Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στα «Παιδιά της Σαμαρίνας» γιόρτασε την 196η επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου την Κυριακή των Βαΐων ο ιστορικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την ομογενειακή ιστοσελίδα «Αναμνήσεις», η εκδήλωση έλαβε χώρα, μετά τη θεία λειτουργία, στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στον Αστόρια, με μεγάλη προσέλευση που θύμιζε εποχές προ του κορωνοϊού.
Ο κεντρικός ομιλητής και πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Νέας Υόρκης, Γιάννης Καλτσάς, στην περιγραφή των ιστορικών γεγονότων της Εξόδου επικεντρώθηκε στη συμμετοχή των μαχητών από τη Σαμαρίνα και το δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας» το οποίο είναι αφιερωμένο στον καπετάνιο Μίχο Φλώρο. Όπως είπε, μαζί με τους Μεσολογγίτες και τους μαχητές των γύρω περιοχών, συμμετείχαν και Κρήτες, Μωραΐτες, Ηπειρώτες, Μακεδόνες, ακόμα και φιλέλληνες του εξωτερικού. «Όσοι έχουν επισκεφθεί τον «Κήπο των Ηρώων» στο Μεσολόγγι, ανάμεσα στους αδριάντες και στις πλάκες θα έχουν δει ένα λιτό μνημείο αφιερωμένο στους μαχητές της Σαμαρίνας» σημείωσε ο κ. Καλτσάς. «Πολλοί ίσως δεν ξέρουν γι΄ αυτούς τους μαχητές, πέρα από το γνωστό τραγούδι που μέχρι σήμερα τραγουδιέται και χορεύεται στα πανηγύρια όλης της χώρας και παντού όπου ζουν και διαπρέπουν οι Έλληνες. Φέτος λοιπόν αφιερώνουμε την σημερινή γιορτή μας στην θύμηση όλων αυτών που πήγαν στο Μεσολόγγι και έπεσαν μαζί με τα αδέλφια μας στην ηρωϊκή έξοδο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Στην γιορτή, συμμετείχε με μήνυμά του και ο πρόεδρος της κοινότητας Σαμαρίνας Γρεβενών, Ιωάννης Λιγούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομάδα των Σαμαριναίων που έτρεξαν να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες. «Εκατόν είκοσι άντρες άρπαξαν τα τουφέκια τους και χωρίς δεύτερη σκέψη άφησαν οικογένειες, βιός, κοπάδια στις ψηλές κορφές της Πίνδου και έφτασαν όσο πιο γρήγορα γινόταν στο μαχόμενο Μεσολόγγι, υπό την αρχηγία του καπετάν Φλώρου για να στηρίξουν τον αγώνα» ανέφερε ο κ. Λιγούρας. «Εντάχτηκαν στην αθάνατη φρουρά των Μακεδόνων πολεμώντας στο πλευρό του Βλάχου Σαμαριναίου, στρατηγό Μακρή, και ενενήντα από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή πολεμώντας στην ηρωική έξοδο. Ανάμεσά τους οι Μακρής, Μανακάς, Μπούσας, Γιολδάσης, Τζιμάς, Φλώρος και άλλοι. Τριάντα κατάφεραν να γυρίσουν στην Σαμαρίνα μεταφέροντας το μήνυμα του αρχηγού τους Καπετάν Φλώρου, ο οποίος βαριά τραυματισμένος ζήτησε να πουν στην μάνα του ότι δεν σκοτώθηκε, αλλά παντρεύτηκε και πήρε καλή γυναίκα. Το μήνυμα αυτό έγινε το πασίγνωστο σε όλη την Ελάδα τραγούδι «Τα παιδιά της Σαμαρίνας» για το οποίο εμείς οι Σαμαριναίοι υπερηφανευόμαστε ότι αποτελεί τον δεύτερο εθνικό μας ύμνο» κατέληξε ο πρόεδρος της κοινότητας Σαμαρίνας.
- (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή : Anamniseis.net)