Έκθεση για το ελληνικό εργόχειρο από το Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας

Η Πρώτη Έκθεση του Ελληνικού Μουσείου της Αδελαΐδας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Επειδή όμως πολλοί ομογενείς δεν κατόρθωσαν να την επισκεφθούν, επαναλαμβάνεται, και μάλιστα με νέα εκθέματα!  Η έκθεση «Ιστορία της κλωστής και του εργόχειρου. Ζωή και Τέχνη στον Ελληνικό Πολιτισμό» θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Συλλόγου των Φλαμπουριωτών: Flambouro Hall, 18 Fulton Street North Glenelg και είναι ελεύθερη για το κοινό. Πρόκειται για 40 καδραρισμένα εργόχειρα διαφορετικών τεχνοτροπιών από το 1900 έως σήμερα. Το πρώτο Ελληνικό μουσείο στη Νότια Αυστραλία δημιουργήθηκε από ένα ζευγάρι νεομεταναστών, την εκπαιδευτικό Χρυσούλα Μελισσινάκη και τον Παναγιώτη Μαυραειδή.
Στόχος του Μουσείου είναι να βγουν στην επιφάνεια οι μικροί ξεχασμένοι θησαυροί του Ελληνικού Πολιτισμού.  Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 θα είναι η επίσημη βραδιά έναρξης της έκθεσης που θα είναι ανοικτή από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 έως και το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020, καθημερινά από τις 10.00πμ έως 5.30 μμ. (Κλειστά μόνο στις 25/12/19 και την 1/1/20 λόγω εορτών).
Στο πλαίσιο της έκθεσης του Ελληνικού Μουσείου της Αδελαΐδας, ο καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Γιώργος Κατσιμπρής παρουσιάζει το Μονόπρακτο θεατρικό έργο «Το Ημερολόγιο ενός Μετανάστη».  Το εισιτήριο για την θεατρική παράσταση είναι 10 δολάρια και τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν για την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Μουσείου της Αδελαΐδας. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 στις 5.30 απόγευμα στον χώρο της έκθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Μουσείο της Αδελαϊδας θα εμπεριέχει στα εκθέματά του εκθέσεις με αντικείμενα λαογραφικής και παραδοσιακής τέχνης, αρχαιότητες (σε αντίγραφα υψηλής ποιότητας), γκραβούρες, πίνακες, βυζαντινές εικόνες, ψηφιδωτά, παραδοσιακές φορεσιές, συλλογές νομισμάτων, μουσικών οργάνων, αναμνηστικά και φωτογραφικό υλικό από τους πρώτους μετανάστες. κ.α. Θα φιλοξενεί στον μόνιμο χώρο του (είναι στη διαδικασία ανεύρεσης χώρου) Βιβλιοθήκη με ελληνόγλωσσα βιβλία αλλά και αλλόγλωσσα σχετικά με ελληνικά θέματα, μία βιβλιοθήκη που θα λειτουργεί και ως δανειστική και κέντρο έρευνας, καθώς και θα φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη συμμαχία Ελλήνων και Αυστραλών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως επίσης έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα διατηρητέα κτίρια στην Αδελαΐδα και την  αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική επιρροή τους.

Επιμέλεια; Νατάσα Βησσαρίωνος