[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/presvis.mp3&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2018/01/RADIO-fwni-elladas.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]
Στην πρωτοβουλία δημιουργίας ελληνικών εστιών στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, με αφορμή και την πρόσφατη ίδρυση της πρώτης από αυτές στην πόλη Ντόμποϊ (Σερβική Δημοκρατία), αναφέρθηκε ο εμπνευστής της ιδέας αυτής, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Δημήτρης Παπανδρέου, μιλώντας χθες, Τρίτη 6 Απριλίου, στη Φωνή της Ελλάδας.
Με παρέμβασή του στην εκπομπή «η Ελλάδα στον Κόσμο» και στον δημοσιογράφο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:
“Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία ξεκινήσαμε το περασμένο φθινόπωρο πιλοτικά, περιμένοντας να δούμε τι ανταπόκριση θα έχουμε. Αποφασίσαμε να συλλέξουμε από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την υποστήριξη πολλών ανθρώπων, δικτύων, εθελοντών, ιδιωτών, διάφορα βιβλία, ιστορικά, λογοτεχνικά, πολιτιστικού περιεχομένου, γλωσσικά εγχειρίδια και άλλα, με σκοπό να τα παραδώσουμε σε εδώ Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται προς ανάγνωση από φοιτητές και από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα. Το πείραμα άρχισε να πηγαίνει καλά και μας οδήγησε στη σκέψη να ιδρύσουμε σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία της χώρας, μια σειρά αυτοδύναμων πολιτιστικών κέντρων και να τα ονομάσουμε ελληνικές εστίες”.
Ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε, πως το πρώτο φορτίο με ελληνικά βιβλία, έφτασε από την Πάτρα στο Σεράγεβο τον περασμένο Νοέμβριο, με την υποστήριξη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η οποία συνέβαλλε στην προσπάθεια με περίπου 1.000 βιβλία, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το δεύτερο και πιο φιλόδοξο φορτίο το οποίο πλησιάζει τα 4.000 βιβλία.
“Υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης στην Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Μεταφορική εταιρία έχει πάει και στις τρεις αυτές πόλεις, έχει συλλέξει τα βιβλία και αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελικό στάδιο για να τα φέρουμε εδώ», εξήγησε ο κ. Παπανδρέου.
Η πρώτη ελληνική εστία που ιδρύθηκε στο Ντόμποϊ, ξεκίνησε να λειτουργεί στις 18 Ιανουαρίου και εκτός από βιβλία τους παραδόθηκε και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ενώ από τις 15 Μαρτίου ξεκίνησαν για τους ενδιαφερόμενους και μαθήματα ελληνικής γλώσσας με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.
“Θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε βιβλία και εξοπλισμό. Θα είναι μια συνεχής διαδικασία και για την εστία αυτή αλλά και για τις άλλες που θα συγκροτήσουμε”, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας πως η επόμενη ελληνική εστία θα δημιουργηθεί στο Βίσοκο, στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, σε ένα φραγκισκανό καθολικό κολλέγιο στο οποίο διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά κι εν συνεχεία, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση θα προχωρήσει η δημιουργία εστίας στο Πάλε και αργότερα στη Μπάνια Λούκα.
“Ο στόχος μας είναι η διαδικασία τροφοδοσίας των εστιών με βιβλία να είναι συνεχής, να είναι μια δυναμική διαδικασία. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Οπότε, σε συνδυασμό με τις εστίες που θα είναι κάτι σαν λέσχες ανάγνωσης, που θα παραδίδονται μαθήματα ελληνικών, που θα διοργανώνονται διάφορες λογοτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις, σεβόμενοι βέβαια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Και πρέπει να σας πω ότι η ανταπόκριση είναι απρόσμενα μεγάλη”.
“Τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αν όλα πάνε καλά, θα διοργανώσουμε για πρώτη φορά και Εβδομάδα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στη Μπάνια Λούκα, με επιστημονικές διαλέξεις και εισηγήσεις τις οποίες αργότερα θα προσπαθήσουμε και να εκδώσουμε αλλά και να κάνουμε θεσμό αυτό το γεγονός. Δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα της μιας στιγμής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε σταθερές και επαναλαμβανόμενες καταστάσεις”, συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.