Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Ανακαλύπτοντας εκ νέου την Joice Nankivell Loch», θα παρουσιάσει ο κοινωνιολόγος Δρ. Χάρης Μπάλλης, την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7.00 μ.μ., στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.
Η διάλεξη, υπόσχεται μια νέα προοπτική για τη ζωή και το έργο της Joice Nankivell Loch, μιας κεντρικής αλλά συχνά παραγνωρισμένης προσωπικότητας της αυστραλιανής ιστορίας.
Η εξερεύνηση της ζωής της Joice Nankivell Loch από τον Δρ. Μπάλλη ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία πριν, με αφορμή την έρευνά του για την ελληνική καταγωγή του και την ευρύτερη ιστορία της διασποράς. Η αρχική του περιέργεια προκλήθηκε από το βιβλίο «Blue Ribbons Bitter Bread», το οποίο αναφέρεται στη Loch και το οποίο βρήκε μέσω ενός συναδέλφου του στο Πανεπιστήμιο Monash. Παρόλο που το βιβλίο, το οποίο παρουσιάζεται ως εκτενής αυτοβιογραφία της Loch, ενέπνευσε τον Δρ. Μπάλλη, προκάλεσε επίσης πολλά ερωτήματα.
«Άκουσα πρώτη φορά για την Joice Nankivell Loch από έναν συνάδελφο στο Πανεπιστήμιο Monash, ο οποίος γνώριζε ότι ερευνούσα την ελληνική καταγωγή μου και την εκδίωξη χιλιάδων Ελλήνων της διασποράς, περιλαμβανομένης της γιαγιάς μου Σουλτάνας, από τη Μικρά Ασία το 1922», δήλωσε ο Δρ. Χάρης Μπάλλης. «Ενώ το “Blue Ribbons Bitter Bread” αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρον μου, μου δημιούργησε επίσης πολλά ερωτήματα για τη Joice Loch και το ίδιο το βιβλίο.»
Ο Δρ. Μπάλλης διαπίστωσε ότι η έρευνα του βιβλίου ήταν ανεπαρκής, σημειώνοντας την εξάρτησή του από μια περιορισμένη επιλογή επιστολών και εφημερίδων που συχνά αντίκεινται στις πρωτογενείς πηγές που ανακάλυψε.
«Το βιβλίο φαίνονταν σαν μια εκτενής έκδοση της ‘αυτοβιογραφίας’ της Joice, αλλά ήταν ανεπαρκώς ερευνημένο», πρόσθεσε.
Στην επικείμενη διάλεξή του, ο Δρ. Μπάλλης θα μοιραστεί πληροφορίες από την εκτενή ερευνά του σε πρωτογενείς πηγές και θα προσφέρει μια λεπτομερή αναφορά στην «επαναανακάλυψη» της Joice Nankivell Loch. Η έρευνά του έχει αποκαλύψει ασυμφωνίες στην ευρέως αποδεκτή αφήγηση, προσφέροντας μια πιο λεπτομερή και ακριβή εικόνα των συνεισφορών και της σημασίας της Loch.
«Πιο σημαντικό, το βιβλίο παρουσίαζε μια εκδοχή της Joice Loch που συχνά δεν συμφωνούσε με όσα ανακάλυπτα στις πρωτογενείς πηγές. Σε αυτή τη διάλεξη, θα επισημάνω την αναζήτησή μου για πρωτογενείς πηγές και θα προσφέρω μια σύντομη περιγραφή της επαναανακάλυψης αυτής της σημαντικής αυστραλιανής προσωπικότητας», εξήγησε.
Ο Δρ. Χάρης Μπάλλης είναι κοινωνιολόγος και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Latrobe το 1992. Εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Monash για 25 χρόνια, διδάσκοντας κοινωνιολογία της εργασίας και οργανώσεων, καθώς και κοινωνιολογία της υγείας. Κατά τη διάρκεια των ετών κατείχε διάφορους ανώτερους διευθυντικούς ρόλους στο Πανεπιστήμιο Monash, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Διευθυντή Κοινωνιολογίας, Διευθυντή της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επικοινωνίας, Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών και επιβλέποντας το πρόγραμμα τεχνών στις πανεπιστημιακές μονάδες Γκίμπσλαντ, Μπέρικ και στην Πανεπιστημιούπολη της Μαλαισίας στο Κουάλα Λουμπούρ. Έχει δημοσιεύσει πέντε βιβλία σε θέματα όπως η κοινωνιολογία της αλλαγής καριέρας, της εργασίας και της θρησκείας. Συνέγραψε με τον καθηγητή Roger Magnusson την επίμαχη μελέτη «Angels of Death: Exploring the Euthanasia Underground» (Melbourne University Press και Yale University Press), η οποία εξετάζει πώς οι επαγγελματίες υγείας πραγματοποιούν ευθανασία στην απουσία νομικών διατάξεων.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Φιλανθρωπικής Ένωσης Ιθακησίων.
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης