Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης, δικηγόρος και μέλος, ως πραγματογνώμων, του Δήμου Στουτγάρδης κα. Άννα Ιωαννίδου, μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για την αναβίωση της Ελληνικής Κοινότητας, τις δράσεις και τους στόχους αλλά και τη ζωή της στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.
«Επί έξι χρόνια ήταν ανενεργή η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης, που είναι η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στην Ευρώπη. Καταφέραμε και την αναβιώσαμε. Πλέον δυναμικά ακούγεται η φωνή μας στην περιοχή της Στουτγάρδης. Ιδρύθηκε το 1957 και αποτελεί μία από τις τρεις κοινότητες που έχουν ανακοινωθεί με ΦΕΚ από το βασιλικό πολίτευμα τότε. Οι υπόλοιπες δύο είναι η κοινότητα του Τορόντο και της Μελβούρνης» δήλωσε η κα. Ιωαννίδου και συνέχισε “στη Στουτγάρδη μένουν γύρω στους 11.000 με 12.000 Έλληνες, αλλά υπολογίζεται ότι είναι γύρω στους 15.000, ίσως και 16.000 γιατί δεν υπολογίζονται όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα, όπως εγώ που έχω και τη γερμανική υπηκοότητα. 150.000 με 160.000 Έλληνες υπολογίζεται ότι μένουν στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης“.
“Σε γενικές γραμμές είναι φιλέλληνες οι Γερμανοί, ξέρουν καλύτερα από μας την ελληνική κλασική παιδεία. αλλά έχω βιώσει και καταστάσεις ρατσισμού, ως παιδί. Υπήρχαν πάντα κάποια θέματα που σε στενοχωρούσαν. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η κατάσταση για όλους τους Έλληνες της Γερμανίας ήταν δραματική. Ήμασταν δακτυλοδεικτούμενοι… Είχα κουραστεί να εξηγώ συνέχεια ότι η Ευρώπη και η Γερμανία εκμεταλλεύονται την Ελλάδα. Αρχίσαμε να κάνουμε εκδηλώσεις και ως κοινότητα αλλά και εγώ προσωπικά ως μέλος του Δήμου Στουτγάρδης, για να ενημερώνουμε τους Γερμανούς. Γιατί δεν γνωρίζουν οι Γερμανοί τη νεότερη ιστορία, δεν γνωρίζουν τι συνέβη στην Κατοχή, δεν ξέρουν για τα μαρτυρικά χωριά, δεν γνωρίζουν ότι έχει γίνει δεκτό το κούρεμα των χρεών το 1953 από την Ελλάδα, δεν γνωρίζουν την ιστορία και γίνονται ανελέητοι απέναντι στους Έλληνες. Μόνο αν γνωρίσουμε την ιστορία μας, οι Έλληνες και οι Γερμανοί θα μπορέσουμε να έχουμε κατανόηση μεταξύ μας. Και σήμερα συνεχίζουμε τις δράσεις μας για να κάνουμε γνωστό το ζήτημα των κατοχικών δανείων” τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Στουτγάρδης.
“Πρέπει ως Ομογένεια να ακουγόμαστε, να συμμετέχουμε στα κοινά, να ψηφίζουμε για να έχουμε τη δική μας φωνή” κατέληξε η κα. Ιωαννίδου.
[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/Anna_Ioannidou.mp3&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2018/01/RADIO-fwni-elladas.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]