Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Έκθεση γλυπτών του Γ. Πετρίδη συνοδεύει τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στην Κωνσταντινούπολη

Με λαμπρότητα και σειρά εκδηλώσεων εόρτασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Στο πλαίσιο των εορτασμών τελέστηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν της μνημειακής πλάκας των πεσόντων, στον αίθριο χώρο του Γενικού Προξενείου μετά το πέρας των οποίων ο Γενικός Πρόξενος πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παρατέθηκε επίσημη δεξίωση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, αρχιερέων, αρχόντων του Πατριαρχείου, του προεδρείου του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), διευθυντών των Σχολείων της Ομογένειας, εκπαιδευτικών, Ελλήνων επιχειρηματιών, ομογενών και Ελλήνων ανταποκριτών Τύπου καθώς και πολυπληθούς κοινού.

Καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ο γενικός πρόξενος, πρέσβης κ. Κούτρας στο εμβληματικό Σισμανόγλειο Μέγαρο, «ένα κόσμημα στην καρδιά της Πόλης, οι πόρτες του οποίου είναι πάντα ανοιχτές για όλους», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αναφέρθηκε στην 25η Μαρτίου ως ημέρα εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας κατά την οποία οι απανταχού Έλληνες τιμούν την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Πατρίδας, χωρίς να ξεχνούν, εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για αυτά τα υψηλά ιδανικά στα οποία θεμελιώθηκε η Ελλάδα.

Ο κ. Κούτρας επισήμανε την περίοπτη θέση της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, το ρόλο της ως μη Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, στην προώθηση και συμβολή της χώρας στην ειρηνική επίλυση διεθνών διαφορών, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου καθώς και στη διεθνή αναγνώριση που χαίρει ως πυλώνας σταθερότητας και εμπιστοσύνης από τη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κούτρας έκανε λόγο για χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, με την οποία η Ελλάδα έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, συνεχή πολιτικό διάλογο, με την θετική ατζέντα καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να αποτελούν ουσιαστικά βήματα προόδου στο πλαίσιο της αταλάντευτης προσήλωσής της χώρας μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στις δραστηριότητες του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, «στην οικοδόμηση συνεργασίας με θεσμικούς φορείς της Τουρκίας, στις επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες, με έγκριτους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και διαμορφωτές γνώμης, με πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα με τον τουρκικό λαό, με στόχο την εξάλειψη κάθε είδους προκαταλήψεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του ανακοινώνοντας, ότι κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας  την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων για 7 ημέρες  σε νησιά του Αιγαίου σε Τούρκους πολίτες, ενέκρινε την ανανέωση  του για ένα επιπλέον έτος, από την 1η Απριλίου επεκτείνοντάς το από 10 σε 12 νησιά συμπεριλαμβάνοντας την Πάτμο και τη Σαμοθράκη.

Τόνισε δε ότι και φέτος το Γενικό Προξενείο ενέταξε στους εορτασμούς για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας ένα πολιτιστικό γεγονός: την Έκθεση έργων ενός, διεθνώς, διακεκριμένου ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη, του Γιώργου Πετρίδη, η οποία εγκαινιάστηκε, την Πέμπτη 20 Μαρτίου, παρουσία του διαπιστευμένου στην Κωνσταντινούπολη Προξενικού Σώματος, Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών, του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαϊκών Ιδρυμάτων, διαπρεπών εκπροσώπων τουρκικών και ομογενειακών ΜΜΕ, καθώς και Ελλήνων και ξένων ανταποκριτών.

Θέμα της έκθεσης είναι «Ελληνικές Κεφαλές: Μια προσωπική εξερεύνηση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού επί 2.500 χρόνια» με έξι υπερμεγέθεις προτομές, να απεικονίζουν έξι εμβληματικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, που εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έως τη Ναζιστική Κατοχή και το Ολοκαύτωμα, μέχρι τις μέρες μας. Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω έργα έχουν ήδη εκτεθεί σε διάφορες πόλεις στην Αμερική, ενώ η Κωνσταντινούπολη είναι ο έκτος σταθμός, μετά τη Βενετία.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ως επικεφαλής του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη έχω την ευκαιρία να συμβάλλω, και με αυτήν την έκθεση, στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στη συνεκτική αξία του οποίου πιστεύω ακράδαντα, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων», τόνισε ο πρέσβης κ. Κούτρας.

