Έκτακτα μέτρα της Ελληνικής Κοινότητας Ν. Αυστραλίας

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας ενημερώνει τους ομογενείς για τις τροποποιήσεις στις δράσεις της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ακυρώνονται όλοι οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου καθώς και όλες οι εκδηλώσεις της Κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων χορού της Ακαδημίας Χορού. Τα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας συνεχίζονται διαδικτυακά  ενώ παρακαλούνται οι πιστοί να μην προσέρχονται στους ναούς αλλά να παρακολουθούν τις λειτουργίες μέσω διαδικτύου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας 

“Η εξάπλωση της πανδημίας του COVID‐19, γνωστού και ως Κορωνοϊού, έχει γίνει τώρα αισθητή σε όλο τον κόσμο, με τις περισσότερες χώρες να βρίσκονται σήμερα υπό περιορισμό, δηλαδή lock down και μεγάλες διαταραχές προκαλούνται στις οικονομίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας. Η κατάσταση εντούτοις αλλάζει ραγδαία, με νέες εξελίξεις και ανακαλύψεις καθώς και με δράσεις που προτείνει το ευρύ κοινό καθημερινά. Η Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότητα της Ν.Α., το Συμβούλιο και το Προσωπικό παρακολουθούμε προσεκτικά τα γεγονότα και έχουμε αποφασίσει να σας ενημερώσουμε για τις τρέχουσες επιπτώσεις και αλλαγές που επηρεάζουν την Κοινότητά μας.

Γνωρίζουμε ότι έως τις 17 Μαρτίου 2020 στις 6:00 π.μ., είχαμε 375 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID‐19 στην Αυστραλία. Από αυτά, πέντε άτομα έχουν πεθάνει από το COVID‐19. Δεδομένης της ταχύτητας αυτού του ιού στην Αυστραλιανή μας κοινότητα, η GOCSA πρέπει να λάβει τον ηγετικό της ρόλο στην Κοινότητα για να βοηθήσει με την εξήγηση και αποσαφήνιση της θέσης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης καθώς αναλαμβάνουμε τα συνιστώμενα βήματα για να κρατήσουμε όλα τα άτομα που συνδέονται με τα προγράμματα όσο ασφαλή μπορούμε. Μέχρι σήμερα έχουμε αναλάβει τα εξής μέτρα:

Σε διαβούλευση με τους Ιερείς μας οι Εκκλησίες θα συνεχίσουν να εκτελούν όλες τις λειτουργίες, ωστόσο αναμένεται οι πιστοί μας να προσεύχονται και να εκκλησιάζονται από τα σπίτια τους και να συμμετέχουν σε αυτές τις λειτουργίες μέσω διαφόρων εκπομπών του Διαδικτύου και μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ακυρώνονται αμέσως όλοι οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου.
Οι ιερείς μας θα είναι διαθέσιμοι και θα συνεχίσουν τις επισκέψεις για όσους έχουν ανάγκη από εκκλησιαστική και ποιμαντική φροντίδα.
Οι γάμοι και οι βαπτίσεις πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά και ενδέχεται να αναβληθούν με την επιφύλαξη νεότερων ενημερώσεων. Εάν είναι απαραίτητο, θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά περιορισμένο αριθμό ατόμων.
Οι κηδείες θα πραγματοποιηθούν μόνο σε περιορισμένους οικογενειακούς κύκλους, οι λειτουργίες για μνημόσυνα θα διεξάγονται με περιορισμένο αριθμό.
Όλες οι άλλες συνεδριάσεις και εκδηλώσεις της GOCSA ακυρώθηκαν, δυστυχώς, μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

Η Ελληνική Κοινότητα Ν. Αυστραλίας παρακολουθεί τις ενημερώσεις της Κυβέρνησης και τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας τους. Οι συγγενείς ενημερώνονται για την άμεση οικογενειακή επίσκεψη μόνο και δε θα επιτρέπονται παιδιά κάτω των 5 ετών. Το προσωπικό έχει ενημερωθεί. Έχει ξεκινήσει επιπλέον καθαρισμό των εγκαταστάσεων.
Τα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας συνεχίζονται διαδικτυακά σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική.
Οι χοροί της Ακαδημίας Χορού ακυρώνονται μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης.

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison προειδοποίησε τους Αυστραλούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς ανακοίνωσε πρωτοφανείς απαγορεύσεις στις διεθνείς πτήσεις για την επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού. Το ίδιο μήνυμα μεταφέρουμε στα μέλη της Κοινότητάς μας.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να σας φανούν ακραία και ασυνήθιστα, αλλά τέτοιο είναι και το COVID‐19, συνεπώς όλοι πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση αυτού του τρομακτικού ιού και με το τρόπο μας αυτό να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας και τις αρχές.  Η άποψή μας είναι ότι η  Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότητα Ν. Αυστραλίας πρέπει να εξισορροπήσει τις νομικές και δεοντολογικές υποχρεώσεις μας και, ως εκ τούτου, εξετάσαμε προσεκτικά τις ευρύτερες επιπτώσεις του ιού στον Οργανισμό μας και στην ευρύτερη κοινότητα. Η Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότητα μαζί με τις Εκκλησίες μας έχουμε δείξει και εξακολουθούμε να δείχνουμε σεβασμό στην ιατρική επιστήμη και βεβαίως την πίστη μας στην Ορθοδοξία και ως εκ τούτου ενθαρρύνουμε όλους τους πιστούς να ακολουθήσουν τις συμβουλές τόσο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας όσο και των σχετικών ανακοινώσεων και συστάσεων που ανακοινώνονται από τοπικές υγειονομικές αρχές. Η αυτοαπομόνωση και η επιβράδυνση της επιδημίας είναι προτεραιότητα. Η Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότητα
Ν. Αυστραλίας λαμβάνει τα μέτρα αυτά για να δώσει προτεραιότητα στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία της κοινότητας της Νότιας Αυστραλίας. Θα σας παράσχουμε τακτικές ενημερώσεις καθώς αλλάζουν οι συνθήκες.

Με τιμή, Βασίλης Γκόνης, Πρόεδρος
Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότητα Ν.Α.”

Περισσότερες πληροφορίες: http://gocsa.org/
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος