Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, από την Ελληνική Βιβλιοθήκη Λονδίνου

Η Ελληνική Βιβλιοθήκη Λονδίνου με τη στήριξη της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Η εκδήλωση που φέρει τον τίτλο: “Κύπρος 1974-2024: Μια πορεία 50 χρόνων” αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που τιμά την ιστορική διαδρομή της Κύπρου από την τουρκική εισβολή του 1974 μέχρι σήμερα. Παράλληλα θα αναδείξει τόσο τις τραγικές στιγμές της κυπριακής ιστορίας όσο και το ανθεκτικό πνεύμα του πολιτισμού και της τέχνης που συνεχίζει να ανθίζει παρά τις δυσκολίες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή ιστορικών φωτογραφιών από τον Δώρο Παρτασίδη, ποιητικές απαγγελίες από κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κώστας Μόντης, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ο Δημήτρης Λιπέρτης, καθώς και αποσπάσματα βιβλίων που περιγράφουν την κυπριακή εμπειρία.

Η μουσική, με επίκεντρο τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, θα κλείσει την εκδήλωση, με ερμηνείες από τον πιανίστα Χρήστο Φούντο και τη Μπέτυ Χαρλαύτη. Η βραδιά υπόσχεται μια πλούσια πολιτιστική εμπειρία, γεμάτη ιστορία, τέχνη και συγκίνηση.

Τη βραδιά θα παρουσιάσει η καταξιωμένη δημοσιογράφος, γνωστή για την πολύχρονη συμβολή της στον κυπριακό και ελληνικό τύπο, Βασούλα Χριστοδούλου ενώ αναμένεται να παραστούν σημαντικά πρόσωπα της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας του Λονδίνου.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

1. “Η Ιστορία σε Εικόνες: Το 1974 μέσα από τις Φωτογραφίες του Δώρου Παρτασίδη” Παρουσίαση φωτογραφιών του Δώρου Παρτασίδη: Ο φωτογράφος και ανταποκριτής της ΡΙΚ κατέγραψε τις δραματικές στιγμές της τουρκικής εισβολής το 1974. Η παρουσίαση των φωτογραφιών θα αφηγηθεί την ιστορία της ελπίδας, της απελπισίας, της αντίστασης και της επιβίωσης του κυπριακού λαού.

2. Απαγγελίες Ποιημάτων: Η ποίηση θα παίξει κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση, ως μια μορφή έκφρασης των συναισθημάτων και της ιστορίας της Κύπρου. Οι απαγγελίες περιλαμβάνουν έργα από σπουδαίους ποιητές. Συγκεκριμένα: αποσπάσματα από τον “Επιτάφιο” του Γιάννη Ρίτσου θα απαγγείλει η Δήμητρα Τζανιδάκη – Κρεπς, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ. Ποιήματα του Κώστα Μόντη θα διαβάσει η Κυριακή Κουκουρίκη, Lecturer in EAP and Cultural Competency (Education) στο King’s College. Η Δρ Ευδοκία Μιχαλοπούλου, Υπεύθυνη κλασσικών σπουδών στο Eltham College θα απαγγείλει ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, που είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές της κυπριακής ποίησης, και έχει εκφράσει τον πόνο και την ελπίδα του κυπριακού λαού. Τέλος, το ποίημα “Καρτερούμεν” του Δημήτρη Λιπέρτη που αποτυπώνει την αναμονή και την επιμονή του κυπριακού λαού για δικαίωση, θα διαβάσει η δημοσιογράφος και ηθοποιός Ελεονόρα-Λόρνα Βασιλειάδου.

3. Αποσπάσματα Βιβλίων: Δύο συγγραφείς θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από τα έργα τους, που καταγράφουν και αναστοχάζονται την κυπριακή ιστορία. Η Βίβιαν Αβρααμίδου Πλούμπη θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της, “73 Βαρωσιώτικες Ιστορίες” που περιγράφει ιστορίες από το Βαρώσι, τον κατεχόμενο παράδεισο της Κύπρου και η ηθοποιός Έλενα Χατζηαυξέντη θα διαβάσει αποσπάσματα από το συγγραφικό έργο της Κωνσταντίας Σωτηρίου.

