ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 09:05 - 10:00
Ώρα Ελλάδας
Νικόλας Αγγελίδης
ΕΠΟΜΕΝΟ 10:00 - 11:00
Η Ελλάδα στον Κόσμο
Γ. Διονυσόπουλος, Κ. Χούμπα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διηγήσεις: «Ιστορίες και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά» | 15.06.2024, 17:00

Υπάρχουν κάποιες παροιμίες που τις χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στη καθημερινότητά μας. Αναρωτιόμαστε όμως ποτέ ποιες ιστορίες βρίσκονται πίσω από αυτές;

Η εκπομπή «Διηγήσεις – Ιστορίες και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά» παρουσιάζει από τη συχνότητα της «Φωνής της Ελλάδας» το Σάββατο 15.06.2024 στις 17:00 με 18:00 ώρα Ελλάδας, το τρίτο και τελευταίο μέρος από το βιβλίο «Δέκα παροιμίες σαν παραμύθια» της συγγραφέως Αφρούλης Μπέρσου, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Πρωταγωνιστές στην αφήγηση μας η Κατερίνα και ο Γιώργος, δύο μικρά αδέλφια που περνούν τις διακοπές τους στο χωριό με τους παππούδες τους. Μέσα από τα παραμύθια της γιαγιάς τα παιδιά και μαζί τους οι μικροί και οι μεγάλοι ακροατές μας, μαθαίνουν τι σημαίνουν αλλά και πως καθιερώθηκαν δέκα πολύ γνωστές παροιμίες!

Σε αυτή την εκπομπή, αφηγούμαστε για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους της λαϊκής μας παράδοσης τις ιστορίες από τις εξής παροιμίες: «Με το ψαλίδι θερίζουν», «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», «Εκατό χρονώ η αλεπού, εκατόν ένα τ’ αλεπουδάκι!».

Ως τελευταία ιστορία, η συγγραφέας, μας παρουσιάζει το γνωμικό «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» από την Αθήνα της αρχαιότητας. Το γνωμικό αυτό αποδίδεται πιθανότατα στο νομοθέτη Σόλωνα παρά στο σοφό Σωκράτη και ενώ προέρχεται από την καθημερινότητα της αρχαίας Αθήνας χρησιμοποιείται συχνά ακόμη και σήμερα!

Παραγωγή – Παρουσίαση: Μαρία Καραγιαννάκη Ιωνά

Μετάδοση: Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 17.00-18.00 ώρα Ελλάδας