Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, σε συνεργασία με το Κέντρο Νέου Ελληνισμού στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου (CeMoG).
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, υπενθύμισε τη διαχρονική επιρροή της ελληνικής γλώσσας διεθνώς και τόνισε ότι ειδικά στο σύγχρονο περιβάλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, η συμμετοχή της ελληνικής γλώσσας είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη διασφάλιση της συνέχειάς της όσο και για τη συνέχιση της μακραίωνης προσφοράς της.
Στην ομιλία της με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακές Γλωσσικές Υποδομές για την Ελληνική Γλώσσα», η γλωσσολόγος και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο «Επεξεργασία του Λόγου» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», κα Μαρία Γαβριηλίδου, αναφέρθηκε στο «Μελτέμι», το οποίο είναι το πρώτο «Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο για τα Ελληνικά» διαθέσιμο για ερευνητικούς αλλά και εμπορικούς σκοπούς, καθώς και στον «Εθνικό Θησαυρό Ελληνικής Γλώσσας» που αποτελεί μια εφαρμογή με Κείμενα Αναφοράς για την Ελληνική γλώσσα, μεγέθους 97.000.000 λέξεων.
Τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών τόνισε από την πλευρά του ο συντονιστής της συζήτησης, καθηγητής στο Freie Universität, κ. Μίλτος Πεχλιβάνος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα στήριξης των ελληνικών σπουδών στη Γερμανία.
Πηγή: doryforos.org