Από την πλευρά του ο γλύπτης Γιώργος Πετρίδης, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά την ημέρα των εγκαινίων, στις 20 Μαρτίου, επισήμανε: «Είναι τιμή μου που οι Ελληνικές Κεφαλές συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, μεταφέροντας την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες διεθνώς. Σε αυτόν τον έκτο σταθμό, μετά τη Βενετία, αισθάνομαι δέος που τα έργα μου εκτίθενται στην Κωνσταντινούπολη, μια ιστορική πόλη, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, μια πόλη με διεθνή χαρακτήρα στη σύγχρονη Τουρκία. Είμαι ευγνώμων στο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Πρέσβη, Κωνσταντίνο Κούτρα, για τη γενναιόδωρη υποστήριξή του».

Η μεταφορά των εκθεμάτων, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines.

Η έκθεση που όπως αναφέρθηκε εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας, είναι επισκέψιμη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, από 21 Μαρτίου-17 Απριλίου, 12:00-17:00 καθημερινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σίδνεϊ και Νέα Νότια Ουαλία ετοιμάζονται να τιμήσουν τη 19η Μαΐου
Στις 18 και 19 Μαΐου θα λάβουν χώρα οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώνουν, η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας», «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ και «Διογένης» Wollongong, υπό την επιμέλεια της Επιτροπής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελ...
Συμμετοχή Μάιρας Μυρογιάννη στο Α’ Διεθνές Συμπόσιο Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων Balamand, Αθηνών και Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη μετέβη την Τρίτη, 6 Μαΐου, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, προκειμένου να συμμετάσχει, απευθύνοντας χαιρετισμό, στο Α' Διεθνές Συμπόσιο Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων Balamand (Λιβάνου), Θεσσαλονίκης και Αθηνών, με τίτλο: «Η Αντιόχεια ...
Hellenic Business Society in GB – Ένα Δυναμικό Δίκτυο για Έλληνες Επιχειρηματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο (audio)
της Ελένης Κωστάκη Στη "Φωνή της Ελλάδας" και συγκεκριμένα στην εκπομπή "κουβέντες μακρινές" φιλοξενήθηκε την Τρίτη 6 Μαΐου, ο κ. Χρήστος Αγγέλης, γιατρός, ιατρικός διευθυντής της πρώτης ελληνικής πολυκλινικής στο Λονδίνο - με σχεδόν 20 Έλληνες γιατρούς στο δυναμικό της, - και πρόεδρος του νεοιδρυθέντος Συλλόγου Ελλ...
2ος διαγωνισμός ποντιακής τέχνης από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά
Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά διοργανώνει τον δεύτερο ετήσιο διαγωνισμό ποντιακής τέχνης με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουνίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ρίζες του ποντιακού ελληνισμού βασίζονται σε μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, επηρεασμένη από την τοπογραφία των πολλών δια...
1ο Διεθνές Συνέδριο Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό: νέα δεδομένα και ζητούμενα
Οι νέες μεταναστευτικές ροές και κινητικότητες καθώς και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικοπολιτικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές συνθήκες – σε τοπικό, διατοπικό και παγκόσμιο επίπεδο – δημιουργούν ριζικά νέα δεδομένα για το πεδίο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτι...
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Γιάννη Λοβέρδου στη Στουτγάρδη και το Μόναχο
Μήνυμα στήριξης της ελληνικής Πολιτείας προς την ελληνική Ομογένεια στη Γερμανία και ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Διασπορά απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, με αφορμή τη συμμετοχή του στην «Παρέλαση Στουτγάρδη 2025». Η παρέλαση, η οποία δ...