Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 20:00 - 22:00
Ασύμμετρος Χρόνος
ΕΠΟΜΕΝΟ 22:00 - 23:00
Φυσάει ο Μπάτης, Φυσάει το Κύμα
Γιάννης Σπυρόπουλος Μπαχ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: Στις 29 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη η παρουσίαση του προγράμματος της Βοστώνης για τα ομογενειακά Μέσα

Με την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοσιογραφίας, παρουσιάζεται επίσημα την Τρίτη 29 Απριλίου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη, το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη, με θέμα αυτή τη φορά τα ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης.

  • Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και ο συλλογικός τόμος με τα πρακτικά της περυσινής διοργάνωσης «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης». 
  • Δημοσιογράφοι από 50 και πλέον μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς, πανεπιστημιακοί ερευνητές από δεκάδες Πανεπιστήμια από όλη την υφήλιο και κορυφαίοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, πρόκειται να δώσουν το «παρών» στις εργασίες του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από 24 – 29 Μαΐου στo Maliotis Cultural Center of Holy Cross στη Βοστώνη.

Η διοργάνωση φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό».
Το πρόγραμμα, το οποίο θα προσφερθεί δωρεάν, θα εστιάσει στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και την προσφορά τους στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο ομογενειακό φόρουμ των ΜΜΕ, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν ιδιοκτήτες, διευθυντές και εκπρόσωποι εφημερίδων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ενημερωτικών ιστοσελίδων από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

  • Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα φιλοξενήσει επίσης έκθεση σκίτσων 3 διακεκριμένων Ελλήνων σκιτσογράφων, των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη, Στάθη Σταυρόπουλου, μια ελληνική «νηοπομπή» που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να απευθυνθεί στη διασπορά. Αναλυτικά:

Μουσείο Μπενάκη – Ομιλητές

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου στις 19:00 στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη).
Την οργανώνουν το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross και η Κάπα Εκδοτική από την οποία κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος των πρακτικών της Βοστώνης.

  • Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Προκόπιος Παυλόπουλος, π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιάννης Λοβέρδος, υφυπουργός Εξωτερικών, Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Ιατρικής, Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Το καλωσόρισμα θα κάνει ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Λασιθίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός), η Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, η Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πολυτεχνείου, Μέλος Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η Αικατερίνη Πλακίτση, Καθηγήτρια, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η  Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου, Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων, π. Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος «Καλλιπάτειρας».

Για το συλλογικό έργο «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης» θα μιλήσουν οι επιμελητές του τόμου Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και Νίκος Μαθιουδάκης, Μεταδιδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα τιμήσει για την συνεισφορά και το έργο τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού την Χρυσούλα Κουρκουντή, Εκτελεστική Διευθύντρια του Maliotis Cultural Center και τον Γιώργο Μ. Καντώνη, π. Πρόεδρο του Hellenic College Holy Cross.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Δρ. Κώστας Λασκαράτος, Δημοσιογράφος – Διευθυντής «Τετράδια Πολιτισμού». Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα «Ρόδο Αμάραντο», στο πλαίσιο του έτους Μίκη Θεοδωράκη από τους Άννα Μπιθικώτση και Σωτήρη Δογάνη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με λιτή δεξίωση στο εστιατόριο του Μουσείου, προσφορά του εκπαιδευτικού οργανισμού «Θεμιστοκλής».

Οι διοργανωτές

Το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και με τη συμμετοχή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Greek Applied Linguistics Association, του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Study in Greece, του Center for Hellenic Studies του University of Chicago, της Fondazione Vexillum και της Hellenic Association of Political Scientists.

Θα πραγματοποιηθεί στο Maliotis Cultural Center στο Brookline και θα υλοποιηθεί μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  • Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027).

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://summerschool.ac.uoi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαινιάζεται παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου στη Ντάχαμπ (audio)
Της Ελένης ΚωστάκηΤις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του παραρτήματος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, του "Greek Club" στη χερσόνησο του Σινά, και συγκεκριμένα στη Ντάχαμπ, μια πόλη που αποτελεί τουριστικό θέρετρο και συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες. Ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, κ...
Διαδικτυακή εκδήλωση για τον Ανδρέα Κέδρο, γαλλόφωνο συγγραφέα και πολιτισμικό διαμεσολαβητή
Το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Πολιτισμικές μεταφορές και Ιστορία των ιδεών, 18ος-20ός αώνας” του  Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση την Πέμπτη 15.5.25 στις 19.00 με θέμα...
«Μαθήτριες και μαθητές των Ελληνικών Σχολείων της Βαυαρίας. Μια ερευνητική μελέτη» – Το νέο βιβλίο της δρ Βασιλείας Τριάρχη
Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της δρ Βασιλείας Τριάρχη με τίτλο «Μαθήτριες και μαθητές των Ελληνικών Σχολείων της Βαυαρίας. Μια ερευνητική μελέτη». Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και τα πορίσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με στόχο τη συγκέντρωση εμπειρικών δεδομένων που αφορούν πρώην μαθητές και μ...
Συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Μετά την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO να προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου του κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς  κ. Φίλιππος Φόρτωμας, συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασπορά...
Συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη στο Λουξεμβούργο
Το 2025 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη (1925), του θρυλικού Έλληνα συνθέτη του οποίου η μουσική έγινε σύμβολο αντίστασης, ελευθερίας και πολιτιστικής ταυτότητας. Σε αναγνώριση της τεράστιας καλλιτεχνικής του κληρονομιάς, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το ...
«1o Φόρουμ Μεταπτυχιακών-Διδακτορικών Φοιτητών για τον Ελληνικό και Κινεζικό Πολιτισμό»
Τη διαχρονική και συνεχώς αυξανόμενη αξία της ελληνικής γλώσσας ως φορέα πολιτισμού, ανέδειξε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα, Δρ. Ευγένιος Καλπύρης, με κεντρική ομιλία του σε φόρουμ που εστίασε στον ρόλο της ελληνικής γλώσσας στη μελέτη του ελληνικού και κινεζικού Πολιτισμού.    Πρόκειται για το «1o Φόρ...