Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Βοστώνη, η πρωτεύουσα του Αμερικανικού Φιλελληνισμού», διοργανώνει την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων της Γενναδίου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Βοστώνη λογίζεται ως η κατ’ εξοχήν πόλη στην οποία γεννήθηκε και ευδοκίμησε ο Φιλελληνισμός, ο οποίος εξελίχθηκε σε κίνημα που προσέφερε πολλά στη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης της Ελλάδας.
Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγγλίας δραστηριοποιήθηκαν σπουδαίες φιλελληνικές μορφές όπως οι Samuel Gridley Howe, ο Edward Everett, ο Daniel Webster, ο Jonathan P. Miller και άλλοι. Θερμοί υποστηρικτές του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, οι Αμερικανοί φιλέλληνες πολέμησαν, οργάνωσαν επιτροπές, συγκέντρωσαν χρήματα για τους επαναστατημένους Έλληνες και σπούδασαν τα ορφανά Ελληνόπουλα που έφεραν μαζί τους στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφοντας από την Ελλάδα.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι, ο ομότιμος καθηγητής δημοσιογραφίας στο Κολλέγιο Emerson της Βοστώνης, Μανώλης Παράσχος και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, οι οποίοι ανιχνεύουν τις ρίζες του αμερικανικού φιλελληνικού κινήματος στη Βοστώνη του 19ου αιώνα, το αποτύπωμα που άφησε στην αμερικανική κοινωνία, και τη συμβολή των ορφανών του αγώνα στα κινήματα φυλετικής, κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης.
Ο Στράτος Ευθυμίου έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις στο Παρίσι και στη σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, είναι Fellow (2019) του Weatherhead Center του Πανεπιστημίου Harvard και έχει υπηρετήσει στις πρεσβείες της Ελλάδας στη Μόσχα και στην Άγκυρα.
Ο Δρ. Μανώλης Παράσχος είναι πρώην πρύτανης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διεθνούς Επικοινωνίας και επίσης ομότιμος καθηγητής δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Emerson της Βοστώνης. Εξέδιδε για δυο δεκαετίες το περιοδικό «Media Ethics», ενώ έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία «The Boston Journalism Trail» και «Media Law and Regulation in the European Union». Είναι υπεύθυνος για τις ιστοσελίδες «The Boston Journalism Trail» και «The First Greeks of Boston». Έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη και πολυετή ιστορική έρευνα σε αρχειακό υλικό, αναδεικνύοντας τις πολυδιάστατες ιστορικές συνδέσεις της Βοστώνης με την Ελλάδα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας