«Να μάθεις γράμματα» έλεγαν οι παλιοί. Φράση-πυξίδα και για τη φερέλπιδα προσπάθεια μίας εκπαιδευτικού, μητέρας τριών παιδιών, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα της διευθύντριας του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Ντάργουιν πριν από μόλις πέντε μήνες.
Η 33χρονη Ελευθερία Κατσαρά-Παπασάββα, δεν είναι μία συνηθισμένη εκπαιδευτικός. Εάν κάποιος τη συναντήσει από κοντά εύκολα διαπιστώνει ότι οι προσεγγίσεις της στον χώρο της εκπαίδευσης βρίσκονται σε μία διαρκή αναζήτηση ως προς το περιεχόμενο ύλης αλλά και μεθόδων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον παιδιών όλων των ηλικιών.
Παιδιά τα οποία αισθάνονται πως αξίζει να μετέχουν σε μία διαδικασία εκμάθησης της Ελληνικότητας, της πολιτισμικής βαρύτητας της πατρίδας μας εκτός συνόρων και των επιρροών μας σε ένα κοσμοπολίτικο επίπεδο. Και όλα αυτά κυρίως μέσα από τη γλώσσα. Μέσα από τις έννοιες των λέξεων που αποκωδικοποιούν τα θεμέλια πολιτισμών και την οργάνωση κοινωνιών στα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Η Ελευθερία επιθυμεί ένα σχολείο που γεννάει περισσότερα ερωτήματα παρά λειτουργεί ως μία μονολιθική πηγή εύρεσης απαντήσεων για τους μαθητές. Η εμπειρική διδασκαλία μέσα από την επικοινωνία των παιδιών με Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, μας λέει ότι έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή της θεωρητικής γνώσης.
Η εφαρμογή των μεταπτυχιακών της γνώσεων από τα χρόνια της στο University of London τη θέλουν ν’ αναζητάει πτυχές για το πως το τραγούδι και η μουσική μπορούνε να αξιοποιηθούν ως προς την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας.
Το Ελληνορθόδοξο Σχολείο Ντάργουιν αριθμεί 195 μαθητές. Φέτος ενεγράφησαν περισσότερα από 70 παιδιά σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Οι διδακτικές ενότητες αποτελούνται από μουσική, θέατρο, ζωγραφική, εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, ιστορία, θρησκευτικά, γεωγραφία και παραδοσιακούς χορούς. Πρωταρχικός στόχος είναι το σχολείο να πιστοποιηθεί ως ethnic school, με το επόμενο εγχείρημα να ανήκει στην ολοήμερη (καθημερινή) εκπαίδευση σε βάθος χρόνου.
Δεν θ’ αποτελέσει έκπληξη εάν η Ελευθερία καταφέρει να δημιουργήσει ένα πρότυπο Ελληνορθόδοξο Σχολείο που όμοιο του δεν έχει υπάρξει στην Ελληνική διασπορά.
Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου
Με πληροφορίες από Νέος Κόσμος