4. Πλούσιο Μουσικό Πρόγραμμα: Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς θα είναι αφιερωμένο στον θρυλικό Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με ερμηνείες δύο εξαιρετικών καλλιτεχνών. Ο καταξιωμένος Ελληνοκύπριος πιανίστας Χρήστος Φούντος θα ερμηνεύσει έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Φούντος είναι γνωστός για την καλλιτεχνική του ακεραιότητα και τις διεθνείς του εμφανίσεις. Η αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Θεοδωράκη, Μπέτυ Χαρλαύτη θα προσφέρει μια συγκινητική εμπειρία με τη φωνή της, αναδεικνύοντας τα μηνύματα των τραγουδιών του μεγάλου συνθέτη.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συνολική ανασκόπηση και ευχαριστίες προς τους συμμετέχοντες και το κοινό. Η εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει ένα συναισθηματικό και καλλιτεχνικό ταξίδι στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία, με κεντρικά θέματα την αντίσταση, την επιβίωση και την αναγέννηση του κυπριακού λαού μέσα από τις δυσκολίες των τελευταίων 50 χρόνων.

Ημερομηνία: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024 Ώρα (Μ. Βρετανίας) : 7:00 μ.μ.
Τοποθεσία: Greek Library of London
Είσοδος: Ελεύθερη με προκράτηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την “Κραυγή Γυναικών” αρχίζει η 38η Εβδομάδα Ελληνικού Κιν/φου Μονάχου (audio)
Με το κλασικό αριστούργημα του Ζιλ Ντασέν "Κραυγή Γυναικών" του 1978 αρχίζει η 38η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου Μονάχου. Το φετινό πρόγραμμα αφιερώνεται στις δυνατές γυναικείες προσωπικότητες – μπροστά ή πίσω από τις κάμερες – και τις θέτει στο κέντρο των προβολών. Μέσα από αυτές τις ιστορίες θα δούμε γ...
«Proika Project»: Μια βιωματική, σύγχρονη ματιά στην ελληνική κουλτούρα στην Αυστραλία
Φωτογραφίες τραβηγμένες σε επιλεγμένα σπίτια Ελλήνων μεταναστών, με ρούχα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά και ιστορίες που εξερευνούν την πορεία ζωής των ιδιοκτητών, Θώμης Καλαβριανού, Παναγιώτας Μαυραγάνη και Χριστίνας Μπουρσινού, παρουσιάζει το «Proika Project», η νέα πολυμεσική έκθεση που ξεκινά την ερχό...
Επίσκεψη Μάιρας Μυρογιάννη στο Τορόντο – Συμμετοχή στο Economic Forum III και επαφές με την ελληνική ομογένεια
Το Τορόντο επισκέφτηκε η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, όπου, συμμετέχοντας στο Economic Forum III, είχε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Διασπορά και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα, καθώς και...
To Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Θεατρικής Γραφής “Praxis 9” στο Λονδίνο
Τον Μάιο του 2024, παρουσιάστηκε στην Οξφόρδη, για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Θεατρικής Γραφής που διοργανώνει η ελληνική θεατρική ομάδα της Οξφόρδης “Praxis”. Στις 30 Νοεμβρίου 2024, το Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Hellenic Centre. Η ηθο...
Τα “Ερωτήματα” του Νίκου Γραικού από το Παρίσι, αναζητούν απαντήσεις στην Αθήνα (audio)
Το βιβλίο του καθηγητή και συγγραφέα Νίκου Γραικού “Ερωτήματα – Μια ζωή γεμάτη ερωτηματικά και θαυμαστικά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συρτάρι παρουσιάστηκε σε μορφή θεατρικού αναλογίου τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στον χώρο της Θρυαλλίδας στο Θησείο και παρουσιάζεται για δεύτερη φορά απόψε Τετάρτη 13 ...
ΠΟΣΔΕΠ: Συνεχίζεται το brain drain στα ελληνικά πανεπιστήμια λόγω δυσμενούς μισθολογικής μεταχείρισης
Η κατάσταση του brain drain δεν αλλάζει για τα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού η υποχρηματοδότηση και η δυσμενής μισθολογική μεταχείριση ερευνητών και καθηγητών, αποθαρρύνει νέους από το να επιστρέψουν, υποστηρίξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) σε...