ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 05:00 - 06:00
Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας
Μίνα Ράλλη
ΕΠΟΜΕΝΟ 06:00 - 08:00
Η Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική
Μαρία Κουτσιμπύρη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΜ: Διαδικτυακή διάλεξη για τις υιοθεσίες Ελληνόπουλων σε χώρες του εξωτερικού στις δεκαετίες του ’50 και ’60

Διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο “Παιδιά της ‘Αθόρυβης Μετανάστευσης’: Υιοθεσίες Ελληνόπουλων σε χώρες του εξωτερικού στις δεκαετίες του ’50 και ’60″, θα παρουσιάσει, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 7 μ.μ., η Καθηγήτρια Γκόντα Βαν Στεν από το Κολέγιο Κινγκς του Λονδίνου.

Η διάλεξη εξετάζει τις μαζικές υιοθεσίες ελληνόπουλων στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, από το 1948 έως τη δεκαετία του ’60. Περίπου 4.000 παιδιά υιοθετήθηκαν κατά την περίοδο αυτή στις δύο χώρες, αφήνοντας μια διαχρονική επίδραση στις ζωές τους και τις οικογένειές τους. Η Καθηγήτρια Βαν Στεν θα αναλύσει το ιστορικό πλαίσιο αυτής της “μετανάστευσης”, τον ρόλο των διαμεσολαβητών υιοθεσίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υιοθετηθέντες και οι οικογένειές τους στις έρευνες για την καταγωγής τους.

“Οι διαμεσολαβητές υιοθεσίας διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στα πρώτα κύματα αυτής της ιστορικής κίνησης υιοθεσίας στο εξωτερικό, κυρίως για τον σχεδιασμό του προγράμματος αυτού και για το γεγονός ότι επέτρεψαν τα λάθη του συστήματος να εξελίσσονται,” δήλωσε η Καθηγήτρια Βαν Στεν. “Η διάλεξη αυτή στοχεύει να ρίξει φως τόσο στις προσωπικές ιστορίες αυτών των παιδιών όσο και στα θεσμικά πλαίσια που διευκόλυναν τις διακρατικές υιοθεσίες τους.”

Τα έργα της Καθηγήτριας Βαν Στεν περιλαμβάνουν το «Υιοθεσία, Μνήμη και Ελλάδα του Ψυχρού Πολέμου» (2019) και «Η Μάχη για Σώματα, Καρδιές και Μυαλά στην Μεταπολεμική Ελλάδα» (2021). Η έρευνά της γέφυρα λογοτεχνία, ιστορία και κοινωνική δυναμική, προσφέροντας βαθιές εισβολές στις πολυπλοκότητες των υιοθεσιών και των μεταναστευτικών ροών.

Η Καθηγήτρια Γκόντα Βαν Στεν κατέχει την έδρα Κοραή στη Νεοελληνική και Βυζαντινή Ιστορία, Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Κολέγιο Κινγκς του Λονδίνου. Η έρευνά της καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων στην ελληνική ιστορία και πολιτισμό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις υιοθεσίες, τις μεταναστευτικές ροές και τις πολιτιστικές επιπτώσεις ιστορικών γεγονότων.

Την διάλεξη διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Facebook και το YouTube.

Πηγή: Νέος Κόσμος