Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας», διοργάνωσε στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2022 το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο ΓιοχάνεσμπουργκΓ και τη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου και βρισκόταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκαν συνολικά πάνω από 70 εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς και ερευνητές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, διδάκτορες, στελέχη της εκπαίδευσης, στελέχη ομογενειακών φορέων και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό, σε σχολεία της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, αλλά και σε δομές και σχολεία στην Ελλάδα.
Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν οι ακόλουθοι : Γεώργιος Βλάχος- Αν. Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, Ελένη Γρίβα- Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας-ΠΤΔΕ & Διευθύντρια Ινστιτούτου Ελληνικής
Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Αντωνία Παπάζογλου- Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, Αναστασία Γιαννακοπούλου- Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Νέλλη Ζαφειριάδου- Εκπαιδευτικός, Ελληνικό Τμήμα Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, Άγγελος –Μιχαήλ Χουβαρδάς- Μαθητής Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, Σπυρίδων Μπούρας- Εκπαιδευτικός, υπ. Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Χρύσα Μάρκου-Εκπαιδευτικός και υπ. Διδάκτορας – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, υπογράμμισε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των προσπαθειών και των δράσεων της Γραμματείας επικεντρώνεται και αφορά στην ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής γλώσσας, την οποία χαρακτήρισε γενεσιουργό δύναμη «της ελληνικής σκέψης και του ελληνικού πολιτισμού, που σημάδεψε και εξακολουθεί να σημαδεύει τον δυτικό πολιτισμό έως σήμερα». Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη ανάπτυξη της Ψηφιακής πλατφόρμας Staellinika.com, ενώ τόνισε ότι τόσο η Δημόσια, όσο και η πολιτιστική Διπλωματία αξιοποιούν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας σε μια νέα προοπτική, ως μια πραγματικότητα δυναμική, ενσωματωμένη στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις ως ένα μέσο ισχύος για την ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας. Ακόμη, ο ίδιος τόνισε τη συμβολή των εκπαιδευτικών που στηρίζουν τα προγράμματα σπουδών της Ελληνικής Γλώσσας σε σχολεία και Πανεπιστήμια παντού στον κόσμο καθώς και τη σπουδαιότητα των Ελληνικών για την ελληνική Διασπορά.
Το πρόγραμμα και οι περιλήψεις των ομιλιών υπάρχουν στον ιστότοπο της Διημερίδας
Πρόγραμμα: https://conference.mysch.gr/2022/programma/
Περιλήψεις ομιλιών: https://conference.mysch.gr/2022/perilipseis-omilion/
Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη