως μια βιωματική, σύγχρονη ματιά στην ελληνική κουλτούρα στην Αυστραλία.
«Αυτή η έκθεση στοχεύει να ενσαρκώσει έναν νέο τρόπο θέασης της εθνοτικής κουλτούρας στην Αυστραλία, προτρέποντας τους επισκέπτες να αναγνωρίσουν τα πολιτιστικά στοιχεία που πραγματικά μας ενώνουν ως κοινότητα», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που στάλθηκε στον «Νέο Κόσμο».
«Καλούμε το κοινό να φανταστεί πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ελληνική μας κληρονομιά στην Αυστραλία στο μέλλον».
«Μετά τη μετανάστευση, είναι αναπόφευκτο η κουλτούρα της καταγωγής να φθίνει ή να αλλοιώνεται, ειδικά καθώς προσαρμοζόμαστε σε μια νέα χώρα. Ωστόσο, οι συζητήσεις για την ελληνική μετανάστευση στην Αυστραλία δεν θα πάψουν ποτέ, ιδιαίτερα όσον αφορά όσους έφτασαν εδώ στα μέσα του 20ού αιώνα».
Η έκθεση εξετάζει πώς οι πρώτοι Έλληνες στην Αυστραλία βλέπουν τον τρόπο που οι νέες γενιές εκφράζουν την κληρονομιά τους σήμερα και που πιστεύουν ότι θα καταλήξουν τα οικογενειακά τους κειμήλια στο μέλλον.
«Με τα χρόνια έχουν συγκεντρώσει τις δικές τους πλούσιες ιστορίες, σεμεδάκια, εμπειρίες και αναμνηστικά. Καθώς πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου της ζωής τους, επιδιώκουμε να συνομιλήσουμε μαζί τους για να κατανοήσουμε την οπτική τους. Παρόλο που μπορεί να μην διατηρήσουμε όλα τα έπιπλα, τα κρυστάλλινα σκεύη ή τις περίτεχνες σταυροβελονιές, μπορούμε να βρούμε τρόπους να τα ερμηνεύσουμε και να τα ενσωματώσουμε στη δική μας εκδοχή της κληρονομιάς.»
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, στις 7μμ. στη διεύθυνση 16 Cubbit St., Cremorne.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Σαββατοκύριακο έως την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου.
Το έργο υποστηρίζεται από τον διαδικτυακό οργανισμό «Γειτονιά» (Yitonia).
Πηγή: Νέος Κόσμος