Διεθνής υποστήριξη με επικεφαλής την Αυστραλία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Με επικεφαλής την Αυστραλία πολλές  επιτροπές αλλά και προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο απαιτούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη 21 Μαΐου  που ήταν η  Παγκόσμια Ημέρα του Πολιτισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας  σε αγαστή σύμπραξη με τις Διεθνείς Επιτροπές για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, άνοιξε μια νέα δυναμική σελίδα στη διεκδίκηση για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Μια έκρηξη νεοεφιλελληνισμού σημειώνεται στις επιστολές που στάλθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη από τους Προέδρους των Επιτροπών, που εν όψει του 2021, προτείνουν  συντονισμένες δράσεις πίεσης προς το Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να αποφασίσει την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους, στην Αθήνα.

Οι Πρόεδροι των Διεθνών Επιτροπών, οι οποίες εργάζονται άοκνα για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, βλέποντας στα ΜΜΕ των δικών τους χωρών, το άνοιγμα του μνημείου της Ακρόπολης να γίνεται πρώτη είδηση, δηλώνουν την εκ νέου στήριξη τους στον αγώνα για την επιστροφή των δημιουργημάτων του Φειδία, εκεί όπου ανήκουν. «Χωρίς το ύψιστο σύμβολο του πολιτισμού, τον Παρθενώνα, ο δυτικός πολιτισμός δεν μπορεί να υπάρξει» είναι το μήνυμα που διαπνέει τις επιστολές που εστάλησαν στην Υπουργό Πολιτισμού.

Η αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Επιτροπής κ. Elly Symons, γράφει: «Προτρέπουμε τη Βρετανική κυβέρνηση να επανενώσει το βεβηλωμένο αριστούργημα, να διορθώσει αυτό το ιστορικό και ηθικό λάθος και να επανορθώσει τη σοβαρή αδικία σε όλους τους ανθρώπους που στερήθηκαν να βλέπουν το σύνολο των τέλειων Γλυπτών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Η επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα αποτελεί καλλιτεχνική, πολιτιστική και ηθική επιταγή”.

 

Πηγή: Νέος Κόσμος

Επιμέλεια Φούλη Ζαβιτσάνου