[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/kefalidou.mp3&bgimg=https://webradio.ert.gr/wp-content/uploads/2022/01/h_fwnh_ths_elladas_logo.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]
«Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη, πολύ συγκινητική και πολύ ουσιαστική κουβέντα με την ομογένεια στην Αυστραλία. Μια ομογένεια ξεχωριστή που είναι ζωντανή, είναι ακμάζουσα και κυρίως έχει μια σπάνια ποιότητα», δήλωσε, μιλώντας στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» με τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, η βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, με αφορμή την ολοκλήρωση, την περασμένη Κυριακή, 3 Απριλίου, του πρώτου σταδίου της διαβούλευσης του Κινήματος Αλλαγής με την ομογένεια της Αυστραλίας για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Όπως είπε η κ. Κεφαλίδου, στην διαδικτυακή αυτή συζήτηση διάρκειας δυόμιση ωρών, συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι των μεγάλων Ελληνικών Κοινοτήτων, εκπαιδευτικοί, πρόεδροι εθνοτικών σχολείων, πρόεδροι μεγάλων εθνικοτοπικών οργανώσεων, καθώς και δημοσιογράφοι μεγάλων Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
«Είχαμε ένα εξαιρετικό πάνελ ανθρώπων οι οποίοι ήταν εκεί για να συζητήσουμε τι μέλλον μπορεί να υπάρχει και πως μπορούμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τη γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας και κυρίως την ταυτότητά μας σε Έλληνες που είναι δεύτερης , τρίτης, ακόμη και τέταρτης γενιάς», σημείωσε η κ. Κεφαλίδου.
«Η πρώτη φάση του διαλόγου που ξεκινήσαμε είναι να ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να μάθουμε απ΄ αυτούς. Υπάρχουν πια νέα δεδομένα στην εκπαιδευτική πολιτική και θέλουμε να δούμε πως αυτά τα δεδομένα έχουν επηρεάσει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Δεν θέλουμε να περάσουμε δικές μας κατευθύνσεις, ένα πράγμα δηλαδή για όλες τις χώρες γιατί τελικά είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Βλέπουμε ότι η Αυστραλία έχει πολύ διαφορετικά συστήματα, διότι κάθε πολιτεία έχει δικό της σύστημα. Υπάρχει δηλαδή μια πολυπλοκότητα».
Η κ. Κεφαλίδου, σημείωσε, πως την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αντίστοιχη διαδικασία με την ομογένεια της Γερμανίας.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης.